PDA

Bekijk de volledige versie : Schauwvliege legt Beats per minuut limiet op


StijnLauryssens
12th December 2011, 14:26
Snel op elkaar volgende beats zijn storend voor de omgeving en schadelijk voor het gehoor van jongeren. Daarom komt er een beperking op het aantal beats per minuut van muziek die in jeugdhuizen wordt gedraaid of gespeeld. De limiet werd vastgelegd op 78 beats per minuut’, stelt een persbericht van het kabinet-Schauvliege.

Concreet komt het erop neer dat het tempo van de muziek niet hoger mag liggen dan 1,3 tellen per seconde, tenzij het volume niet hoger komt dan 8,3 decibel. ‘Onafhankelijk onderzoek heeft uitgewezen dat muziek met een snel tempo bijzonder vervelend is voor buurtbewoners, zelfs als het geluidsniveau beperkt blijft’, legt Schauvliege uit. ‘Ook krijgen jongeren vaker last van gehoorproblemen als ze dikwijls naar muziekgenres met een gejaagd tempo luisteren, zoals house, bebop of speedmetal. Hiphop, Franse chansons en slowcore zijn veel vriendelijker voor het gehoorstelsel.’

De maatregel kwam tot stand in nauw overleg met de Gezinsbond, die reeds lang ijvert voor strenge normen om kinderen pijn aan de oren te besparen.

‘Er is ook een opvoedkundig aspect aan de zaak. Snelle muziek heeft vaak een agressief karakter. Het is niet toevallig dat de lyrics van bekende thrashmetalbands als Metallica en Slayer over dood en verderf gaan. Vele ouders hebben liever niet dat hun kroost naar dergelijke opruiende herrie luistert. Daar worden ze enkel onhandelbaar van’, weet Frans Schotte, bijna-voorzitter van de Gezinsbond. ‘

Schotte verwijst naar minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open Vld), van wie bekend is dat hij graag naar heavy metal luistert. ‘Die is zo onhandelbaar dat hij het presteerde om zijn eed als minister af te leggen in zijn gestreepte pyjama‘, zegt de bijna-voorzitter. ‘Hij is beslist geen voorbeeld voor jonge mensen.’

Schauvliege en Schotte raden ouders aan om in het bijzijn van hun kinderen vooral naar ballads te luisteren. ‘Die hebben een gezapig tempo van 60 beats per minuut. Dat is rustgevend’, weet de minister uit eigen ervaring. ‘Tussen de 90 en 120 bpm is er sprake van een iets opzwepender tempo en ga je nog sneller, dan riskeer je dat je zonen en dochters moreel ontsporen. Speedcore, waarbij het aantal beats per minuut tussen de 170 en 300 ligt, raden we helemáál af. Wanneer je je kinderen daaraan blootstelt, is er sprake van mishandeling.’

De politie zal gerichte controles uitvoeren naar het aantal keren per minuut dat drummers hun trommels beroeren. Om de snelheid van de muziek te meten worden de patrouilles uitgerust met een digitale bpm-teller. ‘Die kan in een paar tellen het juiste aantal bpm weergeven. Als het tempo de norm overschrijdt, krijgt het jeugdhuis in kwestie een boete. De dj of de ritmesectie van een groepje riskeert in de cel te vliegen’, waarschuwt Schauvliege.

Tom Willox, directeur Formaat Jeugdhuiswerk Vlaanderen, reageert furieus op de beperking van het aantal beats per minuut. ‘Zo kunnen wij geen spetterende fuiven meer organiseren. Hebt u ooit al eens proberen te dansen op een song met een bpm van 78? Dat is verdorie een wiegelied. De Brabançonne heeft een steviger tempo. Wil minister Schauvliege nu werkelijk dat wij enkel nog naar ouwe peten luisteren die zich hoestend en rochelend voortslepen, zoals Neil Diamond, Black Sabbath en Jan De Wilde?’

De minister wuift de kritiek geďrriteerd weg. ‘Ik ben stilaan jaloers op Maggie De Block. Waarom pakt men mij altijd aan op mijn beleid, terwijl andere vrouwen slechts op hun uiterlijk worden beoordeeld? Dat is niet serieus meer.’


Joke Schauvliege
‘Ritmesectie van groepje riskeert in de cel te vliegen bij te hoog tempo’

Volgens de minister is er helemaal geen reden voor paniek bij de jeugdhuizen. ‘Dj’s kunnen gerust wat schuiven met hun pitch control, terwijl drummers nu met andere maatsoorten mogen gaan experimenteren’, verweert Schauvliege zich.

