PDA

Bekijk de volledige versie : Paus vindt wetenschappers en vruchtbaarheidsexperts arrogant


Gwen.Bax
26th February 2012, 19:41
De paus heeft wetenschappers en vruchtbaarheidsexperts "arrogant" genoemd. Hij deed dat op een driedaagse conferentie over onvruchtbaarheid in Rome. Koppels zouden niet moeten proberen om op "onnatuurlijke wijze" kinderen te krijgen, aldus Benedictus XVI.
Seks tussen een man en vrouw die met elkaar getrouwd zijn, is de enige aanvaardbare manier waarop kinderen verwekt mogen worden, vindt de paus. Hij noemde methodes als IVF "arrogant".

"Het huwelijk is de enige plek die het waard is om een nieuw mens te creëren. (...) De menselijke procreatie is geen 'product', maar een uiting van de liefde die twee echtelieden voelen, een band die niet alleen biologisch, maar ook spiritueel is."

De kerkvader vertelde de specialisten dat zij hun "fascinatie voor de technologie van kunstmatige vruchtbaarheid" moesten negeren. Hij waarschuwde hen ook voor de verleidingen van "gemakkelijk geld, of, nog erger, het arrogante idee dat u het werk van God kan overnemen". (vk/adha)

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/1400148/2012/02/26/Paus-vindt-wetenschappers-en-vruchtbaarheidsexperts-arrogant.dhtml

Mening:

Ik vind het erg kortzichtig van de paus om zo te denken en zijn mening hierover zo te uiten. De modere maatschappij heeft dit al lang aanvaard dat koppels niet altijd op de natuurlijke wijze kinderen kunnen krijgen. Om zo nog te denken is erg van de oude stempel, vind ik persoonlijk!

Niels Olieslagers
27th February 2012, 14:16
De paus noemt methodes als IVF (In-vitrofertilisatie) arrogant... Maar koppels, die op natuurlijke wijze geen kinderen kunnen krijgen, verbieden om op een niet-natuurlijke manier kinderen te krijgen, vindt hij dan niet arrogant? Ik ben het helemaal oneens met Benedictus XVI. Dergelijke uitspraken zijn kortzichtig en niet meer van deze tijd. Maar komt deze uitspraak dan zo onverwachts? Voor mij alvast niet. Nog geen twee jaar geleden zorgden condooms, volgens de paus, nog voor een stijging van het aidsprobleem. Waar halen ze het toch? Ondanks de, in mijn ogen, ouderwetse visie blijft de Katholieke Kerk populair bij een zeer groot deel van de wereldbevolking. Ik denk niet dat zij hun ideologie in de nabije toekomst drastisch gaan bijschaven...

Lien.Van.Bastelaer
27th February 2012, 16:25
Ik ben het net zoals Gwen en Niels oneens met de mening van paus Benedictus XVI. Niets is toch zo mooi als een gelukkig koppel dat, na jaren te hebben geprobeerd, hun kinderwens ziet uitkomen door nieuwe technieken zoals IVF! Zij verdienen dat geluk! Wat moeten we anders doen? Vrouwen die onvruchtbaar zijn en toch graag kinderen willen ... Pech? Natuurlijk niet!! Ook de jarenlange strijd van de katholieke kerk tegen het gebruik van condooms is onbegrijpelijk.
Maar net zoals ik een mening heb over deze kwestie, heeft de paus de zijne en ik vind dat iedereen het recht heeft om een eigen mening te hebben en deze ook te uiten. (Al moet het uiten van je mening wel steeds beleefd gebeuren..)
Wat natuurlijk wel 'gevaarlijk' is, is dat de paus enorm veel invloed heeft op een groot deel van de bevolking en dat bepaalde mensen misschien hun beslissingen laten afhangen van zijn mening in plaats van hun eigen mening of gezond verstand. En als het dan gaat om mensen die weigeren een condoom te gebruiken omdat ze de paus volgen en dan riskeren om aids te krijgen..

Michael Van Deun
27th February 2012, 19:59
Ik begrijp eigenlijk heel deze heisa niet zo goed. Waarom gaat de paus ineens commentaar beginnen leveren op het geluk van andere mensen. Volgens het christendom is seks met voorbehoedsmiddelen een zonde, waardoor het dus vooral een procreatieve functie heeft namelijk voortplanen. Bij (jonge) koppels waar dit omwille van welke reden dan ook niet lukt, is het toch geweldig dat de wetenschap hen een nieuwe kans kan geven om toch een kindje te krijgen. De paus is misschien tegen de wetenschap, maar in dit geval gaat het toch om een zeer positief bericht. Ik begrijp natuurlijk wel dat er heel wat ethische waarden aan zijn gekoppeld zoals het aantal 'verspeelde' embryo's die het niet halen bij IVF. Maar is het geluk van deze mensen niet net dat iets belangrijker dan een aantal ethische waarden waar een aantal mensen over struikelen? Het klinkt misschien of ik ben hier ethisch niet mee bezig, maar dit is geen vorm van abortus in mijn ogen en daarom vind ik het ook wel een mogelijkheid die zeker benut moet worden. Natuurlijk respecteer ik andere meningen, maar ik denk dat niet iedereen daar zo'n heisa over moet maken! We weten het ondertussen wel!

nic.andriessen
27th February 2012, 21:29
De uitspraak van de paus is natuurlijk erg kort door de bocht. Tegenwoordig zijn zulke middelen om mensen met een vurige kinderwens te helpen, wonderbaarlijk te noemen.

Waar ik mij wel een beetje aan erger is het feit dat enkel de negatieve berichten van de paus de aandacht krijgen. Wanneer de paus spreekt over meer wereldvrede, hulp aan Afrika, zich mee zorgen maakt over de economische crisis, de Griekse crisis, ... zijn die berichten het zelfs niet waard om in de media te komen. Waarom zegt men altijd "Paus Benedictus laat opnieuw van zich horen" met daarachter altijd een negatief bericht? De paus heeft ook berichten die positief onthaald worden, maar de kans niet krijgen in de media. Dit gezegd zijnde doet dit niets aan het feit dat ik het grondig oneens ben met de paus over het voorgaande onderwerp.