PDA

Bekijk de volledige versie : "Waar wringt het pensioentje?"


Barst
10th October 2004, 23:18
Enquête solidariteit tussen generaties


De laatste tijd zijn er geluiden over een groeiende kloof tussen de ‘babyboomers’ en de jongeren. Hoe groot is de bereidheid van twintigers en dertigers om nog langer mee te betalen aan het pensioen van de oudere generaties? Is er sprake van een generatie- conflict? In Netwerk de resultaten van een enquête.


Massaal met pensioen
Nederland vergrijst: er komen steeds meer ouderen, die de komende jaren stoppen met werken. Over een aantal jaar gaan de zogenoemde babyboomers – de mensen die geboren zijn tussen 1945 en 1955 – massaal met pensioen. Onder deze babyboomers zijn veel mensen die het materieel goed hebben.

Minder goed
Als deze babyboomers met pensioen gaan, moet een deel van de pensioenkosten worden opgebracht door de twintigers en dertigers van nu. Veel van deze twintigers en dertigers hebben het in materieel opzicht evenwel minder goed dan veel babyboomers.

Meebetalen?
Willen zij straks nog blijven meebetalen aan de AOW van de babyboomers? En houdt de babyboomgeneratie wel genoeg rekening met de jongeren? In opdracht van Netwerk hield het bureau Intomart een enquête.

Generatie Nix
Het is niet voor het eerst dat er discussie is tussen de babyboomers en de jongeren over de sociale voorzieningen. In 1996 vormde een open brief de opmaat. Jongeren (die de ‘generatie nix’ werden genoemd) schreven toen aan de ‘gevestigde orde’: “Jullie hebben slecht op de familieportemonnee gepast. Jullie hebben schulden gemaakt die wij straks gezellig moeten afbetalen.”

Generatiebewust beleid
Vier jaar geleden kwam de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) met het rapport ‘generatiebewust beleid’. Daarin werd antwoord op de vraag gezocht hoe de regering zou moeten omgaan met de vergrijzing.

Babyboomers versus de rest
Hoogleraar economie Lans Bovenberg stelde vorige week nog in NRC Handelsblad dat het tijd wordt dat andere generaties samen een front vormen tegen de babyboomgeneratie. “Sociale conflicten zullen steeds meer de belangen van de verschillende generaties als inzet hebben. Kijk maar naar de gevechten over het prepensioen. De vakbeweging suggereert dat het gaat over lage versus hogere inkomens, maar het gaat vooral over de babyboomers versus de rest,” aldus Bovenberg.


Netwerk, Ned1, 10-10-2004

reninca
17th December 2004, 10:19
ben ik even blij dat ik aan pensioensparen doe!!