Inloggen

Bekijk de volledige versie : Dexia-commissie vrijdag na turbulente vlucht geland


Barst
24th March 2012, 19:57
'Een schandvlek in de Belgische geschiedenis'


BRUSSEL - De Dexia-commissie is klaar met haar eindrapport. De meerderheid glundert. De oppositie foetert. 'De schuldigen ontlopen hun straf. Een schande.'


De zoektocht naar schuldigen in het Dexia-debacle eindigt in mineur. De bijzondere commissie, die de ontmanteling van de Frans-Belgische instelling onderzocht en gisterenavond laat haar eindrapport goedkeurde, houdt het bij een rist aanbevelingen. De oppositie, zwaar teleurgesteld in het resultaat, beschuldigt de meerderheid van 'doofpotpraktijken'.

Sinds maandag zitten de leden van de commissie in conclaaf, en ze kwamen vrijdag voor een allerlaatste keer samen. Maar de landing bleek moeilijker dan verwacht. De oppositie ging in de clinch met de meerderheid. Groen en de N-VA laakten de geschrapte passages in het rapport van de twee experts, die de politici de afgelopen maanden technisch hadden bijgestaan. Het duo, Ludo Swolfs en Georges Hübner, suggereerde dat het parlement tot strafrechterlijke en financiële vervolging kon overgaan van bepaalde hoofdrolspelers in het Dexia-drama -van managers tot politici.

Maar dat voorstel haalde de eindmeet niet. 'Het is dan ook niet de opdracht en de taak van het parlement om voor rechtbank te spelen', verdedigt Kristof Waterschoot (CD&V) de beslissing. 'Zelfs zonder die passage blijft de tekst van de experts bijzonder kritisch. Man en paard worden genoemd, onverbloemd.'

De oppositie schreeuwt moord en brand. 'De commissie is een schandvlek in de politieke geschiedenis van België', fulmineert commissielid Meyrem Almaci (Groen). 'Het parlement heeft zijn eigen geloofwaardigheid ondergraven.' Ook de N-VA schiet met scherp. 'Vandaag was het een kiekenkot', foetert kamerlid Peter Dedecker. 'De meerderheid heeft alles afgeschoten waar ze het onderling niet mee eens was. Dat is niet ernstig.'


Bonussen

Van de 35 pagina's aanbevelingen bleven er uiteindelijk nog dertien over. Zo mogen banken die genieten van overheidssteun geen bonussen meer betalen aan hun topkader. In de toekomst is het ook verboden dividenden uit te keren als een bank te veel geld uitleent ten opzichte van haar eigen vermogen. In de raden van bestuur worden politici en verkozenen geweerd - om zo belangenvermenging te vermijden. Pas na vijf jaar politieke inactiviteit zijn ze opnieuw welkom. Tegelijk is beslist om een permanente waarnemer van de toezichthouder in de raad te laten zetelen.

Elke bancaire instelling is daarnaast ook verplicht een crisisplan op te stellen dat vaste regels en procedures moet uitwerken om in te grijpen bij een nieuwe financiële crisis.

'De regering kan dan snel die maatregel toepassen die de belastingbetaler het minst kost', verduidelijkt Dirk Van der Maelen (SP.A).

'Geen nachtelijke improvisaties meer om op een paar uur tijd een verlies van tientallen miljarden dicht te rijden.'


DS, 24-03-2012 (Maarten Goethals)