PDA

Bekijk de volledige versie : De Wever haalt uit naar premier Di Rupo


Noël Van Thielen
5th December 2011, 19:20
De Wever haalt uit naar premier Di Rupo

Elio Di Rupo kan ik geen premier noemen, zo haalt N-VA-voorzitter Bart De Wever uit naar de nieuwe regering op Radio 1. Hij betreurt dat de Vlaamse partijen de N-VA hebben laten vallen en betwijfelt of de nieuwe regering de hervormingen zal uitvoeren.
Toen de N-VA nog bij de onderhandelingen betrokken was, had Bart De Wever geen problemen met PS-voorzitter Elio Di Rupo als mogelijke eerste minister. 'Maar de constellatie is nu veranderd', zegt De Wever in 'Vandaag'.

De hervormingen die de onderhandelaars zijn overeengekomen, gaan voor hem zoals bekend niet ver genoeg. Bovendien heeft de regering geen meerderheid aan Vlaamse kant.

Di Rupo zal in de Kamer gesteund worden door 80% van de Franstaligen en slechts 49% van de Vlamingen, merkt de N-VA-voorzitter op. Daarom vindt hij Di Rupo geen geschikte premier.

De Wever verwacht met andere woorden niet veel van Di Rupo I. Zo hebben de onderhandelaars voor veel staatssecretarissen gekozen, zegt hij, hoewel ze daar komaf mee wilden maken.

De 19 leden zijn een slecht signaal naar de bevolking die zal moeten besparen en inleveren, luidt het. Hij omschrijft de regering-Di Rupo dan ook als een 'obesitas"-regering'.

Hij begrijpt overigens nog altijd niet dat CD&V en Open VLD de nota-Di Rupo hebben aanvaard. Hij benadrukt nog eens dat hij zichzelf niet buitenspel heeft gezet, maar dat de Vlaamse partijen hem hebben laten vallen om een regering te vormen.

Hoewel de N-VA-voorzitter de vooropgestelde staatshervorming liever kwijt dan rijk is, betwijfelt hij of de nieuwe regering de hervorming zal kunnen uitvoeren. 'Ik hou mijn hart vast of die hervorming er überhaupt wel zal komen.'

Hij verwijst daarbij naar de grondwetswijzigingen die daarvoor nodig zijn. De nieuwe regering zal ook de groenen nodig hebben voor een tweederdemeerderheid.

De uitspraken van CD&V-voorzitter Wouter Beke afgelopen weekend ervaart Bart De Wever als een persoonlijke aanval. Die zei verwijzend naar de N-VA 'Nihil valet absentia' - Afwezigheid is niets waard. 'Dat smaakt erg bitter', zegt De Wever.

Mening:
Ik kan Bart De Wever wel begrijpen. Hij heeft namelijk een mes in de rug gekregen van de andere Vlaamse partijen. Ik denk dat de N-VA de enige partij is die steeds achter zijn standpunten is blijven staan. De enige partij die wou bereiken wat ze beloofden.
Dit kan ik niet zeggen over de andere partijen. Volgens mij draait het daar meer om het imago. Kijk nu naar de belachelijke opmerking van Wouter Beke..
Hij zou er beter mee voor zorgen dat de staatshervormingen effectief worden uitgevoerd, i.p.v. met Latijns boven de pinnen te komen.

Verder vind ik dat de Wever overdrijft met te zeggen dat dit een 'obesitas"-regering' is. Ik zou eerst wachten om te kijken hoe het verloopt. Het aantal ministers mag dan wel klein zijn, toch is dit een evenwichtige keuze wat betreft Vlaming-Waal.


