PDA

Bekijk de volledige versie : Geen statuut voor oorlogsvluchtelingen in België


Barst
11th October 2004, 12:08
DEWAEL

Toen Patrick Dewael, de minister van Binnenlandse Zaken, zei dat de overheid machteloos staat tegenover illegalen (DS 4 oktober) , deed hij aan misleiding. Hij zorgt zelf voor illegalen, door zijn asielbeleid.

België heeft als enige EU-lidstaat (van de vroegere vijftien) geen statuut voor oorlogsvluchtelingen en verwijst alleen naar de Conventie van Genève (1951) die erkenning geeft aan wie persoonlijk in gevaar is. Asielaanvragen van oorlogsvluchtelingen worden 'bevroren' of uitgesteld. Of er wordt een uitwijzingsbevel gegeven dat vervolgens uitgesteld (,,verlengd'') wordt. Doordat het Verdrag van Genève ook bepaalt dat een land asielaanvragers niet mag terugdrijven naar een levensbedreigende situatie, blijft deze categorie afgewezen asielzoekers wel in België, illegaal.

Vluchtelingenorganisaties pleiten voor tijdelijke bescherming, van minstens drie jaar, gevolgd door een eventueel definitief verblijf als de oorlog nog voortduurt. Een nieuwe Europese richtlijn geeft minimumnormen voor erkenning en bescherming van vluchtelingen en houdt wel rekening met oorlogsvluchtelingen. Als België die richtlijn omzet in nationale wetgeving - en het is minister Dewael die daarvoor verantwoordelijk is - zal het althans voor een gedeelte minder illegalen ,,maken''.

Josée Goethals

secretaris Asielzoekers Integratie Zemst, DS, 11-10-2004