Inloggen

Bekijk de volledige versie : Aantal hiv-diagnoses in België blijft stijgen


EvelienE
29th November 2011, 16:15
In tegenstelling tot in Nederland lijkt in België de hiv-epidemie nog niet gestabiliseerd. In 2010 werden in ons land 1.196 nieuwe hiv-diagnoses gesteld, een stijging met 5,5 procent ten opzichte van 2009. Dat meldt Sensoa op basis van het jaarrapport van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid over hiv en aids in België.
Volgens Sensoa toont het hoge cijfer aan dat promotie van condoomgebruik en het aansporen tot testen na onveilig seksueel gedrag niet volstaan. Er zijn ook bijkomende preventie-inspanningen nodig. Zo hecht Sensoa veel belang aan het vroegtijdig vaststellen en behandelen van seksueel overdraagbare aandoeningen, kwestie van het risico op hiv-besmetting beter te kunnen inschatten.

Van de nieuwe diagnoses waarbij de nationaliteit bekend is, is slechts 43,3 procent Belg. Eén op de drie patiënten is van Afrikaanse origine. 91 procent zijn mannen, in driekwart van de gevallen is de besmetting daar door homoseksueel contact veroorzaakt.

Paradoxaal genoeg leveren homomannen volgens Sensoa de meeste inspanningen op het vlak van preventie. Omdat hiv er binnen een relatief kleine groep ruim verspreid is, is 'af en toe' onbeschermd vrijen er echter al bijzonder risicovol. Bovendien zorgde het internet de voorbije jaren voor meer mogelijkheden tot het leggen van seksuele contacten en hebben homomannen gemiddeld sowieso meer seksuele partners. (belga/svm)
Bron: Het Laatste Nieuws

Hiv is en blijft een problematiek die in mijn ogen te weinig in de aandacht komt. Het is en blijft jammer genoeg een taboe en pas wanneer we die taboe kunnen doorbreken denk ik dat we het probleem kunnen aanpakken. Mensen staan er nog steeds niet genoeg bij stil welke gevolgen vrijen zonder condoom kunnen hebben. Nog meer campagne voeren lijkt mij de boodschap. Ook zijn velen bang voor een test te laten doen. De stap naar de huisarts is denk ik nog steeds te groot. Iemand moest het maar eens te weten komen dat jij misschien een risico hebt gelopen. Ook dit is een aandachtspunt om meer aan te werken.

Een tweede, voor mij niet eens zo verrassende, vaststelling: meer dan 50% van de hiv dragers zijn niet Belgisch. Sowieso moet er in deze landen meer aandacht worden besteed aan het veilig vrijen en het gebruik van condooms en deze natuurlijk ook voorzien daar.
Ik ben ook voor een stuk verontwaardigd: Ze mogen in ons mooi, gezond land komen wonen en wat krijgen wij er voor in de plaats: ziekten die zij meebrengen. Een grondige screening op medisch vlak lijkt me toch zeker nodig zodat men de nodige maatregelen kan treffen.

Ik vind het trouwens ook onnodig dat de homo's hier weer als boosdoener moeten uitkomen. Ik ben er van overtuigd dat er evenveel hetero's los omspringen met seks en de "player" of "slet" uithangen.

De schaamte overwinnen om je tijdig te laten testen of gewoon zo slim zijn om veilig te vrijen lijkt mij de boodschap voor iedereen, ongeacht geaardheid of afkomst.

Kenny.Van.Eysendeyk
29th November 2011, 17:00
Als een diagnose stellen een probleem vormt lijkt de oplossing simpel: verplichte controles. Waarom controleert men niet op HIV tijdens verplicht medische check-ups? Zoals al aangehaald is, is een verplichte screening op medisch vlak alvorens zich in België te settelen een goed idee. Snappen mensen niet dat HIV een ziekte is die makkelijk te beteugelen valt als je je verstand gebruikt?!