Bron: De Standaard maandag 05 december 2011, 16u55
http://www.destandaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20111205_121

Maximous
6th December 2011, 13:23
Elke partij die aan de onderhandelingstafel zat, heeft toegevingen moeten doen. Socialisten hebben moeten toegeven op sociale besparingen en de liberalen hebben moeten toegeven op extra bedrijfsbelastingen.
NVA wou niet weten van toegeven en dus zitten ze nu in de oppositie.
Dat Beke nu ook Latijnse uitdrukkingen gebruikt, laat uitschijnen dat hij zich verlaagt naar het niveau van De Wever.

De regering is nu wel in evenwicht met Vlaming-Waal door de benoemingen van staatssecretarissen, maar het nut van 6 staatssecretarissen in een besparingsregering snap ik écht niet.

Koen.Luyten
6th December 2011, 15:36
[QUOTE=Maximous]
Dat Beke nu ook Latijnse uitdrukkingen gebruikt, laat uitschijnen dat hij zich verlaagt naar het niveau van De Wever.[/QUOTE]
Ik versta niet goed hoe een Latijnse uitdrukking een niveau van een persoon kan verlagen.(Quidquid latine dictum sit, altum videtur) Ik kan mezelf niet zo goed uitdrukken in het Latijn maar ik vind ze wel vaak passend. (maar ik weet: De gustibus (et coloribus) non est disputandum)

Ik vind het verder wel heel raar dat De Wever van de bevolking toegevingen verwacht (besparingen) maar zelf van geen toegeven wist. Het been stijf houden tijdens een onderhandeling is overigens geen onderhandeling voeren (en dus een soort contradictie).
Bart De Wever heeft gekozen om aan de zijlijn te gaan staan bij de onderhandeling, wat zijn goed recht is. Maar nu zou ik als ik van hem was wachten met commentaar geven wanneer dit nodig is. Di Rupo is nog niet begonnen dus nog even wachten vind ik hier wel gepast.

Noël Van Thielen
6th December 2011, 16:08
Ik kan jullie mening wel een beetje begrijpen, dan zeker als het gaat over dat De Wever geen toegevingen wou doen. Hij deed wel toegevingen maar er waren dingen die hij absoluut wilde bereiken en dat is een verschil met helemaal geen toegevingen doen! Dit wordt door de meeste fout geïnterpreteerd.

Hij heeft er voor gekozen om aan de zijlijn te gaan staan, maar ik denk dat hij ook hetzelfde van de andere Vlaamse partijen verwachtte. Hier kreeg hij het mes in de rug.
Met als gevolg dat de stem van de Vlaming in de oppositie zit.
Waarom dan de schuld op Bart De Wever steken?

AVO
6th December 2011, 19:42
Ik denk dat de N-VA de enige partij is die steeds achter zijn standpunten is blijven staan.

Om twee redenen ben ik het niet eens met die stelling.

Ten eerste heeft de N-VA op gewestelijk en lokaal niveau al een paar opvallende bochten genomen en afgeweken van hun programma.

Langs de andere kant en dus ten tweede: Wil je deel uit maken van een regering ga je sowieso moeten inbinden want we leven in een democratie waarbij dus zoveel mogelijk mensen vertegenwoordigt moeten zijn.

Een partij met verantwoordelijkheid bindt in, een partij die principieel enkel rekening houdt met zijn eigen agenda( en dus enkel met zijn eigen kiezers) is niet democratisch. Geen (geringe) afstand nemen van de eigen standpunten kan dus niet op mijn begrip noch mijn stem rekenen.

Toegevingen doen is trouwens vrij subjectief. Elke partij vindt altijd wel dat ze toegevingen gedaan hebben, of die nu relevant zijn of niet.

Mortelmans Bart
6th December 2011, 23:43
Als ik hier kort mijn mening over mag geven ben ik gewoon benieuwd naar hoe lang deze regering zal draaien en wat wij (als Vlaming) allemaal moeten gaan betalen in de toekomst. Zoals ik al in mijn vorige post schreef zit de begroting niet goed, ze sluit niet! En dan nu nog een regering met dan nog eens 6 staatssecretarissen terwijl ze het wilden afschaffen en een regering met een grote Waalse invloed. Jongens, tringelingeling! Ik ben toch eens benieuwd, en dan heb ik nog niet gesproken over de hervormingen. Zoals Bart De Wever al zei sluit ik mij volledig aan bij het volgende:'Ik hou mijn hart vast of die hervorming er überhaupt wel zal komen.'

