Inloggen

Bekijk de volledige versie : Meer telefoons dan mensen in 2012


Jan Cornelissen
18th February 2012, 15:14
In de loop van 2012 zullen er volgens netwerkspecialist Cisco meer telefoons dan mensen zijn op deze planeet. Het is maar een van de opmerkelijke cijfers uit een analyse van mobiel dataverkeer.

Enkele andere opvallende conclusies uit de studie van Cisco:

Wereldwijd zal het mobiele dataverkeer tussen 2011 en 2016 toenemen met een factor 18.
Al het mobiele dataverkeer in 2011 was acht keer groter dan het volledige internetverkeer anno 2000.
Op een tablet wordt gemiddeld drie keer meer data versluisd dan op een smartphone.
Slechts 12 procent van alle telefoons wereldwijd zijn smartphones, maar ze zijn wel goed voor 82 % van het het dataverkeer.
Op dit moment heeft de doorsnee smartphonegebruiker genoeg aan 150 MB aan data per maand. In 2010 was dat nog 50 megabyte.
Ook met niet-smartphones wordt steeds meer gesurft. Het aantal versaste megabytes steeg van 1,9 per maand in 2010 naar 4,3 MB per maand in 2011.
In 2016 zal 60 procent van alle mobiele gebruikers, naar schatting zo’n drie miljard mensen, meer dan een gigabyte aan mobiel dataverkeer verbruiken. Per maand.
De totale hoeveelheid mobiel dataverkeer zal tegen 2016 zo’n 10,8 exabyte per maand bedragen. Eén exabyte is een biljoen (een miljoen miljoen) gigabyte. Om alles in het juiste perspectief te zien: volgens Cisco is die 10,8 exabyte goed voor 33 miljard dvd’s.
Ook 4G-netwerken zullen steeds belangrijker worden. Momenteel verloopt 0,2 procent van alle mobiele verbindingen, maar die zijn wel al goed voor 6 procent van alle dataverkeer

Bron:
De Standaard op 16/02/12
Bespreking:
Als je weet dat 5 miljard mensen een gsm gebruiken (van de totale 7 miljard) is het toch opvallen hoeveel gsm's er niet in gebruik zijn. Veel van deze (nog werkende) toestellen worden vaak gewoon weggesmeten of ver weg op zolder gelegd voor in het geval dat. Is het nodig dat we steeds de nieuwste gsm in onze broekzak hebben zitten? Staan we wel stil bij de ecologische gevolgen en de arbeidsvoorwaarden waaraan de mensen werken die deze toestellen samenstellen?

Jolien.Cop
18th February 2012, 15:52
Zoals Jan al aangeeft staan mensen de dag vandaag steeds minder stil bij het ecologische aspect van een aankoop. Waarom een nieuwe gsm kopen, als de oude nog perfect werkt? Naar mijn mening komt dit door de sociale druk. De maatschappij verwacht dat we steeds meer en beter gaan kopen. Wie vandaag geen Facebook heeft valt gewoon uit de boot. Wie geen smartphone heeft is niet meer 'cool', en ga zo maar verder. Als je aan jongeren vraagt over de aankoop van hun laatste GSM gaat het merendeel van de jongeren antwoorden dat ze minstens één keer per jaar een nieuwe GSM koopt, gewoonweg omdat ze er bij willen horen. Maar is dit wel de mentaliteit die we jongeren moeten aanleren? Is het niet veel belangrijker om jongeren duidelijk te maken dat je met een ouder type van GSM ook nog altijd kan bellen en berichten sturen? Moeten wij als leerkracht niet uitleggen welke vervuiling al deze technologische apparatuur met zich meebrengt? En hoelang mensen hiervoor moeten werken?

carmen.van.bouwel
18th February 2012, 16:01
Ik denk dat we totaal niet stil staan bij de ecologische gevolgen van een GSM. We leven in een mentaliteit van '' Zolang mijn GSM maar de nieuwste, snelste en beste is.'' Van ecologische gevolgen is geen sprake. Mensen willen ook steeds meer betalen voor de nieuwste snufjes. De ipad wordt gezien als vervanging van een computer, terwijl heel wat mensen een computer hebben, een ipad, en misschien zelfs ook een iphone. Ze doen en laten natuurlijk wat ze zelf willen, maar we moeten ons wel eens bewust gaan worden van de ecologische gevolgen. De grondstoffen van een GSM komen vaak van de andere kant van de wereld. Ontbossing, erosie, stroperij,... zijn allemaal negatieve gevolgen voor het milieu. Maar naast ecologische gevolgen, heeft de GSM ook sociaal-economische gevolgen. Er worden oorlogen gehouden om de controle te behouden over de voorraden van kostbare edele metalen en mineralen die nodig zijn voor de GSM, voornamelijk in Congo. Ook de arbeidsomstandigheden van bepaalde werknemers in ontwikkelingslanden is allesbehalve gezond voor mens en natuur. Ook het afval van de GSM is een groot probleem. Dit zijn gevolgen waar wij niet, of bitter weinig, aan denken...

Mensen moeten dus meer op de hoogte worden gebracht van de negatieve gevolgen van de GSM. We moeten niet steeds de allernieuwste en allerduurste GSM hebben.
We moeten denken aan de toekomst.