PDA

Bekijk de volledige versie : 1, 8 miljoen dode Amerikanen nog steeds stemgerechtigd


Barst
16th February 2012, 18:16
Een op acht kiesregistraties in VS bevat fouten


BRUSSEL - Het Amerikaanse systeem waarbij kiezers zich moeten registreren om te mogen stemmen, is gedateerd en inefficiënt, zo toont onderzoek.


Meer dan 1,8 miljoen overleden Amerikanen staan nog steeds op de lijst van geregistreerde stemgerechtigden, 2,75 miljoen mensen zijn geregistreerd in meer dan een staat, en de adressen van 12 miljoen kiezers zijn fout. Uit een onderzoek van de onafhankelijke denktank Pew Center on the States blijkt dat het faliekant fout loopt met het registratiesysteem van kiezers in de VS.

‘Ons registratiesysteem gebruikt nog steeds technologie uit de 19de eeuw. Het is gedateerd en inefficiënt', zegt David Becker, directeur van het verkiezingsdepartement van Pew. ‘Om te kunnen stemmen, moeten Amerikanen zich eerst registreren zodat ze op de lijst van stemgerechtigden komen. In de meeste staten moeten ze daarvoor een papieren formulier invullen en opsturen. Als hun gegevens later veranderen, moeten ze die laten wijzigen, maar dat gebeurt vaak niet.'

De onderzoekers ontdekten dat 24 miljoen registraties, of een op de acht, ongeldig zijn of fouten bevatten. Maar het verouderde systeem leidt niet alleen tot fouten, het is ook erg duur. De kosten, die op de schouders van de belastingbetaler terechtkomen, lopen op tot 4,11 dollar per registratie en 7,67 dollar voor een wijziging van bestaande informatie. De onderzoekers vergeleken de kostprijs met buurland Canada, waar wel moderne technologie gebruikt wordt om de data te beheren. Daar kost een registratie voor de verkiezingen slechts 35 cent. In tijden van besparingen is deze informatie goud waard.

Of de leemten in het registratiesysteem ook tot een verkeerde verkiezingsuitslag leiden, is niet duidelijk.

‘We hebben geen bewijzen dat de fouten bij de registratie de uitslag beïnvloeden. Mensen die in twee staten geregistreerd zijn, gaan daarom nog geen twee keer stemmen, en het zijn enkel de uiteindelijke stemmen die tellen', stelt Becker.

Toch denkt het rapport dat inefficiënties bij de registratie, de poort tot deelname in de democratie, de perceptie kunnen wekken dat de verkiezingen vatbaar zijn voor fraude en onjuistheden. Zo kan het vertrouwen in de democratie zelf een deuk krijgen.

Misschien is het daarom dat zo weinig Amerikanen gaan stemmen. Minstens 51 miljoen stemgerechtigden, dat is een op de vier, zijn niet geregistreerd en kunnen hun stem dus niet uitbrengen, zo staat te lezen in het rapport. Ook dat cijfer staat in schril contrast met Canada, waar 93 procent van de stemgerechtigden geregistreerd is.

Een vernieuwing van het Amerikaanse systeem lijkt hoognodig.


DS, 16-02-2012

Wouter
17th February 2012, 12:02
Ben is benieuwd voor de staat Florida.