PDA

Bekijk de volledige versie : Superwinsten voor superrijken!


Barst
5th December 2011, 02:01
http://www.youtube.com/watch?v=U3qgBRr8rqE (16 minuten - ZEKER KIJKEN!)

Jasmien.Mertens
5th December 2011, 19:54
België behoudt kleine kloof tussen arm en rijk
05/12/11, 17u07

Terwijl in de meeste landen de inkomensongelijkheid tegenover 1985 is toegenomen, is ze in België ongeveer gelijk gebleven. Dat blijkt uit een studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), de zogenoemde 'club van rijke landen'. Het verschil tussen rijk en arm is in ons land relatief klein in vergelijking met de rest.
Ons land is een van de uitzonderingen in de OESO-statistiek over inkomensongelijkheid. In Turkije en Griekenland werd de kloof tussen rijk en arm kleiner, terwijl ze in ons land, Frankrijk en Hongarije ongeveer status quo bleef. In een hele resem andere OESO-landen werd de kloof groter. De studie vergelijkt 1985 met 2008.

De inkomensongelijkheid ligt op het hoogste niveau in een halve eeuw, zegt OESO-secretaris-generaal Angel Gurría. De economische crisis maakt dat we ongelijkheid dringend moeten aanpakken, waarschuwt hij. Het gemiddelde inkomen van de rijkste 10 procent in de OESO is zowat negen keer dat van de armste tien procent.

Grote kloof
Dat de kloof groeit, heeft volgens Gurría te maken met het feit dat werknemers met bepaalde veel gevraagde vaardigheden hun loon zagen stijgen, terwijl werknemers met weinig of geen vaardigheden werden achtergelaten. De secretaris-generaal wees ook op de fors gestegen verloning van bankiers en topmanagers.

Mexico is een van de landen waar de inkomensongelijkheid het grootst is: het inkomen van de rijksten is er 25 keer hoger dan dat van de armsten. Landen waar de kloof traditioneel kleiner is, zijn bijvoorbeeld Duitsland, Denemarken en Zweden, al nam de ongelijkheid ook daar de laatste jaren toe. België heeft in vergelijking met de meeste andere landen in het onderzoek een relatief lage inkomensongelijkheid.

Bron: De Morgen, 5/12/2011, http://www.demorgen.be/dm/nl/996/Economie/article/detail/1358369/2011/12/05/Belgie-behoudt-kleine-kloof-tussen-arm-en-rijk.dhtml

Ondanks de harde cijfers die vermeld worden in het filmpje, blijkt de kloof tussen arm en rijk in België even groot gebleven sinds 1985. Dat is in de meeste andere ‘rijke’ landen niet zo. De inkomensongelijkheid was nog nooit zo hoog. We doen het dus vrij goed in vergelijking met andere landen.
Toch zou het fiscale systeem in België een forse aanpassing kunnen gebruiken. Het is onrechtvaardig dat de 10 procent rijkste Belgen meer dan de helft van het financieel vermogen bezitten in heel België. Dat vermogen wordt dan amper belast, terwijl de werknemers door een belastinghel gaan. Belastingen dienen eigenlijk om de ongelijkheid tussen de mensen op te lossen, maar in werkelijkheid komt er van een herverdeling niets in huis.
Hoewel in België de inkomensongelijkheid hetzelfde is gebleven, is er toch nog veel werk aan de winkel.