PDA

Bekijk de volledige versie : Stop de pensioencarrousel


Barst
24th December 2011, 14:35
Stop de pensioencarrousel


Als de pensioenen niet grondig worden hervormd, dreigen de jongeren pensioenslaven te worden tot het hele systeem crasht. Om uit de vicieuze pensioencarrousel te stappen, moeten strategische keuzen worden gemaakt die over verschillende regeerperiodes moeten worden uitgerold, zegt MARC DE VOS.


In de hilarische film Groundhog Day beleeft Bill Murray als weerman keer op keer dezelfde dag uit zijn leven. België heeft een patent op de Groundhog Day van het pensioendebat. Die gaat als volgt.

Eerst studeren en emmeren we erop los in de vele organisaties en centra van dit land. Daarbij staan vakbonden steevast op de rem. Aan de zijlijn blijven werkgevers en werknemers vervroegd pensioen en loopbaanafbouw organiseren. Uiteindelijk komt de politiek met veel gezwoeg tot babystapjes die alleen aan grenzen en voorwaarden morrelen. Daartegen trekken de vakbonden de straat op. Bewindslieden verdedigen hun compromis als de oplossing die de pensioenen zal veiligstellen. Enkele jaren later beseffen we dat het nog niet genoeg is en begint de carrousel opnieuw.

Dat is het verhaal van het Generatiepact. Het is ook het verhaal van het huidige pensioenakkoord. Heel de heisa is één groot déjà vu. Het zou hilarisch zijn, ware het niet zo ernstig. Waarom faalt België waar andere westerse landen wel slagen? Onze pensioendiscussie wordt verziekt door een toxische mix van ontkenning, fundamentalisme en utopisme.

De noodzaak van een pensioenhervorming wordt ontkend. We moeten alleen meer geld vinden. Vóór de crisis gingen we de staatsschuld afbouwen, het Zilverfonds spijzen en zo de vergrijzing betalen. De staatsschuld is nooit afdoende gedaald en het Zilverfonds kan welgeteld zes maanden pensioenen betalen. Intussen stijgt de schuld. Moet de pensioenfactuur van de vergrijzing – geleidelijk 4,5 procent van het bbp onder optimistische economische prognoses – dan gewoon met belastingverhoging worden betaald? Ons land is al wereldkampioen sociale uitgaven en onze globale belastingdruk bereikt de bovengrens al. Almaar meer belasten, is een scenario voor verval.


Pensioenslaven

Voor pensioenfundamentalisten is het touche pas à ma pension. Verworven rechten zijn sacraal. Maar wat betekenen verworven rechten als we ze niet meer kunnen betalen? De verhouding tussen werkenden en niet-actieven is hét pensioenfundament: jongeren betalen dus de pensioenen van de gepensioneerden. Die verhouding zal nagenoeg halveren in de komende decennia. Ik verdenk niemand van generatie-egoïsme. Maar niets doen, maakt van jongeren pensioenslaven en bevriest de hele samenleving in een steeds nijpender dwangbuis van besparen en belasten. Uiteindelijk zal die kruik barsten en het hele systeem bedreigen: juist het omgekeerde van wat fundamentalisten wensen.

Pensioenutopisme verkoopt elke bescheiden pensioenaanpassing als de definitieve doorbraak. Het reduceert pensioenhervorming tot bezuinigingen en vraagt zo om protest. Het creëert een perceptie van stabiliteit, wat als een boemerang terugkeert bij de volgende pensioenronde die opnieuw in een verwachtingspatroon zal inbreken.

Laten we de vicieuze pensioencarrousel stoppen met visionair realisme. Dat bestaat uit vijf basisingrediënten. Het eerste is geld. Nagenoeg 1,2 miljoen babyboomers en een levensverwachting die voor elke loopbaan van 45 jaar 10 jaar langer pensioen geeft, kunnen niet gecompenseerd worden met langer werken alleen. Ons collectief falen tot hervorming in het verleden betekent onvermijdelijk meer pensioenuitgaven uit lopende inkomsten: een heuse krachttoer nu we ook de erfenis van 35 jaar staatsschuld moeten opkuisen door de eurocrisis.

Op termijn kunnen we extra pensioenmiddelen genereren door een deel van de loonevolutie in kapitalisatie te gieten. Daarom moeten we snel de tweede pijler van aanvullende pensioenen veralgemenen, zodat er effectief kapitaal kan worden opgebouwd. De combinatie van twee pijlers kan de wettelijke pensioenen van zelfstandigen, werknemers en ambtenaren ook gemakkelijker naar elkaar doen toegroeien, wat de werking van de arbeidsmarkt zal steunen. Doordat sparen binnen eenzelfde generatie gebeurt, zullen we ook vermijden dat het pensioenstelsel bij elke generatiewissel onder financieringsdruk komt.


Leeftijdsfetisjisme

Daarnaast moeten we de demografie tackelen. Leeftijdsfetisjisme kunnen we missen. Elke verhoging van leeftijden is arbitrair en voorbestemd om ingehaald te worden door de levensverwachting. Dan blijft de carrousel draaien. Zoals de Zweden kunnen we demografie variabel inbouwen. Elke werknemer weet dan aan de start van de loopbaan welke minimale arbeidsprestatie er in zijn generatie nodig is om recht te hebben op een pensioen betaald door de volgende generatie. Daarmee is het voor altijd geregeld. En passant zullen we ook grenzen leggen aan het gelijkstellen van inactiviteit met arbeid. Dat gebeurt dan niet bij nacht en ontij onder acute besparingsdruk, maar in een doordachte maatschappijvisie.

Vervolgens moet er eindelijk een arbeidsmarktstrategie voor langer werken komen. Dat die ontbreekt is een van de grote lacunes in het regeerakkoord. De prioriteiten zijn genoegzaam bekend. Loopbanen op maat, bijvoorbeeld via een loopbaanrekening die ook loopbaanplanning en opleiding versterkt. Een andere loonevolutie, die jongeren niet meer kunstmatig goedkoop en ouderen niet meer kunstmatig duur houdt. Een eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden dat van het ontslagrecht een modern wedertewerkstellingsrecht maakt. Een werkloosheidsverzekering die een werkverzekering wordt door degressieve uitkeringen te koppelen aan progressieve investeringen voor nieuw werk.

En tot slot moeten we terug naar de essentie: groei. Jobs zijn de echte bouwstenen voor pensioenen. Hoeveel aandacht is er, tijdens de langste regeringsonderhandelingen ooit, gegaan naar welvaart maken in plaats van welvaart herverdelen? Precies. We houden onze prioriteiten ondersteboven. En dat is de uiteindelijke motor van de infernale pensioencarrousel. De regering kan de sociale partners de hand reiken om de noodzakelijke besparingen in te bedden in een brede pensioenhervorming. We kunnen samen strategische keuzes maken waarbij elkeen een deel van de verantwoordelijkheid zal dragen. Die keuzes zullen dan over verschillende regeerperiodes moeten worden uitgerold. Dit is dus niet de regeerperiode van de laatste kans. Maar ze is wel op weg om andermaal die van de gemiste kans te worden.


Blog DS, 24-12-2011 (Marc De Vos)