Overigens heeft ze nog een verrassing in petto voor die drummers: na overleg met haar socialistische collega Freya Van den Bossche komt er een subsidie voor de plexiglazen geluidsschermen waarachter drummers zich moeten verstoppen. ‘Het moet wel plexiglas zijn dat een milieucertificaat heeft en voldoende isoleert. Anders is een premie niet mogelijk’, aldus Schauvliege.

Bron: de.rechtzetting.be, datum: 12 december 2011

Eigen mening:
Ik luister zelf constant muziek aan 150 bpm en dat enkele uren per dag, zolang je het niet te luid zet is dat toch helemaal geen mishandeling? De commentaren die ze er op krijgt zijn dan ook niet meer als juist, hoe kan een drummer bv. een bestaand lied tegen veel lagere bpm gaan spelen? Dan verdwijnt het gevoel van het nummer totaal. Een dj kan toch geen hardstyle plaat tegen de helft van het ritme gaan spelen, dan krijg je slome platen waar niet op gefeest kan worden.

Verder vind ik het in België echt te ver te gaan qua regels voor festivals, feesten etc. Mensen die naar een festival gaan vinden die db-limiet al te veel, men betaald namelijk veel geld voor een festival om er goed te kunnen feesten maar als je daar dan ergens achteraan in het publiek staat en niets hoort? Dat gaat geen publiek trekken. Nu die beats per minuut limiet gaat maken dat je geen publiek meer trekt naar de jeugdhuizen en binnekort misschien de diskotheken etc. Dit gaat te ver naar mijn mening.

AVO
12th December 2011, 14:41
de.rechtzetting.be is een satirische website, dit artikel is als grap bedoeld ;)

Niels Olieslagers
12th December 2011, 17:08
[SIZE=5]Schauvliege moet satire van 'De Rechtzetting' rechtzetten[/SIZE]

Een verzonnen artikel op de satirische website De Rechtzetting heeft tot een stormpje van kritiek geleid aan het adres van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). In het artikel wordt gesteld dat minister Schauvliege "in samenspraak met de Gezinsbond" het aantal toegelaten muziekbeats per minuut wil begrenzen. Grappige nonsens, maar het kabinet van de minister zag zich wel genoodzaakt het satirische bericht officieel te ontkennen.

De Rechtzetting is een blogsite waar de actualiteit met fictieve stukjes in de stijl van The Onion, op de korrel wordt genomen. Het hilarische stukje over Schauvliege - er wordt gewag gemaakt van politie met beatbegrenzers - zette evenwel veel lezers op het verkeerde been. Een stormpje van protestmails bracht het kabinet Schauvliege in verlegenheid. In die mate zelfs dat de woordvoerster van Schauvliege, Brigitte Bormans, de auteurs verzocht om hun bericht te 'verduidelijken'.

"Graag boven het artikel 'Schauvliege legt limiet op beats per minuut' vermelden dat het 'totale fictie' is", schreef ze in een mail aan De Rechtzetting. "Wij krijgen al ongeruste telefoons en aan de reacties onder het artikel te lezen, heeft men niet door dat jullie bericht totaal uit de lucht gegrepen is."

Bormans reageerde ook zelf op het forum van De Rechtzetting met een krachtig "Het artikel is totale FICTIE en NONSENS". Het satirische stukje komt er op een moment dat Schauvliege onder vuur ligt omdat ze strenge geluidsregels wil opleggen aan jeugdhuizen en muziekcafés. Dat is geen fictie. (BE)

Bron:
De Morgen
Link naar artikel! (http://www.demorgen.be/dm/nl/1010/Muziek-nieuws/article/detail/1361124/2011/12/10/Schauvliege-moet-satire-van-De-Rechtzetting-rechtzetten.dhtml)

Mening:
Net zoals AVO al zei, is "De Rechtzetting" een satirische website. Officieel en betrouwbaar nieuws moet je daar dus zeker niet gaan zoeken... Ondertussen hebben minister Schauvliege en haar collega's de situatie reeds rechtgezet.

Het spreekt voor zich dat deze maatregel niet zou werken. Heel wat muziek zou door deze wet zijn charmes verliezen of zelfs onmogelijk te spelen worden (drum and bass anyone?).
Het invoeren van een decibellimiet, dat wel een officieel plan van Joke Schauvliege is, is echter wel haalbaar. Luide muziek krijgt tegenwoordig een zeer negatieve bijklank. Ik vraag mij af hoe deze situatie zal evolueren in de toekomst. To be continued!