Inloggen

Bekijk de volledige versie : Belgische rente naar 6 procent?


valerie.burgers
25th November 2011, 17:23
Ook vandaag gaat de stijging van de rente op Belgische langetermijnobligaties onverminderd door. De situatie wordt alsmaar schrijnender. De grens met 6 procent komt razendsnel dichterbij. Zeer slecht nieuws voor België dat maandag nog eens tussen de 1 en de 2 miljard euro aan staatspapier wil veilen.

Tegen het tempo dat de Belgische rente de records blijft opstapelen, mag men zich in België toch stilletjes aan grote zorgen beginnen maken. Misschien is het woord 'paniek' beter op zijn plaats.

Momenteel piekt de rente op staatspapier met een looptijd van vijf jaar alweer op 5,86 procent. De drempel van 6 procent komt hiermee wel heel gevaarlijk dichtbij. Het lijkt te laat om het tij nog te keren. Na 530 dagen van politieke impasse en 'nog wat extra bedenktijd' zal het heel moeilijk worden om de internationale markten te overtuigen dat ons land gezond is.

Het hoeft niet gezegd dat ook de spread met Duitsland alle records aan diggelen rijdt. De spread met de referentie in de eurozone piekt opnieuw op 361 basispunten.

Toen Griekenland, Portugal en Ierland hun langetermijnrente over de grens van de 6 procent en in de richting van de 7 procent zagen opschuiven, moesten zij bij de Europese Centrale Bank en het Internationaal Muntfonds aankloppen voor financiële steun. De spread met Duitsland stond toen op 450 basispunten. Nog 89 basispunten te gaan dus voor België.

Maandag hoopt de Belgische schatkist tussen de 1 en de 2 miljard euro aan staatspapier te veilen.

Ook de rente op de korte termijn schiet de lucht in
Eveneens verontrustend is dat de korte rente de lucht inschiet. De hoofdverantwoordelijke is ook hier niet ver te zoeken: de dure redding van Dexia. In oktober betaalde België nog maar 1,5 procent om geld te lenen met een looptijd van twee jaar.

Half november steeg dit tot 3,8 procent. Dat betekent een toename met 230 basispunten in zes weken tijd. Gisteren stond die rente op 5,04 procent. De moeizame begrotingsonderhandelingen en de escalerende eurocrisis voegden dus zo'n 124 basispunten toe.

Eurozone: één grote besmetting
Ook de rente op Italiaans staatspapier stijgt vrijdag verder, nadat ze donderdag al boven het kritiek geachte niveau van 7 procent uitkwam. Vrijdag piekt de langetermijnrente op 7,3%.

Het Zuid-Europese land slaagde er vrijdag wel in 10 miljard euro op te halen via een veiling van obligaties met looptijden van 6 maanden (8 miljard euro) en 2 jaar (2 miljard euro).

De rente waartegen de Italianen hun staatspapier uitgaven, lag wel fors hoger dan bij de vorige veiling. De rente voor obligaties op zes maanden steeg naar 6,50%, tegenover 3,5% op 26 oktober. Het gaat om het hoogste rentepeil sinds augustus 1997. De rente op twee jaar ging naar 7,8%, tegenover 4,6% de vorige keer.

De eurozone ligt stevig onder vuur op de internationale markten. Het uitblijven van een duurzame oplossing voor de voortschrijdende schuldencrisis zorgt voor een toenemende vrees op de internationale markten. Voor het eerst sinds begin oktober duikt de euro onder de grens van 1,33 dollar.

'De schuldencrisis is op een kruispunt uitgekomen: ofwel buigen ze voor de druk van de markt, ofwel buigen ze niet', zegt analiste Jane Foley. 'De markt heeft nood aan ofwel een uitgifte van euro-obligaties, ofwel een omvangrijke interventie van de Europese Centrale Bank (ECB).'

Gisteren liet Duitsland echter verstaan dat er aan de onafhankelijke rol van de ECB niet te willen raken. Ook de uitgifte van de euro-obligaties stuitte op een volmondig 'Nein' van Merkel. Dat doet de ongerustheid op de markten over een desintegratie van de eurozone alleen maar toenemen.