LissevM
29th November 2011, 19:22
Ik vond dit zelf ook een interessant artikel omdat toen ik de titel las, ik mijn wenkbrauwen eventjes optrok.
Een stijging van 5,5 procent is niet niks. HIV is dus duidelijk een veel voorkomende ziekte. Maar dit is volgens mij nog geen volledig percentage. Want je kan drager zijn van dit virus zonder dat je het merkt, maar ondertussen kan je tijdens onveilig vrijen dit virus wel overdragen aan je partner.
Als het aan mij lag, zou ik iedereen aanraden toch eens een test te laten doen. Voor de mensen die meer als één sekspartner hebben in hun leven is dat toch heel belangrijk! Zoals ik al zei, je kan jarenlang drager zijn zonder dat je er iets van merkt. Dus even een testje om toch maar zeker te zijn.

Dat dan 91 procent van de stijging, mannen zijn is wel helemaal tegenstrijdig als je weet dat juist homomannen het meest aandacht hebben voor veiligheid.
En dan het internet dat nog maar eens vermeld wordt? Het internet zou zorgen voor een stijging? Mannen, doe het veilig en zéker met nieuwe mensen waar je weinig van weet. Dan valt het internet niets te verwijten.

Jens.Mangelschots
29th November 2011, 22:22
Ten eerste vind ik het niet correct om te zeggen dat het dragen van condooms aanmoedigen de beste oplossing is. Dat is zoals zeggen dat 200 km/h rijden met de auto alleen veilig is als je een gordel aanhebt. Een betere oplossing zou zijn om niet te los om te springen met seksueel contact. Seks is leuk en mooi, maar het is toch ook iets gevaarlijk. Als je in een monogame relatie bent waarin beide partners niet besmet zijn, dan wordt de kans op besmetting bijzonder klein. Velen zullen dit preuts en belachelijk vinden, maar als je te los omgaat met seksueel contact moet je er rekening me houden dat je een risico loopt.

Ten tweede is het feit dat homo's geviseerd worden niet volkomen onterecht. Ik ken enkele homo's (allemaal supertoffe kerels) en geloof me als ik zeg dat de homocultuur net iets anders is dan de heterocultuur. Het zit daar structureel ingebakken dat mensen met meerdere partners seks hebben. Dat feit samen met de manier waarop ze seks hebben (die nog een verhoogd risico met zich meebrengt) is toch wel een risicopunt. De cijfers liegen op dit vlak ook jammer genoeg niet. Nogmaals, dit is geen afkeer, haat of weet ik veel wat van homo's. Dit is nu eenmaal een objectief feit. Laat het nog eens duidelijk zijn dat ik niets tegen homo's heb.

Ik weet dat mensen mijn reactie niet zullen waarderen, maar seksualiteit veilig beleven betekent volgens mij dat er niet te los mee mag omgesprongen worden.

EvelienE
1st December 2011, 01:12
Ik ben het volkomen eens met Jens wanneer hij zegt dat we we eerder moeten stimuleren dat mensen minder los om zouden moeten gaan met seks. De dag van vandaag lijkt het alsof iedereen het met iedereen moet gedaan hebben en dan ook nog liefst op een zo jong mogelijke leeftijd. Mensen die slippertjes begaan in een relatie lijken zelfs gewoon aanvaard te zijn. Het klinkt allemaal wat onnozel maar inderdaad, seks is iets tussen twee mensen die elkaar graag zien en niet gewoon een lust die ingelost moet worden, snelle wip en klaar. Moesten mensen dus inderdaad minder van de een naar de andere gaan zou er al een groot deel van het probleem zijn opgelost.

De reactie op de homo's daarentegen wringt mij wel wat. Ik ken ook heeeeel wat homo's zowel de "gewone" als de iets apartere gevallen als de zeer extreme gevallen ( sorry voor de verwoording ) en inderdaad, het is zo dat zij los omgaan met seks, dit kan ik moeilijk tegenspreken. Ik denk echter dat hetero's die ook doen maar dat dit meer een kwestie is die in de doofpot wordt gestoken. Homo's op zich zijn maatschappelijk nog steeds niet helemaal aanvaard dus gaat men zich hier denk ik ook meer op viseren.

