PDA

Bekijk de volledige versie : Geïrriteerd Spanje stemt rechts


Jolien.Vissers
21st November 2011, 09:47
Conservatieve Partido Popular behaalt volstrekte meerderheid

Algehele euforie bij de kiezers van de PP, want al gauw na de sluiting van de stembureaus zag het er zeer gunstig uit voor de conservatieve partij.
BARCELONA - Spanje rolt de rode loper uit voor de Partido Popular: de conservatieven behaalden gisteren een volstrekte meerderheid in parlement en senaat. Mariano Rajoy krijgt de touwtjes in handen.
Van onze correspondent in Spanje

Duidelijker kan een overwinning niet zijn: gisteravond, bij 95 procent getelde stemmen, waren 186 zetels voor de conservatieven, tegenover zo'n 110 voor de socialisten. In feite boeken de conservatieven slechts een lichte winst, maar verliezen de socialisten fors: hun kiespubliek bleef thuis. De stembureaus sloten om acht uur. Binnen het halfuur riep de PP zich, op basis van de exitpolls, tot winnaar uit. De socialisten hielden het in een eerste persmededeling op: 'Eens te meer is de grote winnaar de democratie.' De enige smet op de overwinning van de PP is dat ze had gehoopt in Catalonië het centrum-rechtse Convergència i Unió (CiU) voorbij te steken; dat is niet gelukt.

De Spanjaarden konden gisteren 350 volksvertegenwoordigers en 208 senatoren kiezen. De opkomst was met circa 57 procent enkele procenten lager dan in 2008. Nochtans hadden alle grote partijen hun kiezers gesmeekt om naar de stembus te komen. De PP, om de absolute meerderheid te verwerven. De socialisten van PSOE, om de absolute implosie te vermijden. En de Catalaanse, centrumrechtse CiU, om te beletten dat de PP te groot wordt. Officiële reden van alle partijen: 'het primaat van de politiek op de markten' bevestigen.

De smeekbeden van de partijen waren nodig, want de kiescampagne miste animo. Bij de deelstaatverkiezingen in maart van dit jaar, waren er nog de protestacties van de indignados. Die wekten de indruk dat het volk van zich afbeet. De strijdbaarheid van toen is er niet meer. Wel veel irritatie.

Onbekwaam

In een stembureau in de buurt van Hospital Clínic, centrum Barcelona, hebben Miguel Rojo en zijn vriendin Belén net hun stem uitgebracht. Hun volgende halte is het jaarbeursgebouw van Barcelona, waar dit weekend de trouwbeurs Mi boda ('Mijn huwelijk') plaatsvindt. Stemmen op de PP vinden ze de logica zelve: de mensen hebben zekerheid nodig. 'Ofwel heeft Zapatero ons voorgelogen, ofwel was hij onbekwaam', verklaart Belén. 'Zijn opvolger belooft nu een hele resem veranderingen, maar welke zekerheid hebben we dat het er nu van komt?'

'Ze zeggen dat Europa rechtse maatregelen oplegt', redeneert Miguel. 'Als die maatregelen dan toch nodig zijn, kun je ze dan niet beter later uitvoeren door een rechtse partij? Een linkse zou alleen maar eindeloos punten en komma's verzetten. We hebben genoeg tijd verloren.' Hun werk zijn de twee niet kwijt, maar ook niet-werklozen ervaren de Spaanse crisis (25% werkloosheid, recessie voor de deur) als stresserend.

Jorge Becaría is van oorsprong Colombiaan. Vorig jaar kreeg hij de Spaanse nationaliteit; het is de eerste keer dat hij hier mag stemmen. En al heeft Spanje geen stemplicht, hij is zeer gemotiveerd. 'Ik draag mijn steentje bij om te vermijden wat volgens mij een catastrofe is', zegt hij, 'namelijk alle macht aan de PP. Ik ben migrant, homo en dokter: hoe kan ik niet tegen de conservatieven zijn?'

Zoals wel meer mensen, vertrouwt Jorge de gematigd ogende Mariano Rajoy niet: 'We weten allemaal dat hij niet zijn hele plan laat zien.' In een interview verklaarde Rajoy dat hij niet kon voorspellen hoe het over een jaar met de werkloosheid zou staan: 'Ik heb helaas geen toverstaf.' Het is echter vooral zijn potentieel botte bijl die gevreesd wordt. Jorge heeft de besparingen in de zorg al gevoeld. 'Minder dokters en verplegers, langere wachtlijsten voor niet-dringende of gespecialiseerde chirurgische ingrepen... Onder de PP zal het alleen maar erger worden. Ze willen de budgetten van de ziekenhuizen verlagen.' Niet dat er geen correcties denkbaar zijn, erkent hij: 'De gezondheidszorg is volledig gratis.'

Voor de alom uitgespuwde José Luis Zapatero lijkt dit het einde van een carrière. Momenteel is hij nog partijvoorzitter van de PSOE, maar ook voor die functie worden binnenkort verkiezingen georganiseerd. Over een maand heeft Rajoy alle touwtjes in handen. Treuzelen is geen optie, bezwoer Manuel Balmaseda (hoofdeconoom van de multinational Cemex) in El país van zondag: 'Om een positieve respons af te dwingen van de markten, zou de regering in de eerste ministerraad al meteen moeten verrassen met ingrijpende hervormingen.'

Bron: 21/11/11
Destandaard.be

Eigen mening:
Ik hoop dat de regeringsvorming in Spanje sneller zal gaan dan in België, maar dat zal wel, nadat de PP zo’n overwinning heeft behaald. Het valt me op dat de eurolanden aan de Middellandse zee nu allemaal een liberaal(econoom) of een rechtse regeringsleider hebben. Ik denk dat dit wel nodig is om de crisis in te dijken maar hoop dat de meer linkse partijen genoeg inspraak zullen krijgen in deze regeringen. Vooral omdat ik vrees dat anders de gewone man nog meer moet gaan betalen om de crisis op te lossen, terwijl de zogenaamde 1% gespaard zal worden. Het zijn vooral de linkse partijen die dan de gewone man zal beschermen.