Elke dag als ik denk over deze politiek in België denk ik bij mezelf: Wat is dat hier allemaal! En als je soms hoort wat sommige politici tijdens interviews uitkramen, wetende dat die mensen dan nog een dikke pre er boven op krijgen. Ja, dan begin ik toch wel eens te krabben aan mijn hoofd. En het is echt niet toevallig dat telkens wanneer ik Bart De Wever hoor spreken, ik bij mezelf denk: Wat een wijze man, toch ten minste 1 iemand met gezond verstand over politiek. En dat gezond verstand werd bevestigd bij de verkiezingen, waar hij een monsterscore haalde. En toch zit deze meneer in geen enkele functie verweven. En dit kan allemaal zomaar in België?

Ik vind de mening van Bart De Wever op deze heisa en in het bijzonder in dit artikel over Elio Di Rupo terecht. Alles wat hij zegt kan ik zeker beamen en inderdaad, afwachten zal de boodschap zijn. Maar frustraties en opmerkingen mogen van mij echt op tafel worden gegooid. Eerlijk gezegd zou ik graag eens willen weten wat Elio hier nu eigenlijk allemaal zelf van vind.

Jens.Mangelschots
7th December 2011, 00:50
Ik denk dat hier wat hard gereageerd wordt op typische en normale oppositiepraat. Het is die mensen hun werk nu eenmaal om alles wat de regering doet, tegen te werken. Dat is altijd al zo geweest en dat zal altijd zo blijven. Het mooiste is zelfs dat een partij die in de oppositie zit, maatregelen slecht vindt die ze zelf in een vorige legislatuur hebben goedgekeurd. Dit is in het verleden al gebeurd en zo zit de politiek nu eenmaal in elkaar.

De hervormingen zullen er trouwens komen. Na 400+ dagen te hebben onderhandeld over die staatshervorming moeten ze die wel doorvoeren. Als de regering dat niet doet, dan denk ik dat de N-VA de volgende verkiezingen zowat 99% van de stemmen haalt. De partijen weten dat zelf ook en ze beseffen maar al te goed dat ze dit moeten doen. Zelfs het op de lange baan schuiven is deze keer geen optie volgens mij.

Verder snap ik wat Noël wil zeggen over die Latijnse uitspraak van Beke. Latijn is een mooie taal en ze komt mooi over, maar daar gaat het nu niet over. Het was duidelijk een persoonlijke aanval op De Wever en het kwam bij mij over als natrappen. Het was gewoon niet nodig om dit te doen. Volgens mij steekt het bij N-VA al genoeg dat ze niet in de regering zitten (of misschien juist niet?) en dit soort kinderachtig gedoe vind ik dan ook jammer.

Verder weet ik niet of het afschaffen van die staatssecretarissen echt een oplossing zou bieden. Het verhoogt alleen maar de druk op de bestaande kabinetten, waardoor die zouden moeten uitbreiden. Ik denk dat dat een beetje muggenzifterij is. We doen het trouwens met één minister minder nu.

Ik vraag me verder af wat de regering Di Rupo I nog zal kunnen presteren. Ze heeft namelijk al bijna een halve legislatuur besteed aan het voorspel. Het echte werk begint vanaf deze zaterdag, wanneer ze het vertrouwen van de Kamer krijgt. Als ze het natuurlijk nog als Di Rupo I uitzingt tot aan de volgende verkiezingen, want 540 dagen onderhandelen laat zijn sporen toch na denk ik.

