PDA

Bekijk de volledige versie : Dierenrechtenorganisaties buizen Belgische dierentuinen


Kenny.Van.Eysendeyk
22nd November 2011, 20:59
Dierenrechtenorganisaties buizen Belgische dierentuinen[U]

De Belgische dierentuinen voldoen vaak niet aan de wettelijke minimumeisen op het vlak van dierenwelzijn, soortenbescherming, educatieve verplichtingen en veiligheid voor de bezoeker. Dat zijn de kritische opmerkingen in een internationaal rapport van de dierenwelzijnsorganisaties Born Free Foundation en ENDCAP.

Tussen april 2009 en juni 2010 werden door de onderzoekers gegevens verzameld in zes Belgische dierentuinen: Het Wildpark (Han-sur-Lesse), Het Serpentarium (Blankenberge), La Parc animalier de Bouillon, Boudewijn Seapark (Brugge), Paira Daiza (Brugelette) en de Zoo van Antwerpen. Geen enkele onderzochte dierentuin voldoet aan alle wettelijke vereisten, zo luidt de conclusie. Zo voldoen vier van de zes dierentuinen niet aan de educatieve verplichtingen. Daarnaast worden er te weinig bedreigde diersoorten betrokken in internationale kweekprogramma's. Maar ook de veiligheid van de bezoeker komt soms in het gedrang. Mensen kunnen soms, zonder enige controle, in aanraking komen met gevaarlijke diersoorten. "Weinig dierentuinen schijnen deze risico's te erkennen en doen voldoende inspanningen om het publiek in die zin te informeren." De meeste aandacht gaat in het rapport evenwel naar de leefomstandigheden van de dieren. De huisvesting in de dierentuinen is vaak te krap, waardoor de dieren niet in staat zijn om in hun eigen, soortspecifieke, behoeften te voldoen. In alle onderzochte dierentuinen werden ook gebrekkige hygiënische omstandigheden vastgesteld. Voorts worden kanttekeningen geplaatst bij de controles op de wetgeving. De dierenrechtenorganisaties spreken van een laissez faire-beleid bij het afleveren van vergunningen en een gebrek aan regelmatige controles. Ook worden bezwaren geuit bij de wisselende kwaliteit van de inspecties.

Bron: http://nieuws.be.msn.com/binnenland/dierenrechtenorganisaties-buizen-belgische-dierentuinen

Dierentuins zijn niet meer in. Ze zijn minder populair dan vroeger en moeten het met minder inkomsten stellen. Waarom waren er vroeger echter geen problemen met dierenrechten organisaties? Omdat de wetgeving toen minder streng was. Om nu aan deze nieuwe wetgeving te voldoen moet men meer investeren maar men heeft er het geld niet meer voor. Het probleem komt dus weer neer op geld. Dierentuinen zouden inderdaad verbeterd moeten worden of afgeschaft, maar waar blijven we dan met al die beesten? Een oplossing zoeken voor dit probleem zal niet simpel zijn.

lennert.jensen
24th November 2011, 21:23
Ik ben het eens met Kenny dat dit probleem geen simpele oplossing zou kennen. Het is een schande dat de dieren moeten lijden door het gebrek aan de nodige fondsen. Anderzijds wens ik niemand een kindertijd toe waarin geen dierentuinbezoek inzit.