PDA

Bekijk de volledige versie : NMBS wil bewakingscamera's op de trein


Nick Peers
21st March 2012, 18:05
[SIZE=3]NMBS wil bewakingscamera's op de trein
[/SIZE]
• woensdag 21 maart 2012, 08u10
• De Standaard
• Bron: Belga
• Auteur:sad
Spoorwegmaatschappij NMBS heeft een dossier ingediend om toestemming te krijgen voor het installeren van bewakingscamera's in de nieuwe Desiro-treinstellen. De camera's moeten mee het geweld tegen het treinpersoneel indammen, zo schrijven de kranten van Sud Presse woensdag.

De beelden zouden niet in real time doorgestuurd worden naar een dispatching, maar aan boord opgenomen worden.

'In eerste instantie zullen we enkel de Desiro-stellen uitrusten met camera's. Vervolgens volgt een analyse op technisch en financieel vlak alsook op efficiëntie, met het zicht op het uitrusten van andere types treinstellen', zegt woordvoerster Claire Gilissen.

De Desiro-stellen hadden initieel in de lente van 2011 hun opwachting moeten maken op het Belgische spoor, maar worden momenteel nog gehomologeerd. De NMBS hoopt dit dossier in juni af te ronden.

De maatregel komt er nadat de voorbije dagen cijfers werden gepubliceerd waaruit blijkt dat de agressie tegen treinbegeleiders sterk is toegenomen. Eerder lag er een plan op tafel om met twee treinbegeleiders te werken op een trein.
Bron:
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx? artikelid=DMF20120321_017

Mening:
Wat er gebeurt op treinstellen symboliseert de trend van agressie die de laatste jaren een opmars maakt. Het is jammer dat agressie de laatste jaren zo vaak voorkomt. Ik heb het idee dat er veel meer agressie is in de maatschappij dan een vijf- tot tiental jaren geleden.

Voor de stijgende trend in agressie binnen onze maatschappij denk ik dat we allemaal wel voorbeelden kunnen aanhalen. Ik denk bijvoorbeeld aan Hans Van Themsche, Joe Van Holsbeek en de agressie tegenover homoseksuele jongeren door allochtone jongerenbendes. Het is wel jammer dat ik hieraan moet denken op 21 maart, de Dag tegen Racisme en Discriminatie…

Het leefklimaat gaat er de laatste jaren sterk op achteruit op het gebied van agressie. Dat is toch iets om over na te denken en een mouw aan te passen vind ik. Agressie zal altijd een deel blijven van de maatschappij, maar het loont toch de moeite om de agressie zo hard als mogelijk te beperken vind ik.

Het gebruiken van camerabeelden om de agressors te kunnen bestraffen vind ik aan de ene kant een goede evolutie. Aan de andere kant vind ik het jammer dat het zo ver moet komen dat men zelfs in het openbaar vervoer met camera’s moet gaan werken. Als ik deze twee standpunten tegen elkaar afweeg vind ik dat de veiligheid van de treinbegeleiders primeert en dat het een goede zaak is dat er camera’s op de treinen worden geïnstalleerd.

Een tweede goede maatregel die al op tafel lag, was het werken met twee treinbegeleiders. Misschien is het geen slecht idee om de beiden te combineren? De loonkost zal stijgen, maar primeert veiligheid niet over geld?

Niels Olieslagers
21st March 2012, 22:04
Ik vind het ook niet prettig dat men tegenwoordig overal camera's moet hangen om toch nog een beetje controle te krijgen op de criminaliteit. Hoewel deze uiteindelijk moeten zorgen voor meer veiligheid, geven zij toch ook een gevoel van onmacht, aangezien het lijkt alsof je tegenwoordig overal en op elke moment overvallen/aangevallen kan worden. Wat moet gebeuren, moet echter gebeuren en ik ben zeker geen tegenstander van dergelijke maatregelen. Het is in mijn ogen een goed initiatief, maar of het effect zal hebben valt nog af te wachten. Men moet er echt wel voor zorgen dat men deze beelden, wanneer nodig, kan gebruiken in bijvoorbeeld een rechtszaak.

De meesten onder jullie kennen waarschijnlijk het filmpje waarin een 23-jarige jongeman in Brussel van op 6 meter hoogte op de metrosporen wordt geduwd. Hoewel er volgens insiders vrijwel geen twijfel over bestond dat men de juiste dader te pakken had, werd deze laatste toch vrijgelaten wegens "slechte beeldkwaliteit" van de camera's. Dure camera's installeren is één ding, maar ze moeten uiteraard ook perfect werken en gebruikt kunnen worden.

Werken met twee treinbegeleiders lijkt mij ook geen slecht idee. Op deze manier is er meer controle op zwartrijders en ik kan mij goed voorstellen dat deze treinbegeleiders zich dan een stuk veiliger voelen tijdens het uitoefenen van hun eigen job.

Deze maatregelen kosten echter heel wat geld en ik denk dan ook niet dat er in de nabije toekomst veel aan de situatie zal veranderen.