Inloggen

Bekijk de volledige versie : België opnieuw veroordeeld voor onmenselijke behandeling asielzoeker


Yana Daems
20th December 2011, 15:53
Voor de tweede maal in een week tijd is de Belgische staat door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg veroordeeld voor de onmenselijke behandeling van een asielzoeker. Ditmaal gaat het om een Kameroense vrouw die vier maanden lang werd opgesloten in het gesloten vluchtelingenopvangentrum 127bis in Steenokkerzeel. Daar kreeg de vrouw, die HIV-patiënte is, niet de nodige medische zorgen.
De 40-jarige vrouw was in 2002 Kameroen ontvlucht en in Nederland gaan wonen, maar verhuisde in 2006 naar Baarle-Hertog, waar ze een relatie begon met een Nederlander. Toen de twee in september 2009 een huwelijksaanvraag deden op het gemeentehuis, bleek dat de vrouw illegaal in België was. Ze werd eerst opgesloten in het vluchtelingencentrum in Brugge en nadien van 17 december 2009 tot 9 april 2010 in het centrum 127bis.
Hoewel de vrouw met attesten van het Instituut voor Tropische Ziekten van Antwerpen kon aantonen dat ze HIV-patiënte was, kreeg ze in het centrum pas vanaf 1 maart 2010 de nodige aidsremmers. België probeerde haar in tussentijd ook te repatriëren naar Kameroen, maar een noodprocedure bij het EHRM verhinderde dat.
Datzelfde EHRM is nu van oordeel dat België de vrouw onmenselijke behandeld heeft door haar niet de nodige medische zorgen te verschaffen tijdens haar detentie. Bovendien voorzag België volgens het EHRM geen effectief rechtsmiddel tegen die onmenselijke behandeling en was de detentie in het centrum in strijd met artikel 5 EHRM, het recht op vrijheid.

Bron: De Standaard
Datum: 20/12/2011

Mijn mening:
Ik vind het heel jammer dat België opnieuw werd veroordeeld voor het onmenselijk behandelen van een asielzoeker. Deze vrouw werd opgesloten en had verzorging nodig die ze niet kreeg. HIV-patiënten moeten elke dag op hetzelfde tijdstip hun medicijnen innemen als ze het virus onder controle willen houden. Deze medicatie zorgt ervoor dat aids voorkomen of uitgesteld kan worden. De vrouw kreeg maandenlang geen aidsremmers waardoor er een grotere kans was dat ze aids kreeg. Bovendien werd er een actie ondernomen om haar naar Kameroen te repatriëren, terwijl een land zoals België waarin we al heel ver staan op vlak van geneeskunde, deze vrouw veel beter kan helpen. Zo’n dingen vind ik verschrikkelijk om te lezen!