PDA

Bekijk de volledige versie : Turkije boos om genocidewet


Barst
23rd December 2011, 19:39
Turkije boos om genocidewet


ISTANBUL - De Franse Assemblee heeft een wet aangenomen die de ontkenning van genocide strafbaar maakt. Prompt nam Turkije sancties tegen Frankrijk.


Franse militaire vliegtuigen mogen niet meer landen in Turkije, Franse oorlogsbodems moeten Turkse havens mijden en de Turkse ambassadeur in Parijs is naar Istanbul teruggeroepen. Dat zijn de eerste maatregelen die Turkije neemt, nu de Franse Assemblee een wetsvoorstel heeft goedgekeurd dat het strafbaar maakt om genocide te ontkennen.

Hoewel de indiener van het wetsvoorstel, Valérie Boyer, uitdrukkelijk zegt dat de wet niet tegen één land is gericht, voelt Turkije zich geviseerd. Turkse betogers hadden in Parijs actie gevoerd voor het parlement en Turkije had gewaarschuwd dat er sancties zouden volgen. Turkije denkt dat de Franse wet vooral de Armeense genocide viseert. In 1915 kwamen meer dan een miljoen Armeniërs om toen ze gedeporteerd werden uit het toenmalige Ottomaanse Rijk.


Volkerenmoord

De Turken hebben schoon genoeg van de Franse president Nicolas Sarkozy. Ze zien de wet als de nieuwste zet van de ‘Turkije-hater' Sarkozy. Bijna alle Europese parlementen hebben in de afgelopen tien jaar de deportatie van de Armeniërs uit het Ottomaanse Rijk als volkerenmoord laten optekenen. Maar het Franse parlement gaat met de nieuwe wet een stap verder door een boete van 45.000 en een jaar celstraf te geven aan iemand die ‘de genocides die door de wet zijn erkend, tegenspreekt'. De wet moet wel nog door de senaat worden goedgekeurd.

Een van de weinige Turken die de Armeense genocide erkent en de geruchtmakende Turkse ‘excusespetitie' heeft ondertekend, is de historicus Halil Berktay. Hij benadert de genocide-politiek van Sarkozy met argwaan:‘Het is een ramp voor de Franse democratie dat de vrijheid van meningsuiting op deze wijze aan banden wordt gelegd. De enige twee landen die wetten mogen maken over deze kwestie zijn Turkije en Armenië. Ik vind het verschrikkelijk dat de Franse politiek over de ruggen van de gesneuvelde Armeniërs electoraal winst probeert te behalen.'

Nicolas Sarkozy had zich door zijn negatieve houding inzake de toetreding van Turkije bij de Europese Unie niet populair gemaakt bij de Turken. Na deze nieuwe wet, die volgens hen enkel dient om bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar Armeense stemmen te winnen, is de Franse president persona non grata geworden. In Turkije hoopt men dan ook vurig dat hij de verkiezingen verliest.


‘Pijn' doen

Intussen onderzoekt Ankara welke maatregelen verder genomen kunnen worden om Frankrijk ‘pijn' te doen.

De in Istanbul geboren en getogen Armeense schrijver Markar Esayan accepteert niet dat de Armeense doden nu als speelbal worden gebruikt in verkiezingscampagnes. Hij zegt aan de telefoon: ‘Voordat hij vermoord werd, had de Armeense journalist Hrant Dink een keer gezegd dat hij naar het Franse parlement wilde gaan om te zeggen dat de Armeense genocide niet had plaatsgevonden, om vervolgens in het Turkse parlement te schreeuwen dat de genocide een realiteit is. Ik moet aan zijn woorden denken als ik deze ontwikkeling volg.'


Blog DS, 23-12-2011 (Erdal Balci)