PDA

Bekijk de volledige versie : Burgemeester erkent "zware inschattingsfout" agenten die peuter in ton lieten liggen


Jens.engelen
18th November 2011, 10:10
Volgens het tijdsverloop van het vreselijke drama met de kleine Bryan in het Antwerpse Herselt zou de politie de peuter minstens 16 minuten in een volle regenton hebben laten liggen. Mogelijk - in de versie van de ouders - zelfs 35 minuten. Burgemeester Luc Peetermans erkent de "zware inschattingsfout" van de agenten die de vermiste jongen van bijna twee na twee uur zoeken dinsdagavond terugvonden. Het ventje leefde toen nog maar is gisteren overleden.
"Ja, er zijn fouten gemaakt", geeft burgemeester Peetermans toe in Het Laatste Nieuws. "De ouders hebben alle recht op een onafhankelijk onderzoek." Uit de opgenomen tijdstippen blijkt dat de zes agenten ter plaatse niet onmiddellijk in actie schoten om de kleine Bryan De Roey te redden nadat zijn lichaampje gevonden werd.

Tijdsverloop
Om 16u20 ontdekt de familie dat Bryan spoorloos is. Om 17u01 krijgt de politie telefonische melding van de verdwijning.Om 17u20 arriveert de eerste ploeg van zone Zuiderkempen aan de chalet, waar het jongetje verdween. Vanaf dan verschillen de versies. De ouders beweren dat de politie hun zoontje om 17u50 ondersteboven, met slechts een voetje boven water, in de ton aantreft. Volgens de interventiefiche wordt om 18u04 geconstateerd: "De peuter is overleden en dus kansloos". De agenten laten het lichaampje onder water liggen. Een cruciale fout, zo zou blijken. Het kindje leefde toen nog, maar geen van de zes aanwezige agenten controleerde de hart- en/of polsslag.

Om 18u11 verwittigt de politie alsnog de 100-centrale. Een ziekenwagen en een MUG vertrekken vanuit Aarschot. 18u20: een agent ter plekke belt de parketmagistraat van dienst om de vondst te melden. Bryan ligt dan nog altijd in de regenton. Hoewel het parket opdracht geeft het ventje onmiddellijk uit het water te halen, gebeurt dat niet. Na een geschatte rit van een kwartier komt de ziekenwagen aan bij de chalet. De ambulanciers bevrijden dan pas het jongetje, rond 18u25 dus. Dat is dus minstens 16 minuten nadat de politie hem gevonden had, zelfs 35 minuten in de versie van ouders Kelly (19) en Levi (22).

Om 20u arriveert Bryan in het ziekenhuis van Geel, om 22u in UZ Gasthuisberg in Leuven. Gistermiddag om 12u overlijdt de peuter, die net geen twee was.

Procedure: wachten op ambulance
Dat de agenten zwaar blunderden, staat dus buiten kijf. Nochtans waren er leidinggevende en heel ervaren hoofdinspecteurs aanwezig. Officiële bronnen buiten de politie bevestigen aan Het Laatste Nieuws de bewering van de familie De Roey dat de agenten zich verscholen achter de "procedure", waarbij er eerst moest gewacht worden op de ambulance en het parket. Vermoedelijk omdat zij ervan uitgingen dat het om een verdacht overlijden ging en dat er geen sporen mochten uitgewist worden. De regel die echter alle andere overtreft is die van hulp aan personen in nood: de politie moet altijd voorrang geven aan een mensenleven en altijd alles in het werk stellen om personen in gevaar te helpen.

Naar verluidt zijn de agenten erg aangedaan door de tragedie. Een van hen moest zelfs zijn dienstwapen inleveren omdat er gevreesd wordt voor een wanhoopsdaad. Een onderzoek naar schuldig verzuim moet meer klaarheid brengen, maar alles lijkt wel in die richting te wijzen. (jv)

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/1349877/2011/11/18/Burgemeester-erkent-zware-inschattingsfout-van-agenten-die-peuter-in-ton-lieten-liggen.dhtml

Reactie:
Dit is ook al een reactie op een artikel dat al eerder gepost is. Toen was het nog niet duidelijk of Bryan (het slachtoffer) het zou halen of niet. Nu blijkt dat hij het niet overleeft heeft en dit is een treurige gebeurtenis.

In dit artikel zie je ook waarom de agenten niet meteen in actie schoten. Het ging erover dat zij dachten dat het kind al overleden was en ze wilden geen sporen uitwissen. Ik snap hun reactie ergens wel, maar zouden ze dan niet eerst moeten controleren of het slachtoffer al wel echt is overleden. Als ze dit eerst hadden gecontroleerd, had Bryan een veel grotere kans op overleven gehad. Ik vind het ook choquerend om nu te lezen hoe lang alles duurt. Als je de ouders gelooft heeft het allemaal 35 minuten geduurd voor Bryan uit de ton werd gehaald. Dit al veel te lang. Wie weet hoe lang zat Bryan al in die ton en tel daar dan nog maar eens 35 minuten bij op. Dan is het al bijna onmogelijk om hier levend uit te geraken.

Er jammer dat dit zo is moeten gaan voor een nog zo jong leven.