PDA

Bekijk de volledige versie : Praatgrage planten


alexandra.moorkens
22nd March 2012, 22:20
[SIZE=5]Praatgrage planten
[/SIZE]
Planten staan doorgaans niet bekend om hun sociale vaardigheden. Toch is nu vastgesteld dat er bij planten wel degelijk sprake is van onderlinge interactie: dat hebben wetenschappers van de Britse Exeter University recentelijk op video vastgelegd.
Auteur: Marc de Wolf Fotograaf: Alberto Salguero Quiles en Getafe

http://static.nationalgeographic.nl/thumbnails/genjNews/detail/90/00/00/praatgrage-planten-90.jpg

De wetenschappers maakten hiervoor gebruik van de Arabidopsis, een plantensoort die vaak als modelorganisme wordt gebruikt in genetische experimenten. Zoals veel andere flora scheidt deze plant giftige stoffen af wanneer ze door herbivoren wordt aangevallen. Het onderzoeksteam heeft het gen dat zorgt voor deze uitstoot gemodificeerd door er het eiwit luciferase aan toe te voegen. Dit eiwit zorgt er bij vuurvliegjes voor dat ze opgloeien in het donker. Met behulp van speciale cameratechnieken werden de biochemische processen in de planten hierdoor zichtbaar voor het menselijke oog.

Op de videobeelden is te zien dat een plant waarbij de wetenschappers in de blaadjes hadden geknipt stoffen ging afscheiden. Onaangeroerde planten die naast hun getroffen soortgenoot waren gezet, reageerden hierop: ook zij gingen verdedigende stoffen afscheiden, ondanks het feit dat ze niet werden aangevallen. De beelden zijn te bekijken op de site van BBC (http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-16916474).

Dat planten überhaupt communiceren, was overigens al langer bekend. In 2007 bleek uit onderzoek van de McMaster University in Canada dat planten familieleden konden herkennen en zich minder competitief gingen gedragen in de buurt van hun verwanten. Hoe deze herkenning precies werkte, was toen echter nog een mysterie. Wetenschappers van de Radboud Universiteit ontdekten in datzelfde jaar dat bepaalde plantensoorten met elkaar in contact staan via een netwerk van ondergrondse wortels en elkaar zodoende voor gevaar kunnen waarschuwen. Nu is dus vastgelegd dat deze interactie ook via de lucht plaats kan vinden.

Aangezien de afgescheiden stoffen evengoed worden opgepikt door planten die geen familie zijn, rest nog wel de vraag wat het evolutionaire belang van deze communicatie is. Misschien dat de boodschap alleen voor de overige bladeren van dezelfde plant bestemd is en omliggende planten de stoffen onbedoeld oppikken. Maar het zou ook kunnen dat samenwerking in dit geval gewoon toch voordeliger is dan concurrentie.

Bron:http://www.nationalgeographic.nl/actueel/praatgrage-planten

Mening: Wauw echt wauw. We wisten al dat planten doen aan bestuiving op andere planten, maar nu weten we ook dat planten echt met elkaar kunnen communiceren. Zo kunnen ze waarschuwen voor gevaar via de wortels, hierdoor gaan de andere planten ook starten met zich te verdedigen. Leven al de organismen van de wereld. Binnenkort kunnen we misschien zelfs communiceren met de planten en andere dieren.