PDA

Bekijk de volledige versie : Russische Marssonde lijkt verloren


Carine.Smets
12th November 2011, 19:40
Pogingen om opnieuw controlte te krijgen over de Russische Marssonde Phobos-Grunt zijn mislukt. De sonde mag beschouwd worden als "verloren", zo verklaarde een bron in de ruimtevaartsector aan het agentschap Interfax. Volgens de bron zal het Russische ruimteagentschap de mislukking in de loop van de komende dagen officieel toegeven.
De Phobos-Grunt werd dinsdagavond vanop Bajkonoer in Kazachstan met een Zenith-raket gelanceerd. Maar de onbemande sonde bleef in een baan om de Aarde draaien omdat de eigen motoren niet aanfloepten om koers te kunnen zetten naar de Marsmaan Phobos. Alle pogingen om een signaal van het tuig te verkrijgen, hadden geen resultaat.

Phobos-Grunt is de eerste Russische Marsmissie sinds de missie Mars-96, waarin ook België participeerde, mislukte bij verkeerde lancering met een Proton-raket.

Bedoeling van Phobos-Grunt, gebouwd door het inzake planeetverkenning ervaren Russische bedrijf Lavotsjkin, was in augustus 2014 stalen van Phobos naar de Aarde te brengen. Bovendien moest de Chinese dochtersonde Yinghuo-1 in een baan rond de Rode Planeet komen.(belga/kve)

bron: de morgen.be


Mening: Het luchtruim was decennialang toebestemd aan de Russen en de Amerikanen. Sinds de Chinezen zich er volop mee bemoeien, heerst er een zekere nervositeit. Het lijkt wel alsof het een "race against time" is, waarbij de noodzakelijke fouten worden gemaakt. Een mislukking is dan ook nooit uitgesloten.