Inloggen

Bekijk de volledige versie : Vier keer meer kans op wiegendood in de opvang.


nelleke.aerts
20th March 2012, 00:59
Vier keer meer kans op wiegendood in de opvang

Nieuw onderzoek waarschuwt dat kinderen meer kans lopen op wiegendood als ze in de crèche verblijven. Baby's zouden immers lijden aan 'opvangstress' en hebben moeite met de verandering van omgeving: meer lawaai, andere kinderen... Daarom het nieuwe advies: laat baby's geleidelijk aan wennen aan de opvang.

Jaarlijks overlijden in Vlaanderen nog ongeveer twintig baby's aan een plotselinge dood, waarvoor geen medische aanleiding lijkt te zijn. Opvallend is dat een kwart van die gevallen zich voordoet terwijl het kind in de opvang verblijft. Dat zijn er zo'n vier à vijf per jaar. Dit jaar waren het er al drie, alledrie overleden ze in januari.

Uit een studie in Nederland is onlangs gebleken dat het risico op wiegendood in de opvang viermaal groter is dan thuis, zelfs als de preventieve adviezen om wiegendood te vermijden in de opvang goed worden toegepast.

De studie werd uitgevoerd door pediater de Jong, die in de jaren 80 van de vorige eeuw aantoonde dat het risico op wiegendood ook veel hoger is als de baby op zijn buikje ligt te slapen. Daaruit is het advies gevolgd om baby's op de rug te slapen te leggen, wat de wiegendoodcijfers wereldwijd sterk heeft doen dalen. Bij ons zakten ze van boven de honderd naar nu ongeveer twintig per jaar.

Langzaam wennen

Maar wat moeten we met de nieuwe onderzoeksresultaten, die wijzen op het hogere risico in de opvang?

Volgens Kind en Gezin doet een derde van alle gevallen van wiegendood in de opvang zich voor tijdens de eerste week, en de helft daarvan - een zesde dus - zelfs op de eerste dag. 'We zitten daar een beetje mee vast', zegt woordvoerster Leen Du Bois. 'Het vermoeden rijst dat baby's die van leefomgeving veranderen, gebukt gaan onder stress: er is lawaai dat ze niet gewend zijn, er zijn andere kinderen, ze moeten een ander uurrooster volgen...'

Daarom het nieuwe advies: laat baby's wennen aan de opvang. Ga eerst even met je kind op bezoek, laat je kind de volgende dag een uurtje in de opvang, vervolgens twee uur. Er zijn crèches in Vlaanderen die dat schema nu al toepassen. 'Er is voorlopig geen objectief wetenschappelijk bewijs dat dit zal helpen', zegt de Leuvense neonatoloog Gunnar Naulaers. 'Maar het is de beste hypothese die we nu hebben. De Nederlanders adviseren zelfs om dit telkens opnieuw te doen als je kind een tijdlang niet in de opvang is geweest, bijvoorbeeld na een lange vakantie.'

Toezicht

Een ander belangrijk advies, voor in de opvang én voor thuis: toezicht houden. 'We adviseren om de baby overdag in de woonkamer te slapen te leggen, en 's nachts in je eigen slaapkamer, in een bedje naast het bed van de ouders', zegt Naulaers. 'Er is geen enkel dier ter wereld dat zijn jong onder een andere boom te slapen legt. Een eigen kinderkamer is in de eerste zes maanden echt niet nodig. Baby's moeten geregeld eens wakker worden. En dat gebeurt veel minder vaak als je kind alleen slaapt.'

In kindercèches of bij onthaalouders slapen jonge kinderen niet in de woonkamer, maar Kind en Gezin vraagt wel dat er 'toezicht' gehouden wordt.
www.hetnieuwsblad.be 19/03/2012

Mening:
Als dochter van een onthaalmoeder die al 30 jaar in het vak staat vind ik het raar dat dit nu pas in de media komt. Mijn moeder neemt (lees: MOET NEMEN) al jaren maatregelen om wiegendood te voorkomen. Zo mag ze kinderen niet op hun buikje te slapen leggen en mag ze geen gebruik maken van donsdekens. De gewenning van de baby's past ze zelf toe. Dit is immers geen verplichting. Zo komen de 'nieuwe' baby'tjes in het begin slechts een uurtje of 2. En deze baby's slapen wél de eerste dagen in de woonkamer. Dit is niet enkel om de stress bij de baby's te verminderen maar ook om zelf een beetje geruster te zijn.
Deze gewenning zou er dus voor zorgen dat de baby's minder stress hebben. Dat kan ik begrijpen, maar dit toepassen na elke langdurige afwezigheid??? Dat lijkt me net iets moeilijker. Stel dat een koppel gedurende 2 weken in verlof gaat, vervolgens neemt de onthaalmoeder 2 weken verlof. Dan spreken we van een langdurige afwezigheid. Als je dan weer moet gaan opbouwen in de bezoekjes ben je volgens mij érg lang bezig en dit is qua timing bijna niet haalbaar. Bovendien zijn er wel meer kleintjes tesamen aanwezig en als die na een vakantieperiode allemaal in de woonkamer moeten slapen...