PDA

Bekijk de volledige versie : Asteroïde langs de aarde gescheerd


Willem.Van.den.Broeck
13th November 2011, 09:54
Het nieuwsbericht:
Een grote asteroïde is afgelopen nacht langs de aarde gescheerd, tot grote vreugde van astronomen. Het was de eerste keer in zo'n 200 jaar dat een asteroïde zo dicht bij de aarde kwam.
Dinsdagnacht kwam de asteroïde, met een doorsnede van 400 meter, het dichtst bij de aarde. Ze vloog dan op 325.072 kilometer van onze planeet. Maar zonder een krachtige telescoop was de asteroïde niet zichtbaar.

Wetenschappers zeggen dat ze vreemde structuren hebben gezien op de oppervlakte van Asteroïde 2005 YU55 toen ze aan zo'n 48.280 km/u voorbijzoefde.

Het is de grootste ruimterots die de aarde passeerde sinds 1976. Het volgende bezoek van zo'n grote asteroïde zal in 2028 plaatsvinden.

Wetenschappers benadrukten dat de asteroïde de aarde niet ging raken. Maar wat zou er gebeuren als een ruimteblok van die grootte onze planeet wel raakt?

Een Amerikaanse professor berekende dat een inslag een krater met een diepte van 518 meter en een doorsnede van 6,4 kilometer zou slaan. Slaat ze op water in, dan zou volgens de wetenschapper een tsunami van 21 meter hoogte volgen.

Bron: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20111109_047

Mening:
Opnieuw een iets meer luchtig bericht, vooral bedoelt voor de aarderijkskundige onder ons. Het is toch wel interessant om te weten te komen wat er allemaal in de ruimte afspeelt en persoonlijk vind ik het ook vrij nuttig.

alexandra.moorkens
16th November 2011, 18:05
[SIZE=5]Asteroïde scheert 'rakelings' langs aarde[/SIZE]
woensdag 09 november 2011 | 07:13 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 09 november 2011 | 08:24
WASHINGTON - Een grote asteroïde is in de nacht van dinsdag op woensdag langs de aarde gescheerd. Het gevaarte passeerde onze planeet op een afstand van ongeveer 324.600 kilometer, meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Dat is dichterbij dan de maan.

De NASA had vooraf al laten weten dat de asteroïde geen enkel gevaar zou opleveren voor de aarde. Het brok van ongeveer 400 meter is voor wetenschappers wel een interessant onderzoeksobject.

NASA gaat de asteroïde met de naam 2005 YU55 in kaart brengen. Volgens de organisatie bestaat het brok voor het grootste deel uit koolstofverbindingen.

Uitzonderlijk
Het is vrij uitzonderlijk dat een asteroïde van dergelijke afmetingen de aarde op zo'n korte afstand passeert. De laatste keer was in 1976.

In ons zonnestelsel bevinden zich talloze asteroïden. Net als planeten volgen ze een baan rond de zon. NASA houdt de grootste exemplaren goed in de gaten. Een inslag van een asteroïde als 2005 YU55, die grofweg even groot is als een vliegdekschip, zou volgens deskundigen een enorme ramp zijn.

Bron: http://www.destentor.nl/nieuws/algemeen/buitenland/9834998/Astero%C3%AFde-scheert-%27rakelings%27-langs-aarde.ece

Mening:
Ik plaats dit artikel hier, omdat dit artikel meer informatie geeft over de asteroïde zelf. Ook werd er in het vorige artikel niet gerept over dat de asteroïde tussen de aarde en de maan scheerde. In het oorspronkelijke artikel lijkt het of de asteroïde gewoon langs de aarde ging, maar nu weten we ook dat deze ook zeer dicht langs de maan is gegaan en dus zelfs nog dichter dan we ons konden inbeelden. Nu is dat inbeelden ook veel makkelijker.
Ik vind dit soort artikels altijd zeer interessant, omdat deze ons laat zien hoe nietig wij wel zijn. Want als zo een asteroïde onze planeet raakt, kunnen we een herhaling hebben zoals bij de dinosauriërs.