PDA

Bekijk de volledige versie : 'Meeste voedingsmiddelen voor kinderen ongezond'


Barst
14th March 2012, 19:22
'Meeste voedingsmiddelen voor kinderen ongezond'


BRUSSEL - Voedingsmiddelen die speciaal voor kinderen worden aangeprezen, blijken vaak ongezonde caloriebommen.


Onderzoekers van de Duitse consumentenorganisatie Foodwatch namen producten onder de loep die zich expliciet tot kinderen richten. Op de verpakkingen staan kinderen of stripfiguurtjes of vermeldt de fabrikant uitdrukkelijk 'voor kids'.

Van de 1.514onderzochte producten krijgen er liefst 1.109 een rood licht achter hun naam wegens te zoet en te vettig. Voor 92producten (6procent) brandt het licht op oranje. Daarbij gaat het vooral om melkproducten die te gesuikerd zijn.

Slechts 188producten kregen groen licht van Foodwatch, meestal producten op basis van groenten of fruit, maar ook deegwaren.

'De voedingsindustrie wil onze kinderen zo vroeg mogelijk op junkfood programmeren', aldus Anne Markwardt van Foodwatch. 'Met fruit en groente valt nu eenmaal weinig winst te maken, met junkfood en soft drinks des te meer.'

Sigrid Laureyssen, voedingsspecialiste bij Test-Aankoop, is niet verrast. 'Wij hekelen al langer de overdosis aan suikers en vetten in tal van industriële levensmiddelen en pleiten voor extra bescherming van de kinderen.'


DS, 14-03-2012

eline.de.roover
15th March 2012, 09:39
Dit artikel wekt geen verbazing bij me op. Fabrikanten weten precies hoe ze hun voeding willen promoten en zeker naar kinderen toe. Wat extra kleur toevoegen aan de buitenkant en genoeg suiker aan de binnenkant en de kinderen zijn verkocht.

Hierin spelen ook de ouders een rol, ze willen het beste voor hun kinderen dat lijkt me normaal. Maar de kinderen geven wat ze willen is niet steeds de beste oplossing. Kinderen vinden gesuikerde etenswaren vaak het lekkerste, maar dit nemen ze ook mee naar het ouder worden. Kinderen willen meer dan enkel dat beetje. Hierbij denk ik dat het ook een taak is van de ouders een voedingsproduct te bekijken en vooral op het suikergehalte en de vetten.

Ik denk maar aan een voorbeeld, Nutella. Er wordt steeds reclame voor gemaakt op tv alsof dit het beste ontbijt zou zijn om er een dag tegenaan te gaan. Ze hebben het dan over 2 boterhammen met Nutella en een goed glas melk. op zich lijkt hier niets verkeerd aan, maar elke dag, gaan de vetten zich opstapelen. Nutella heeft een zeer hoog vetgehalte en om dit eens een ochtend te eten geen probleem. Maar ik zou niet durven zeggen dat dat het ideale ontbijt is. Confituur lijkt me een gezonder initiatief en heeft genoeg variëteiten.

Wat ik dus wil zeggen, dat het eerst en vooral de producent is die zijn producten moet aanpassen, maar dat ouders als consument een oogje in het zeil kunnen houden.