PDA

Bekijk de volledige versie : N-VA op lijst met extreemrechtse partijen


Barst
22nd March 2012, 02:52
N-VA op lijst met extreemrechtse partijen


Het Europees Netwerk tegen Racisme ENAR beschouwt de N-VA als een extreemrechtse partij. Dat blijkt uit de publicatie "Extreemrechtse partijen en hun discours in Europa: de uitdaging van onze tijd", die naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Racisme verscheen. Ook het Vlaams Belang wordt erin geciteerd.


ENAR is een netwerk waarbij ook een rist Belgische organisaties (16) zijn aangesloten. Het gaat onder meer om de Liga voor de Mensenrechten, de Stichting Auschwitz of het ABVV.


'Mix van humor en populisme'

In de publicatie wordt N-VA-voorzitter Bart De Wever omschreven als iemand "die het Vlaams Belang in de schaduw heeft geplaatst en door een mix van humor en populisme goed overkomt op tv". De Vlaams-nationalisten figureren op een lijst met partijen die onder de loep werden genomen en die vooraan in de publicatie is opgenomen.

Bedoeling van de publicatie is "een analyse aanbieden van extreemrechtse partijen binnen de Europese Unie aan de hand van de huidige politieke situatie, het discours van de partijen en de context waarin ze gedijen". (Belga/SD)


Blog Knack, 22-03-2012

Jens.Mangelschots
26th March 2012, 16:18
Extreemrechts durf ik niet meteen te zeggen. Maar het valt me wel op dat ze de laatste tijd meer en meer met immigratie (http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=QQ3NU9AI&word=N-VA) en Islam (http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120326_127) bezig zijn.

Noël Van Thielen
28th March 2012, 23:25
Doordat er veel mensen 'overgestapt' zijn van het Vlaams Belang naar de N-VA wordt de N-VA volgens mij steeds meer en meer als extreemrechtse partij bekeken. Dit vind ik echter onterecht omdat hun standpunten helemaal niet te extreem overkomen. (voor mij althans niet..)

NicoGuitard
29th March 2012, 14:23
Om hier een mening over te kunnen vormen moet je volgens mij eerst weten wat het extreem rechtse gedachtegoed juist inhoud. Volgens een artikel uit de standaard is er een lijst criteria die kunnen aantonen of een partij rechts extremistisch is of niet. Als we de NVA aan deze lijst onderwerpen kunnen we volgens mij met enige zekerheid zeggen dat de NVA niet racistisch is. Zij zijn voor een verstrenging van de immigratiewetgeving maar dit heeft volgens mij niets met afkomst te maken. Zeker nu ook langs de linker zijde hoe langer hoe meer mensen zich uitspreken voor een strenger immigratiebeleid ( denk aan een Salahattin Kocak of een Lucas van der taelen) kunnen we volgens mij stellen dat wat immigratie betreft hun programma eerder realistisch is in plaats van racistisch. Zelfs met de toevoeging van enkele ex- VB mandatarissen denk ik niet dat we de NVA als extremistisch kunnen bestempelen.

Wat is extreem rechts?
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DST03022000_032