PDA

Bekijk de volledige versie : Zingende kikker van 7 mm is kleinste gewervelde dier ter wereld


jens.rymen
14th January 2012, 12:39
Wetenschappers hebben een nieuwe kikkersoort ontdekt op het tropische Papoea-Nieuw-Guinea. Het beestje meet slechts 7,7 mm en is daarmee het kleinste gewervelde dier ter wereld. De kikker kreeg de naam Paedophryne amanuensis, naar het dorpje Amau, vlakbij de vindplaats.

De kikker is zwart-rood gespikkeld, heeft onderontwikkelde tenen en opvallend grote ogen. Hij is erg gevoelig voor uitdroging en leeft daarom in tropische regenwouden, vooral op vochtige bladeren. Met veel moeite konden wetenschappers de kikker lokaliseren door het schril gezang dat hij uitstoot. Dat zingen is zo vermoeiend dat het dier het slechts drie minuten volhoudt.

Hij stoot met zijn 7,7 mm de Paedocypris progenetica van de troon, een transparant visje van 7,9 mm dat eerder ontdekt werd in de Indonesische moerassen.
____________
Bron: http://www.gva.be/nieuws/wetenschap/aid1106693/zingende-kikker-van-7-mm-is-kleinste-gewervelde-dier-ter-wereld.aspx

Eigen mening: als student biologie vindt ik dit natuurlijk een zeer interessant artikel.
Wat deze ontdekking nog indrukwekkender maakt is het feit dat dit nieuwe dier tevens het kleinste gewervelde dier op aarde is (dat men tot nu toe ontdekte).