PDA

Bekijk de volledige versie : Gingrich: "Palestijnen zijn terroristen"


jeroen.vandyck
12th December 2011, 10:43
Gingrich: "Palestijnen zijn terroristen"
De huidige favoriet voor de Republikeinse presidentsnominatie, Newt Gingrich, blijft erbij dat de Palestijnen een volk zijn van "terroristen". Hij deed de uitspraak gisterenavond tijdens een debat in Des Moines (Iowa).

In een interview op de Amerikaanse zender Jewish Channel zei de ex-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden dat de Palestijnen een "verzonnen" volk zijn, omdat ze historisch deel uitmaken van het Arabische volk. Gingrich bleef bij zijn uitspraken toen hij er later weer mee geconfronteerd werd, na de heftige reactie van de Palestijnse autoriteiten erop. "Is het feitelijk correct wat ik zei? Ja. Iemand moet de waarheid durven zeggen. Die mensen zijn terroristen. Ze onderwijzen het terrorisme in hun scholen."

De vijf andere kandidaten voor de Republikeinse nominatie waren beducht om de uitspraken van Gingrich goed te keuren. Ze bevestigden wel hun steun aan Israël. De Palestijnse autoriteiten konden de uitspraken van Gingrich niet smaken. De Palestijnse premier Salam Fayyad was verontwaardigd en eiste excuses voor de "vulgaire, kwetsende en belachelijke opmerkingen".

In de peilingen doet Gingrich het almaar beter. Ook in doorslaggevende staten als Florida en South Carolina wint hij aan populariteit. Met de wind in de zeilen van de conservatieven en de conservatieve beweging Tea Party komt de vroegere voorzitter van het Huis van Afgevaardigden in South Carolina aan 42 procent. Dat is 35 procentpunt meer dan een peiling in oktober en 19 procentpunt meer dan wat Mitt Romney aan stemintenties vergaart. De score van de vroegere gouverneur van Massachusetts daalde in die staat, waar op 21 januari voorverkiezingen plaatsvinden, met vijf procentpunt.

Niemand van de andere Republikeinse "hopefuls" behaalt in South Carolina een tweecijferig resultaat. Kenmerkend voor South Carolina is dat de winnaar van de Republikeinse voorverkiezingen daar sinds 1980 steeds de investituur van de Grand Ole Party (GOP) heeft bemachtigd. In Florida zou 44 procent van de waarschijnlijke kiezers Gingrich aanstippen, 38 procentpunt meer dan in oktober. Romney strandt op 29 procent, een daling met 4 procentpunt. De voorververkiezing in de zuidoostelijke Sunshine State valt op 31 januari.

(bron:www.demorgen.be)

mening

Dat we domme en gekleurde uitspraken kunnen verwachten van Amerikaanse politici, weten we al langer. Dat Gingrich een volk bestempelt als terroristen is evenwel ronduit gevaarlijk. Er zijn voorbeelden genoeg van leiders die minderheden of andere volkeren een 'gevaar' noemen. De geschiedenis leert ons dat zulke 'rascistische' uitspraken wel eens zeer negatief kunnen uitpakken. Dat een 'democratische' leider eventjes een volk stigmatiseerd om zijn achterban te paaien is beneden alle peil. Ik wil er geld op inzetten dat de veranderingen die nu begonnen zijn in de Arabische wereld, compleet te niet worden gedaan als de Amerikanen een demagoische scherpslijper al Gingrich verkiezen tot president.