Tot voor kort leek het onmogelijk, maar nu begint men serieus rekening te houden met een implosie van de eurozone.

kritische bespreking:
Het heeft heel lang geduurd voor het bij mij doordrong hoe slecht België er eigenlijk voor staat en wat de gevolgen zijn.
Ook nu denk ik dat ik nog niet helemaal besef wat er met ons land aan het gebeuren is.
Het zal voor andere landen moeilijk zijn om nog te geloven in een rendabel België.
Dit alles zal gevolgen hebben voor o.a. de economie: er zullen weer ontslagen vallen en dus veel mensen terug werkloos worden.
Het wordt hoog tijd dat er iets aan deze situatie gedaan wordt, anders zal het niet lang meer duren dat we in de voetstappen van Griekenland treden.

Peter.Van.Loock
25th November 2011, 17:39
Eerlijk gezegd denk ik dat het al gewoon te laat is.
Toen DiRupo naar de koning reed hebben we ons lot uit handen gegeven, nu kunnen we enkel nog met de stroom meegaan.. Waar dat ons zal brengen..? Als er één moment was waarop de politici hun verantwoordelijkheid moesten nemen, was het wel nu tijdens de ergste crisis sinds de tweede wereldoorlog. Helaas hebben ze dit niet gedaan..
Ironisch genoeg zal België en heel Europa nu op de Duitsers moeten hopen.



"Sterk Duitsland kan eurocrisis bedwingen"

De vrees dat de eurocrisis nu ook Duitsland zal aantasten, is onterecht. Dat zegt Karsten Brzeski, econoom van ING. Hij hoopt zelfs dat de discipline die Duitsland en de EU de eurozone willen opdringen, die net sterker kan maken.


Begin deze week is de uitgifte van nieuwe Duitse staatsobligaties deels de mist ingegaan. De Bundesbank moest 39% van die 6 miljard euro opkopen, want de interesse was blijkbaar erg klein.

In "De ochtend" op Radio 1 maakte Karsten Brzeski, econoom bij ING en zelf van Duitse afkomst, zich daar niet te veel zorgen over. Hij wijt de geringe belangstelling voor de "Bund" aan de erg lage rentevoet, die zelfs lager ligt dan de inflatie. Beleggers houden van een veilige haven, maar ze willen ook nog enig rendement behouden.

Brzeski geeft toe dat ook de Bondsrepubliek niet zonder problemen is en wijst onder meer op de schuldenlast van 83% van het bruto binnenlands product. Toch benadrukt hij ook de sterke punten van de oosterburen en vooral dat die in hun grondwet hebben ingeschreven dat er vanaf 2016 enkel nog begrotingen in evenwicht mogen zijn.

Dat is volgens Brzeski een veel betrouwbaarder model dan het alsmaar stijgende "schuldplafond" in de Verenigde Staten.

"ECB zal ingrijpen, maar onder voorwaarden"

Brzeski ontkent ook dat bondskanselier Angela Merkel zich als een "Madame Nein" gedraagt. Het verzet van Merkel tegen een grootscheeps ingrijpen van de Europese Centrale Bank (ECB) om de "schuldenlanden" uit het moeras te halen, is niet absoluut.

Duitsland is gekant tegen "blanco cheques" aan de zwakkere eurolanden, maar zal en kan uiteindelijk een optreden van de ECB niet verhinderen, aldus Brzeski. Volgens hem zal Duitsland echter wel van die schuldenlanden strikte voorwaarden afdwingen inzake begrotingsdiscipline en economische hervormingen.

De ECB kan dus wel degelijk een rol spelen, maar euro-obligaties zullen volgens Brzeski de huidige crisis niet oplossen. Die zullen door Duitsland op termijn aanvaard worden, maar enkel als er ook een politiek-economische eenheid in Europa komt en als afspraken inzake begroting en economie afdwingbaar worden. In geen geval zal Duits belastinggeld onvoorwaardelijk naar landen als Griekenland en Italië gaan, waarschuwt hij.

Brzeski toont zich erg ongerust over de huidige crisis. Toch denkt hij ook dat als de EU onder de sterker wordende Duitse invloed zichzelf kan hervormen, Europa sterker uit de huidige crisis kan komen.

VRT - Deredactie.be vr 25/11/2011 - 09:56
(Bron (http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie/schuldencrisis/111125_Duitsland_eurocrisis))