PDA

Bekijk de volledige versie : Iran test drie nieuwe raketten nabij Straat van Hormuz


StijnLauryssens
2nd January 2012, 14:59
In Iran is voor het eerst en "met succes" een Ghader-raket getest, dat is een grond-zee-kruisraket over lange afstand. Dat meldt het Iraanse staatspersagentschap Irna. In de buurt van de strategisch gelegen Straat van Hormuz wordt vandaag ook nog een korteafstandsraket en twee middellangeafstandsraketten getest.


© reuters

© photo news

© reuters
"Ghader is een ultramodern raketsysteem met een geïntegreerde, ultraprecieze radar, waarvan het bereik en het intelligente anti-lokalisatiesysteem beter zijn dan de vorige generaties", verklaarde admiraal Mahmoed Moessavi, de woordvoerder van de manoeuvres.

Doel bereikt
"De raket, die door Iraanse experts gebouwd werd, kon haar doel succesvol bereiken en heeft het vernietigd", vervolgde Moessavi. Het Ghader-projectiel heeft een reikwijdte van 200 kilometer.

De woordvoerder verklaarde gisteren dat op de laatste dag van de manoeuvres "de oorlogsschepen van de marine een nieuwe tactische opstelling zullen aannemen waarmee de capaciteit van Iran aangetoond wordt om alle scheepvaart in de Straat van Hormuz te verhinderen, indien daartoe beslist zou worden".

Sancties tegen olie-export
Iran dreigde er de voorbije dagen mee de strategisch gelegen Straat van Hormuz af te sluiten, waarlangs 35 procent van het wereldwijde transport van petroleum over zee passeert, als er sancties zouden komen tegen zijn olie-export. De Verenigde Staten en bepaalde Europese landen overwegen namelijk nieuwe sancties.

De Iraanse marine zal vandaag ook nog een korteafstandsraket en twee middellangeafstandsraketten testen, aldus verschillende media.

Bron: Hln.be datum: 2 januari 2012

Eigen mening:

Het is jammer dat Iran de sancties die de Vs en Eu-landen op Olie willen toeleggen. Voor hen spreekt het namelijk voor zich dat ze hun eigen land mogen ontginnen om zichzelf te verrijken. Maar op het gebied van milieu zouden nieuwe regels wel goed doen. Men zou beter tot diplomatieke onderhandelingen overgaan dan dankzij het bouwen van nieuwe raketten de spanningen te doen verhogen. Laat dit geen oorzaak zijn voor een oorlog denk ik dan.