AVO
1st December 2011, 02:05
Ik denk echter dat hetero's die ook doen maar dat dit meer een kwestie is die in de doofpot wordt gestoken.

Volledig juist. Verhoudingsgewijs zijn er minstens evenveel hetero- koppels als homo- koppels die onveilige seks hebben. Komt daar nog eens bij dat vele mensen niet eens weten dat ze drager zijn van een SOA( en het dus ongewild doorgeven).

Het klopt dat het vooral homoseksuele mannen zijn die HIV hebben maar dat heeft vooral te maken met het feit dat de homopopulatie kleiner is dan de hetero- populatie: De kring is sneller rond wat betreft wisselende partners.

Een derde reden waarom HIV diagnoses in België stijgen is omdat de angst om aids te krijgen veel kleiner is geworden. De medicatie voor HIV- patiënten die vandaag de dag ter beschikking is zorgt ervoor dat je eigenlijk niet meer of minder van het leven mist dan een gemiddeld ‘gezond’ persoon. Aids is in ons land geen doodsvonnis meer. Deze informatie in het achterhoofd zorgt voor een vrij nonchalante houding tegenover bescherming.

Mij lijkt het aangewezen om mensen aan te sporen jaarlijks een medische check-up te laten doen. Zeker wanneer je van partner gewisseld bent of je hebt de intentie van een andere partner te zoeken. Weten dat je drager bent van een SOA is de eerste stap.

Vraagje: Iemand die weet dat hij/zij HIV- positief is en toch onveilige seks heeft met iemand dat het niet heeft. Voor de rechtbank ermee of niet? Kan zo’n wetgeving heil brengen om het aantal HIV- diagnoses te doen dalen?

Michael Van Deun
1st December 2011, 09:59
Ik vind het zeer jammer om te lezen dat homo's weeral met de vinger worden gelezen wat betreft de problematiek van aids! Aids komt in België meer voor bij homoseksuelen dan bij de gewone bevolking, dat is waar. Maar ik maak mij enorm kwaad dat er hierdoor onmiddellijk een veralgemening bij wordt gemaakt! Het is niet omdat je homo bent, wat GEEN ziekte is, dat je daardoor ook moet afgestempeld worden als 'aidspatiënt'. Het gaat hier vooral over homo's die onveilig hebben gevreeën en er zijn inderdaad ook homo's die de ziekte doelbewust doorgeven. Dit laatste is heel vaak uit wraak voor wat hen is aangedaan.
Maar daarnaast is het ook belangrijk te weten dat ook geen-holebi's evengoed aids kunnen oplopen. Het blijft een enorm probleem in België, en het neemt zelfs toe. Jammer genoeg is er nog geen oplossing uit de bus gekomen die de aandoening kan genezen. Voorzichtig zijn, je laten testen en voorzorgen nemen zijn dus heel belangrijke punten waar we rekening mee moeten houden.
Ik vind het dan ook van groot belang dat wij als leraar ook leerlingen hierop attent maken, niet enkel in de lessen biologie / natuurwetenschappen, maar ook daarbuiten. Dit kan bijvoorbeeld door aandacht te besteden aan Wereld Aids Dag of een aantal projecten in te richten met oog voor aids en voorbehoedsmiddelen. Wie stemt in ?

Michael Van Deun
1st December 2011, 10:02
[QUOTE=AVO]
Vraagje: Iemand die weet dat hij/zij HIV- positief is en toch onveilige seks heeft met iemand dat het niet heeft. Voor de rechtbank ermee of niet? Kan zo’n wetgeving heil brengen om het aantal HIV- diagnoses te doen dalen?[/QUOTE]

Persoonlijk vind ik dat deze mensen terecht voor de rechtbank gesleept kunnen worden als zij het doel hebben om mensen te besmetten! Of dit een oplossing gaat zijn voor het aantal diagnoses te laten dalen, weet ik niet zo goed. Maar mensen die dit doen zonder hun 'sekspartner' in te lichten, verdienen voor mij een straf! Ik zou zelf niet graag ontdekken dat ik aids heb na een vrijpartij. Natuurlijk kan je ook je voorzorgen nemen als het gaat om onenightstands of een vrijpartij met iemand die je niet zo goed kent. Zelf ben ik hier geen voorstander van omdat je natuurlijk nooit weet wat je in huis haalt. Maar zij die het wel doen, kunnen beter voorzichtig zijn!

