PDA

Bekijk de volledige versie : Lichte stijging agressie op scholen...


Barst
12th October 2004, 23:47
Agressie op school stijgt licht
In atheneum Elsene werden dit schooljaar al zes leerkrachten aangevallen


BRUSSEL - Dit jaar hebben iets meer leerlingen hun leerkracht toegetakeld dan vorig jaar. Sinds januari hebben dertig leerkrachten aangifte gedaan van leerlingenagressie.


MASSAAL is de geweldpleging op leerkrachten in Vlaanderen niet. Vorig jaar stelden 25 leerkrachten een leerling aansprakelijk voor hun arbeidsongeval. Het gaat dan wel om redelijk zware agressie, want de leerkrachten waren er minstens één dag arbeidsongeschikt door. Van januari tot oktober 2004 moesten al 30 leerkrachten thuisblijven door de schuld van een leerling.

De laatste twee jaar was het aantal daden van agressie bij leerlingen nochtans aan het dalen. In 2001 waren er in Vlaanderen 36 aangiften, in 2002 waren er 27, en vorig jaar was dat aantal tot 25 gedaald. Van echte trends is geen sprake. Daarvoor gaat het om te lage aantallen.

Van agressie door familie van leerlingen zijn er dit jaar nog maar twee aangiften. Twee jaar geleden waren dat er vier, vorig jaar drie. Van agressie door onbekenden of ex-leerlingen is er dit jaar tot nog toe één aangifte (tegenover vier in 2002 en twee in 2003).

In het atheneum Madeleine Jacquemotte in Elsene is leerlingenagressie dit schooljaar ongewild een levendig thema. Want sinds 1 september zijn al zes leerkrachten aangevallen.

Een leerkracht Nederlands kreeg een bank tegen zijn rug. De wiskundeleraar van Afrikaanse afkomst werd in elkaar getimmerd. Naar de leerkracht boekhouden werd een stoel gegooid. De zwangere lerares Nederlands kreeg een stomp in haar buik - de aankomende baby maakt het goed. De leerkracht economie kreeg een poging tot wurging te verwerken. En naar een zesde leerkracht gooiden leerlingen een metalen voorwerp.

Het laatste slachtoffer van agressie in de school, diende niet alleen een klacht in tegen zijn aanvaller. Hij klaagt ook de school aan. De leerkracht, die anoniem wil blijven, vindt dat het atheneum Madeleine Jacquemotte te weinig inspanningen doet om het onderwijs goed te doen verlopen.

De directeur van de school, Pascal Dochain, relativeerde al na het eerste geval de stroom van incidenten. Volgens hem gaat het er in zijn school niet slechter aan toe dan in andere scholen. Hij vindt ook dat de individuele gevallen te veel werden opgeklopt.

Het lerarenkorps van het atheneum stuurde gisteren een open brief rond waarin het opriep het hoofd niet te laten zakken. De verenigde leerkrachten vonden dat de (vooral Franstalige) media de agressiegevallen te sensationeel hadden aangepakt. Ondanks de moeilijke omstandigheden waarin ze lesgeven, blijven ze opkomen voor de gelijke kansen van hun leerlingen.


12/10/2004 Pieter Lesaffer

©Copyright De Standaard, p.9

Davy V.H.
12th October 2004, 23:49
Hey dat moet ik hebben se... voor die taak van agogie... ;)

Barst
12th October 2004, 23:53
I'll keep you 'posted'...

kimhenderickx
15th October 2004, 21:35
Ik heb ook wel wat schrik om mijn langdurige stage te doen volgend jaar. Ik moet naar het Scheppers Instituut in Herentals. En ik weet niet echt wat me te wachten staat. Aangezien het vooral Beroeps en Technische richtingen zijn vol jongens...

Ik heb het maar gehoord he... Maar ja, onbekend is onbemind misschien?

Barst
5th February 2005, 01:51
Verzekeringspolis dekt onveiligheidsgevoel


BRUSSEL -8.863 Vlaamse leerkrachten hebben bij Ethias een bijkomende beroepsverzekering tegen gewelddaden op school afgesloten. Slechts in vijf gevallen moest de verzekeringsmaatschappij vorig jaar ook effectief een schadevergoeding uitkeren. Het betreft schade die ook door de gewone beroepsverzekering gedekt is.


De verzekeringsmaatschappij Ethias biedt sinds 1999 een polis aan tegen de risico's van het onderwijs. Het betreft een aanpassing van een oudere verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid en Rechtsbijstand, voor al wie op privé-initiatief bijscholingen organiseerde of bijvoorbeeld als monitor actief is.

De aangepaste polis Ethias Academic dekt voor 25 euro op jaarbasis daarnaast ook rechtsbijstand in het geval van betwisting van deliberaties of lastercampagnes, én lichamelijk of materieel letsel bij gewelddaden.

Lichamelijk letsel wordt vergoed tot 24.790 euro per jaar bij blijvende invaliditeit of overlijden. Materiële schade is vergoed tot 1.239 euro, met uitsluiting van schade aan voertuigen.

Al deze risico's worden ook door de gewone beroepsverzekering gedekt. De Ethias-verzekering is wel cumuleerbaar, en slechts in die zin aanvullend dat ze ook aanrandingen buiten de schoolactiviteit dekt op voorwaarde dat het verband met de schoolactiviteit is bewezen. ,,Een leraar wordt op de markt geslagen door de broer van een leerling die hij heef berispt,'' geeft Edwin Hoeven van Ethias als reëel voorbeeld.

Op 31 december 2004 hadden 26.177 leerkrachten deze polis ondertekend, onder wie 8.863 Vlamingen. In 2003 waren dat er nog 25.477.

Daartegenover staan heel weinig effectieve schadegevallen; zo'n twintig per jaar. In vijftien gevallen ging het om aansprakelijkheid bij privé-initiatieven buiten de school om.

Slechts in vijf gevallen kwam Ethias tussenbeide voor letsels als gevolg van geweld op school. Het gaat bijvoorbeeld om een leraar die een tafel op zijn voet krijgt wanneer hij tussenbeide komt bij twee vechtende leerlingen. Of een ander bij wie afwasmiddel in de thermos wordt gegoten.

,,Wij stellen niet vast dat er een grote toename is van gewelddaden'', zegt Edwin Hoevenen, ,,wel dat er een groeiende interesse is om de premie te nemen. Leraars nemen het zekere voor het onzekere.''



05/02/2005 Lieven Sioen

©Copyright De Standaard