PDA

Bekijk de volledige versie : Belg wil flexibeler werken


Barst
14th November 2005, 18:05
Belg wil flexibeler werken


Belgische bedienden en kaderleden zijn steeds meer op zoek naar flexibeler arbeidsvormen. Ze zijn zelfs bereid om een langere werkweek te vervullen of op latere leeftijd aan de slag te blijven, als ze tenminste flexibeler -naar eigen wensen- kunnen werken.


Dat blijkt uit een rondvraag van het uitzendbureau Manpower. Manpower ondervroeg tussen juni en augustus 12.000 mensen in zo’n 15 landen. In België namen 992 mensen aan de enquête deel. De respondenten zijn niet representatief voor de hele Belgische bevolking: zo zijn bedienden en kaderleden uit grote bedrijven oververtegenwoordigd.

,,Toch is de enquête nuttig. Ze toont aan dat trends als autonoom en nomadisch werken steeds meer opgang maken in de zoektocht naar het combineren van werk en privé. Ik verwacht dat deze groep respondenten een voortrekkersrol zal spelen voor de rest van de bevolking", aldus professor Jacques Vilrockx van de VUB, die de studie analyseerde.


Langer werken

Uit de enquête van Manpower blijkt dat 68% van de ondervraagde Belgen bereid is om op latere leeftijd te blijven werken, op voorwaarde dat hij flexibel kan werken. De Belg bevindt zich daarmee in de top drie in Europa. Bij de Vlamingen is de bereidheid om langer te werken zelfs nog meer uitgesproken, met 77% positieve antwoorden.

Wat de langere werkweek in ruil voor meer flexibiliteit betreft, verklaarde 54% van de respondenten zich voorstander. Ook de vraag naar thuiswerk en de bereidheid om naar het buitenland te verhuizen, scoren opvallend hoog in ons land. In beide gevallen staan de Belgische respondenten op de eerste plaats in Europa, met respectievelijk 54% en 45% positieve antwoorden.


Vraag naar zekerheid en stabiliteit

,,Het gaat hier vooral om flexibeler werken, aangepast aan de eigen wensen. In de realiteit is het echter vooral de werkgever die beslist", aldus professor François Pichault van de ULB. Hij ziet ook nog een andere trend: de vraag naar zekerheid en stabiliteit vanwege de werkgever. Dit heeft uiteraard te maken met de toenemende werkloosheid en delokalisatie.

Toch blijft de Belg ook hier opvallend optimistisch. Slechts 27% van de respondenten vreest de volgende twaalf maanden zijn job te verliezen. De Belg blijkt hier het meest optimistisch van alle landen. Wel zijn de Franstalige Belgen opvallend pessimistischer (37%) dan de Vlamingen. Ook de vrees dat het werk zal worden gedelokaliseerd naar het buitenland of worden uitbesteed, blijft bij de Belgische respondenten met 12% onder het Europese gemiddelde.

,,In feite komen heel wat banen niet in aanmerking om gedelokaliseerd te worden. Bovendien zijn dit type van werknemers niet bang voor het buitenland, integendeel. Als men de vraag zou stellen aan een laaggeschoolde arbeider, zou het resultaat er waarschijnlijk anders uitzien", nuanceerde professor Vilrokx.


Weblog DS, 14-11-2005