Als laatste wil ik nog zeggen dat ik het met één ding akkoord moet zijn met Bart De Wever. Het is een doodzonde dat de regering maar 49% van de Vlaamse stemmen met zich meedraagt. Dat werkt natuurlijk alleen maar in het voordeel van N-VA. Men had er misschien toch die groenen moeten bijnemen.

nic.andriessen
8th December 2011, 23:02
Wat betreft het Latijnse taalgebruik: dat is gewoon een koekje van eigen deeg geven. De Wever haalt ook graag in het Latijn uit, dus ik vond het nog wel 'grappig'.

Het 'grote toegeven' van de N-VA heb ik nooit aanvaard. Er zijn inderdaad wel toegevingen gedaan door N-VA. Maar er zijn zaken geweest die N-VA écht wil, zoals jij aangeeft Noël, maar die zaken zijn meestal (tot vaak) onaanvaardbaar voor de Franstaligen. Op die vlakken heeft De Wever niet toegegeven en is hij inderdaad kei hard achter zijn stellingen blijven staan. Ook het discussiepunt over 'Aan de kant gezet' vs. 'Aan de kant gaan staan', blijft eeuwig bestaan. Ik vind dat de N-VA aan de kant is gaan staan, maar dat is mijn eigen mening hierover. N-VA heeft een snoeiharde 'Nee' gezegd tegen de nota Di Rupo, ze hadden op zijn minst mee kunnen onderhandelen. Er zijn nu zaken in het regeerakkoord waar N-VA in 2007 een gat mee in de lucht gesprongen zou zijn. Nogmaals: ik had De Wever het gegund, ik had N-VA het gegund, maar het heeft niet mogen zijn. Hij zit niet in de regering, dit kan inderdaad allemaal in België, dit is eigen aan ons kiessysteem.

N-VA spreekt over een 'obesitasregering' een 'belastingsregering', ... Uiteraard. Hoe minder die federale regering zou inhouden, hoe beter. Hoe slechter de zaak draait, hoe beter. Hoe minder geld er in de federale kas komt, hoe beter. Voor N-VA alleszins. Het economische programma van N-VA is tot op vandaag het best bewaarde geheim van de Wetstraat. Ik vraag me af hoe De Wever enkel met 'besparingen' de financiën er bovenop zou krijgen. Belasten waar het moet, besparen waar het kan. Dat was het motto van vele onderhandelaars en dat is ook de enige manier om het te doen.

Jens.Mangelschots
9th December 2011, 01:36
Het economische programma van N-VA is tot op vandaag het best bewaarde geheim van de Wetstraat.
Aldus Wouter Beke ;)

Ik wil hier toch even op inpikken en zeggen dat ik wel met Nic deels akkoord ben over deze uitspraak. Of het nu echt een geheim is, dat denk ik niet. Ik denk vooral dat veel mensen niet weten dat N-VA een vrij rechtse en liberale economische koers wil varen. Veel loontrekkenden zien dit wel eens over het hoofd en denken dat de N-VA de partij is van Jan met de pet. Als N-VA het heeft over "de hardwerkende Vlaming" bedoelen ze grotendeels de zelfstandige (die werken natuurlijk ook hard, maar niet als enige bevolkingsgroep zoals ik wel eens durf aangeven). Ik denk dat veel mensen zich dan ook laten verblinden door dat communautaire luik, iets dat in feite toch een veel minder belangrijk probleem is dan de socio-economische uitdagingen.

Edit: En dat Latijn is een echte hype geworden in de Kamer, dus ik begin de humor er ook wel van in te zien :D

AVO
9th December 2011, 02:07
Ik denk vooral dat veel mensen niet weten dat N-VA een vrij rechtse en liberale economische koers wil varen.

Altijd leuk wanneer een onderzoek het buikgevoel voor een stukje bevestigt:

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/1.1165059

Om even een reactie van een VT4 nieuwsanker te quoten: "Niets wat we dus nog niet wisten." :D