PDA

Bekijk de volledige versie : Britse ceo's zagen inkomen met 4.000 procent stijgen


Barst
23rd November 2011, 12:55
Britse ceo's zagen inkomen met 4.000 procent stijgen


LONDEN (AFP) - Door de spectaculaire verschillen in loonevolutie is de ongelijkheid in het Verenigd Koninkrijk sinds 1980 radicaal toegenomen.

De salarissen van bestuurders van grote ondernemingen zijn in dertig jaar tijd explosief gestegen, waardoor de ongelijkheid in het Verenigd Koninkrijk radicaal is toegenomen. Dat blijkt uit een studie naar de gevolgen van de salarisevolutie op de Britse economie en samenleving door de ‘High Pay Commission', een onderzoeksgroep die banden heeft met een centrumlinkse denktank.

‘De ongelijkheid neemt steeds toe, waardoor de kloof tussen rijk en arm in Groot-Brittannië vergeleken kan worden met de situatie in sommige ontwikkelingslanden', meldt Deborah Hargreaves, de voorzitster van de groep. De verschillen in salarisevolutie zijn ronduit spectaculair. De afgelopen dertig jaar zagen enkele Britse bedrijfsleiders hun inkomen met 4.000 procent stijgen, terwijl de salarissen in de middenklasse slechts met vier vermenigvuldigd werden.

De leider van een van de honderd grootste Britse beursgenoteerde bedrijven kreeg in 2010 gemiddeld 4,2miljoen pond (4,9 miljoen euro), terwijl een divisiegeneraal in het Britse leger slechts 151.600 pond (175.000 euro) verdiende. Een gemiddeld salaris bedroeg 25.900 pond (30.000 euro).

De studie toont ook de groeiende kloof tussen directie en werknemers. De ceo van oliereus BP verdient 63keer zoveel als een gemiddelde werknemer, terwijl dat in 1979 nog een factor van 16,5 was. Binnen de bank Barclays steeg die factor zelfs van 14,5 naar 75.

In 1979 kreeg 0,1 procent van de best betaalde bevolking 1,3procent van de inkomsten van het land. In 2007 palmden ze al 6,5 procent van alle inkomsten in.


DS, 23-11-2011

Caroline Verbraeken
23rd November 2011, 13:21
Ik vind het op zijn minst niet eerlijk dat er zo'n grote verschillen zijn. Hier in België zou de kloof tussen arm en rijk kleiner worden maar zien we hier ook niet grote verschillen tussen inkomens?

Het is ook niet enkel in het Verenigd Koninkrijk dat de CEO zoveel meer verdient dan de gemiddelde werkgever. Ook in België is er nog een groot verschil en nog niet zo lang geleden konden we in de standaard lezen dat dit ook het geval is in de VS. Het is daar zelfs zo dat de CEO's meer worden uitbetaald dan de bedrijven betalen aan de fiscus.
Er zou een soort verhouding moeten zijn tussen het loon van de CEO en de lonen van de werknemers.