Andy.Pinxteren
1st December 2011, 10:21
Ja ik vind ook dat er nog al vaak met de vinger gewezen wordt naar homoseksuelen. Er zijn veel meer heteroseksuelen die net zo vaak of misschien nog vaker van seksuele partner wisselen als homoseksuelen. In mijn mening zijn het vooral homoseksuelen die zich in een wereldje van lichte criminaliteit bevinden die besmet worden. Vooral i.v.m. drugs dan waar men alles doet om aan geld te geraken. Zelf zou ik graag wel een studie willen zien vanuit de overheid waarin men gaat kijken hoe het komt dat het aantal HIV-patiënten blijft steigen. Ligt het vooral aan migratie of een slecht anti-AIDS campagne of nog iets anders ....?

sarah.schrauwen
2nd December 2011, 15:16
Ik begrijp niet hoe het mogelijk is dat de percentages blijven stijgen. Er wordt immens veel aandacht besteed aan voorbehoedsmiddelen en veilig vrijen, dat je zou denken dat iedereen wel bereid is om zijn verantwoordelijkheid op te nemen. Je moet zorgen voor je eigen veiligheid en gezondheid, maar ook voor die van je (misschien eemalige) partner. Ik vind niet dat er specifiek naar een bepaalde groepering in onze samenleving gewezen mag worden, zoals bijvoorbeeld homoseksuelen. Het taboe moet dringend doorbroken worden dat enkel homoseksuelen de dragers zijn van HIV. Hetero's hebben toch ook seks? Met andere woorden: zij kunnen ook een mogelijke drager zijn van de ziekte. Het is belangrijk dat er voorzichtiger omgesprongen wordt met elkaars lichaam. Ik zeg niet dat je plots een celibatair leven moet gaan leiden, maar zorgen voor de juiste voorbehoedsmiddelen en verantwoordelijkheid nemen op seksueel vlak, dat is naar mijn mening wel het minste dat je kan doen. Eens het te laat is en je HIV hebt, kan je immers niet meer terug en niet alleen de seksuele leven zal hier hinder van ondervinden. Mensen reageren nog steeds geschokt en terughoudend als ze weten dat een bepaald persoon uit hun omgeving HIV heeft.

Jens.Mangelschots
3rd December 2011, 14:49
Ik denk dat ik het wat verkeerd verwoord heb ofzo. Ik zeg niet dat homo's= aidspatiënten. Ik zeg evenmin dat homo zijn een ziekte is en ik zeg ook niet dat ik met de vinger wijs naar homo's. Ik heb niks tegen homo's. Ik ben een fervent tegenstander van homohaters. Nu ik dat voor de tweede keer duidelijk gemaakt heb, ga ik het nogmaals proberen. De manier waarop homo's het doen houdt al een groter risico in, laat ons daar beginnen. Dit is een biologisch feit en dit is geen vingerwijzing naar homo's. Ten tweede is het in de homogemeenschap algemeen meer aanvaard om seks te hebben met meerdere partners. Ik zeg nu niet dat sommige hetero's dit niet doen, dat is maatschappelijk wel minder aanvaard. Ik zeg ook niet dat alle homo's zo zijn. Ik zeg gewoon dat het procentueel gezien meer gebeurt bij homo's. De cijfers liegen er ook niet om.

Nogmaals, ik heb niets tegen homo's. Maak hier alstublieft geen emotioneel geladen gesprek van, dat heeft geen nut.