PDA

Bekijk de volledige versie : Thermostaat stuk, 800 zeldzame slakken dood


michiel.bouwen
15th November 2011, 15:31
In Nieuw-Zeeland zijn 800 zeldzame reuzenslakken overleden. De dieren hadden het te koud. De thermostaat deed het plots niet meer.

De slakken van de soort powelliphanta augusta werden vijf jaar geleden van een plek weggehaald, waar aan mijnbouw zou gedaan worden. Er werd een fokprogramma gestart om ze te redden. Uiteindelijk moesten de slijmerige diertjes ook in andere landen uitgezet worden.

De vleesetende soort wordt door kenners al eens de sumoworstelaar genoemd. Een dergelijke slak kan zo groot als een mensenvuist worden.

Medewerkers betreuren het drama. Het zou jaren duren vooraleer de populatie in gevangenschap weer hersteld is. Volgens milieubeschermers was de tragedie vermijdbaar.

Het grote geluk was dat er wel al enkele duizenden slakken waren uitgezet. Het speciale fokprogramma kost elk jaar vele tienduizenden euro's.

(bron: Gazet van Antwerpen)
www.gva.be

Het is zeer jammer dat deze zeldzame soort zo'n klap heeft moeten doorstaan, maar ik vind wel dat fouten kunnen gebeuren. In dit wordt vermeldt dat het vermeden kon worden, maar vaak kan het toch gewoon dat een fout gebeurt, zoals hier een fout in de thermostaat. Een schuldige moet dus zeker niet gevonden worden de slakkensoort is toch niet uitgestorven en zal zich zeker kunnen herstellen na een paar jaar.