Inloggen

Bekijk de volledige versie : Schauvliege wurgt de jeugdhuizen


Niels Olieslagers
1st March 2012, 11:19
[SIZE=5]Schauvliege wurgt de jeugdhuizen[/SIZE]

De nieuwe geluidsnormen voor muziekactiviteiten, die de Vlaamse regering op 1 januari 2013 invoert, stuiten op felle kritiek. Een akkoord bestaat, maar de beloofde financiële hulp voor de jeugdhuizen komt er nu toch niet.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V, foto) heeft in Jeugdcentrum Molenhoek in Merelbeke de nieuwe geluidsnormen voorgesteld. "Er komt een budget voor subsidies, voor gemeenten en provincies, voor de aankoop van meettoestellen", zei ze. Schauvliege voert vanaf 1 januari 2013 een nieuw wettelijk kader met bindende geluidsnormen bij muziekactviteiten in, en wil intussen focussen op preventie van gehoorschade.

Maar de minister doet in één ruk ook de sector steigeren. "We voelen ons gepakt", zegt Tom Willox, directeur van Formaat Jeugdhuiswerk Vlaanderen, de federatie van jeugdhuizen, jongerencentra en jongerenwerkingen. "In december werd ons nog financiële steun van enkele honderdduizenden euro's beloofd. Maar nu stellen wij vast dat er, na verder overleg begin februari, financieel geen ambities meer zijn. Jeugdhuizen zijn geen gemeentelijke diensten, we grijpen dus naast die subsidies en zijn teleurgesteld dat de minister haar engagement niet respecteert."

Eind december keurde de Vlaamse regering, na bijna een jaar onderhandelen met de sector, de aangepaste regels goed. Voor jeugdhuizen, cafés en muziekclubs wordt een administratieve vereenvoudiging opgelegd. Er komt een principieel akkoord om medewerkers van jeugdhuizen op te leiden én financieel tussen te komen bij de aankoop van meetapparatuur. Immers, de impact van de nieuwe regelgeving op jeugdhuizen en fuifzalen is groot.

"Kleine permanente muziekwerkingen moeten permanent over een meettoestel beschikken, en dus is er geld nodig", zegt Willox. "Het gaat om een investering van 190.000 euro, enkel om alle jeugdhuizen van een meetinstrument te voorzien. Nu wordt gesproken over een budget dat neerkomt op ongeveer één geluidsmeter per gemeente. Omdat ook occasionele fuiforganisatoren zo'n meter nodig hebben, zal het er dus op neerkomen dat elk jeugdhuis zich er zelf een zal moeten aanschaffen."

Een investering van 400 tot 700 euro per jeugdhuis. Naar schatting, want in België zijn de toestellen op dit moment nog niet te koop. Momenteel bekijkt minister Schauvliege of Nederlandse dan wel Deense meters geïmporteerd kunnen worden. Willox: "Dat is voor de jeugdhuizen een grote en onverwachte investering."

En hoe zit het dan met die beloofde honderdduizenden euro's? "Die zijn gevonden", zegt Willox. "En besteed aan een sensibiliserende radiocampagne over gehoorschadepreventie. De hoeksteen van Schauvlieges gehoorschadebeleid is regelgeving. Maar als het erop aan komt om die nieuwe regelgeving te implementeren, is daar geen budget voor. Wij vragen dus een passende financiële injectie, rechtstreeks voor de jeugdhuizen en fuifzalen."

Bron:
De Morgen
Link naar artikel. (http://www.demorgen.be/dm/nl/5036/Wetstraat/article/detail/1402073/2012/03/01/Schauvliege-wurgt-de-jeugdhuizen.dhtml)

Mening:
Als medewerker van JH ’t Staminee in Vorselaar kan ik hier echt geen begrip voor opbrengen. Een geluidslimiet invoeren is één ding, het gebruik van meettoestellen verplichten een ander… Maar de beloofde subsidies voor jeugdhuizen plots van tafel smijten, kan gewoon niet door de beugel. Tegenwoordig is het al zeer moeilijk om een jeugdhuis deftig draaiende te houden en deze maatregel zal dit enkel nog moeilijker maken. Een investering van 400 tot 700 euro is voor de meeste jeugdhuizen niet niks. Joke Schauvliege en haar entourage zouden beter wat meer geld pompen in het promoten én goedkoper maken van op maat gemaakte gehoorbeschermers. Ik denk dat dit uiteindelijk meer effect zal hebben aangezien die decibellimiet volgens mij, net zoals het rookverbod, regelmatig genegeerd zal worden.

Ik vind het ook belangrijk dat mensen het verschil kennen tussen gepersonaliseerde oordoppen en "gewone mouche doppen van 2 euro". Tijdens het dragen van deze simpele oordoppen zal het geluid sterk vervormen en dit zal voor velen als negatief ervaren worden. Hierdoor gaan heel wat mensen geen oordoppen meer willen gebruiken. Maar als je op maat gemaakte oordoppen, van bijvoorbeeld Variphone, gebruikt merk je vrijwel geen verschil qua geluid en ben je toch veilig. Deze laatste kunnen qua prijs wel sterk oplopen, daarom is het misschien een goed idee om gepersonaliseerde gehoorbeschermers financiëel aantrekkelijker te maken.

Niels Olieslagers
8th March 2012, 12:26
[SIZE=4]Vandeurzen wil dure oordopjes terugbetalen[/SIZE]

BRUSSEL - Vlaams welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) overlegt met de ziekenfondsen om op maat gemaakte oordopjes terug te betalen. Die zijn veel doeltreffender tegen gehoorbeschadiging dan de goedkope, maar ook een pak duurder.

‘We zijn over deze terugbetaling, of gedeeltelijke terugbetaling, in overleg met de landelijke ziekenfondsen', zegt de woordvoerder van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). ‘Bedoeling is dat meer mensen deze op maat gemaakte oorbeschermers zouden kopen.'

Dat minister Jo Vandeurzen deze duurdere oorbescherming ‘ruimer wil verspreiden', heeft te maken met de doeltreffendheid ervan. Gehoorbeschadiging onder jongeren neemt almaar toe.

Bron:
De Standaard
Link naar artikel (http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=VB3N60G5)
Mening:

Eindelijk! We hebben er lang op moeten wachten, maar dit is ongetwijfeld een stap in de goede richting!