Inloggen

Bekijk de volledige versie : Pascal Smet start grootschalige jongerenbevraging


Eline.Martens
8th March 2012, 16:18
Pascal Smet start grootschalige jongerenbevraging

Minister van Onderwijs en Jeugd Pascal Smet start een grootscheepse bevraging van de Vlaamse jongeren. Het resultaat daarvan moet de komende acht jaar zijn beleid en dat van zijn opvolgers vorm geven.

Het ’Jongerenpact 2020’ werd ontwikkeld door een deel van het team dat achter de G1000 zat. Beide initiatieven tonen dan ook opvallende parallellen.

Vanaf 16 maart kunnen jongeren tussen 14 en 22 laten horen wat hen bezighoudt op de website van het Jongerenpact. De resultaten daarvan worden afgetoetst bij de zogenaamde ’living library’, een team van tieners en jonge twintigers dat een afspiegeling vormt van de huidige jongerencultuur. Zij zullen de komende maanden ook contacten leggen met beleidsmakers en sociale partners.

Het eindresultaat van al dat denkwerk wordt op 5 mei voorgelegd aan 300 jongeren en 150 stakeholders in het Vlaams parlement. De standpunten en ideeën worden er uitgekristalliseerd tot tien engagementen voor 2020.

Pascal Smet verklaarde donderdag stellig dat het resultaat geen dode letter zal blijven. "Het is echt de bedoeling om tot concrete maatregelen te komen, om het leven van de jongeren te beïnvloeden. De betrokkenheid van het parlement moet toelaten dit pact over verkiezingen en legislaturen heen te tillen."

De minister vindt het niet overambitieus om te veronderstellen dat jongeren acht jaar vooruit denken. "Ik sta er soms echt van te kijken waar tieners mee bezig zijn", zegt hij. "Door alle negatieve berichtgeving worden scholieren bijvoorbeeld echt bang voor hun pensioen."

Eind juni zetten het parlement en de regering hun handtekening onder de tien engagementen.

Bron: De Standaard Online

Eigen mening:
Dit is naar mijn mening zeker een goed initiatief. Pascal Smet is namelijk bereid om rekening te houden met de mening en visie van jongeren. Het is ook een breed onderzoek, het is namelijk voor jongeren tussen 14 en 22 jaar.
Het feit dat men het parlement erbij betrekt, is zeker een pluspunt. Voor heel wat jongeren zijn het parlement en de regering instellingen die niet echt interessant klinken of hen bezig houden. Met deze ondervragingen tonen deze instellingen dat ze echt rekening willen houden met de bezigheden van jongeren. Het is logisch dat ze er de beste elementen uit gaan halen, want alles gaan realiseren is onbegonnen werk. Het feit dat jongeren mee kiezen welke punten zich kunnen aansluiten bij het beleid van de minister is zeer goed.
Pascal Smet heeft ook verzekerd dat men daadwerkelijk iets gaat doen met de gegevens, dit is hopelijk een extra stimulans voor de jongeren om deel te nemen aan de ondervraging.