PDA

Bekijk de volledige versie : Computervirus legt ministerie Financiën lam


J.Verwerft
11th February 2012, 11:06
[SIZE=2]Computervirus legt ministerie Financiën lam[/SIZE]

Een hardnekkig virus legt al twee dagen het computersysteem van het ministerie van Financiën plat. Ook de controle- en ontvangstkantoren en administratiediensten over het hele land zijn getroffen. Gisteravond was het virus nog altijd niet onder controle. Dat schrijven Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

Vorige donderdag merkten honderden medewerkers van het ministerie dat hun computer enorm vertraagde of uitviel.

Volgens Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën, is hun computersysteem uitgerust met een goede virusscanner “maar dit virus is toch voorbij onze firewall geraakt”.

Het virus draagt de naam ‘Sality.gen’ en is gespecialiseerd in het lamleggen van grote netwerken.

Adyns benadrukt dat het virus niet is doorgedrongen tot de databank met privégegevens van de belastingplichtigen.

http://www.gva.be/nieuws/binnenland/aid1115661/computervirus-legt-ministerie-financien-lam.aspx

Motivatie:
Die arme stakkers op het ministerie. Al twee tot drie weken lang door de ijskoude sneeuw naar het werk ploeteren, elke dag een tijdje in de file spenderen, dan aankomen en merken dat hun computers niet meer werken.
Deze stommiteit zal natuurlijk ook zijn gevolgen hebben voor ons land. Doordat het departement van onze financiën nu plat ligt, hebben wij geen zicht meer op onze begrotingstoename of afname? De welvaart in België? Meneer Van Quickenborne had net een hele pensioenhervorming in mekaar gebokst en er moet nog duidelijk geanalyseerd worden of deze wel de juiste effecten heeft op de Belgische begroting. Maar dit valt nogal lastig te verwerken en in een verslag te zetten ZONDER computer. Na even productief bezig te zijn geweest, zakken we weer weg in het zand. "Sality.gen", u wordt bedankt.

Liesanne.Boeren
12th February 2012, 19:21
Wat ik vooral verontrustend vind is het feit dat dit überhaupt kan!
Je zou toch denken dat een overheidsdienst met zulke vertrouwelijke informatie goed investeerd in beveiligende en anti-virus software?

Jolien.Cop
12th February 2012, 22:01
Wanneer ik dit artikel lees stel ik mij net zoals Liesanne onmiddellijk de vraag "Hoe in hemelsnaam is dit kunnen komen?" Alle grote ondernemingen hebben verschillende antivirusprogramma's, firewall's, ... om zich tegen virussen en hackers te beschermen zodat zij geen gevoelige informatie vrijgeven. Een overheidsdienst bezit zeer belangrijke informatie en hier is zomaar een virus binnengedrongen. Bij de beveiliging heb ik dan ook grote vraagtekens. Langs de andere kant moet je ook stellen dat de informaticawereld continu veranderd, dat er continu nieuwe dingen op de markt komen en zo ook nieuwe virussen dat het voor antivirusprogramma's haast onmogelijk is om alle virussen tegen te houden.

Gelukkig is het virus niet doorgedrongen tot de databank met privégegevens van de belastingplichtigen. Dit zou nog een groter probleem veroorzaken.

Noël Van Thielen
13th February 2012, 11:35
Misschien wat meer beroep doen op papier en pen? Volgens mij zijn de computerproblemen van tegenwoordig niet eenvoudig te bestrijden. Kijk maar naar wat Anonymous veroorzaakt..
Men mag de hackers niet onderschatten en nog beter beveiliging inlassen.
Ik ben geen informaticus maar virussen komen meestal binnen via internet. Waarom werkt men niet op een computer die niet verbonden is via internet? Sorry aan de informatici als dit een zwakke poging tot oplossen was :)

veerle.grauwmans@khk.be
13th February 2012, 17:34
Ik vraag me inderdaad ook af hoe dit is kunnen gebeuren. Je zou verwachten dat zulke zaken beter beschermd worden tegen virussen, hackers en andere gevaren op het internet. Maar uiteraard, hun systemen zijn ook maar elektronica. Er kan altijd wat mis/fout gaan met een computer. Misschien inderdaad pen en papier, verschillende manieren van gegevensopslag, zodat we nooit alle gegevens kwijt zijn, maar toch die computer kunnen de-activeren wanneer er inbraak gepleegd wordt.