PDA

Bekijk de volledige versie : Belgische kerncentrales voldoende beschermd


Sabrina
8th November 2011, 13:44
De Belgische kerncentrales zijn momenteel voldoende beschermd om natuurfenomenen als overstromingen en aardbevingen maar ook terroristische aanslagen en vliegtuigcrashes te trotseren. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) dinsdag.

Het controleorgaan doorliep in eerste lezing de stresstests die operator Electrabel overgemaakt heeft. Het gaat dus om een voorlopige evaluatie.

Electrabel moest voor de kerncentrales van Doel (Doel 1, 2, 3 en 4) en Tihange (Tihange 1, 2 en 3) via de stresstests aantonen dat de zeven kernreactoren en de daar aanwezige opslag van gebruikte kernbrandstof over een voldoende veiligheidsmarge beschikken in extreme situaties: zware aardbevingen en overstromingen, het uitvallen van de stroomaanvoer en/of de koeling of combinaties van die scenario’s. Europa vroeg de stresstest in het licht van de ramp in het Japanse Fukushima.

De voorlopige conclusie luidt dat de Belgische centrales voldoende beschermd zijn. Gezien de maatregelen die Electrabel geïdentificeerd en het FANC en zijn filiaal Bel V gevraagd heeft, is een voorlopige stillegging van een van de eenheden niet nodig.

"Een tussentijdse stop voor wijzigingen is voor ons niet noodzakelijk", zei directeur-generaal Willy De Roovere. Dat wil evenwel niet zeggen dat er geen investeringen gemaakt moeten worden.

Tot het einde van het jaar zullen FANC en Bel V de stresstests verder analyseren, waarna het dossier naar Europa verhuist. De nationale verslagen worden dan op internationaal vlak door de verschillende nationale veiligheidsautoriteiten onderzocht. Het resultaat daarvan is voorzien tegen 30 april 2012.

Bron: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20111108_066

Eigen mening:
Ik vind het al heel goed dat België dan toch leert uit 'fouten' van anderen. Na de ramp in Fukushima zouden vele moeten controleren of de centrales in hun land wel tegen dergelijke rampen kunnen.
Rampen zoals deze zie je niet aankomen maar je zou je ten alle tijden moeten voorbereiden op het ergste. Dat België zijn kerncentrales nu aan het nakijken is en test op verschillende rampscenario's vind ik een goede zaak. Begrijp me niet verkeerd. Ik zeg niet dat kerncentrales zo een goede zaak zijn maar ze zijn er wel en de beschadiging hiervan zou desastreus zijn. Kijk maar naar Fukushima. Daarom is het beter om te voorkomen dan genezen.

alexandra.moorkens
9th November 2011, 13:14
[SIZE=5]N-VA en Groen! lezen positieve evaluatie kerncentrales totaal anders[/SIZE]
8/11/2011
De bevindingen van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) bewijzen dat alles aanwezig is om de kerncentrales probleemloos langer open te houden. Dat zegt N-VA-Kamerlid Bert Wollants. Bij Groen! luidt het helemaal anders. Volgens Kamerlid Kristof Calvo lijken de stresstests op haastwerk.

Het FANC stelt vast dat de Belgische kerncentrales momenteel voldoende beschermd zijn om natuurfenomenen als overstromingen, aardbevingen, terroristische aanslagen en vliegtuigcrashes te trotseren.

Groen!
Volgens Calvo loopt het FANC nogal hard van stapel. "Op 28 oktober kreeg het Agentschap 602 pagina's aan documenten van Electrabel. Na amper vijf werkdagen acht het zich al in staat om een voorlopig doch relatief uitgesproken oordeel te vellen. Nochtans moet het FANC maar een rapport voorstellen tegen eind december. Dit lijkt op haastwerk", luidt het in een reactie op het rapport.

Toch blijkt nu al dat niet alles bij het oude zal kunnen blijven. Electrabel zal vrijwel zeker aanzienlijke investeringen moeten uitvoeren om de centrales beter te beschermen. Calvo heeft het over zeker 1 miljard euro en vraagt zich af of dat geld niet beter in groene alternatieven wordt gestoken dan in het langer openhouden van de kerncentrales.

Groen! gaat het rapport nu grondig bestuderen. Ze vraagt wel al dat de parlementaire subcommissie Nucleaire Veiligheid samenkomt. "Al is het vooral uitkijken naar het definitieve rapport van het FANC en het oordeel van het internationale review team. Net daarom is het bizar dat het FANC nu al een besluit lijkt te willen opdringen", oordeelt Calvo.

N-VA
"De drie oudste kerncentrales in ons land zijn, mits enkele aanpassingen, veilig verklaard. Niets belet ons dus om ze langer open te houden", leidt Wollants af uit de voorlopige conclusies van het FANC.

De N-VA'er vindt dat de voorstanders van de uitstap uit de kernenergie nu een belangrijk argument ontnomen wordt. Hoe dan ook dient het parlement zich over het dossier uit te spreken, meent de Vlaams-nationalist.

"Het parlement besliste dat het eerst zou kijken naar de resultaten van stresstest en de veiligheid van de kerncentrales alvorens een beslissing te maken over een eventuele levensduurverlenging. Dit is de situatie waarin we ons vandaag bevinden: enerzijds kan de bevoorradingszekerheid niet verzekerd worden en anderzijds zijn de kerncentrales veilig bevonden om langer operationeel te zijn."

Er is volgens Wollants dan ook maar één conclusie mogelijk: de centrales langer openhouden. Daar bestaat ook een prijsargument voor. "De onderhandelaars hebben ook de mond vol over de controle van de energieprijzen, maar de sluiting van de kerncentrales is de slechtst mogelijke stap om de prijs laag te houden. Ook prijs is dus geen argument."

Bron:http://www.gva.be/nieuws/binnenland/aid1090467/n-va-en-groen-lezen-positieve-evaluatie-kerncentrales-totaal-anders.aspx

Mening:
Ik plaats dit artikel bij het artikel van Sabrina, omdat dit een reactie is op de gevonden resultaten. Dit artikel zou beter passen bij de rubriek Belgische politiek, maar dit is en blijft een reactie.
Ik vind net als Groen! dat men moet nadenken over alternatieve en vooral groenere energiewinnings-methodes. Het is belangrijk dat wij denken aan het milieu. Zo kunnen we het geld dat we zouden investeren in de herstellingen van de kerncentrales, beter gebruiken om alternatieven uit te werken. De gevolgen als er iets zou mislopen met een kerncentrale zijn rampzalig. Kijk maar naar Fukushima (Japan) en Chernobyl (Rusland), die gebieden zijn volledig besmet en men kan (Fukushima) of kon (Chernobyl) daar niet wonen of zelfs overleven. Waarom zou men het lot moeten tarten?
Denk ook aan de volgende generaties. Als wij onze aarde niet goed verzorgen, hebben zij niets meer om van en op te leven.

Jens.Mangelschots
10th November 2011, 01:26
Kernenergie wordt altijd in een kwaad daglicht gezet. Het feit is echter dat kernenergie voor meer dan 50% van de Belgische energie zorgt (http://www.express.be/sectors/nl/energy/kernenergie-is-cruciaal-voor-energiebevoorrading-belgi/104094.htm), dus tenzij we allemaal de helft minder energie gaan verbruiken, is alle centrales dichtdoen geen optie.
Verder is kernenergie ook bijzonder propere energie. Het volume (niet de massa) kernafval is relatief klein en een centrale stoot veel minder CO2 uit dan een conventionele elektriciteitscentrale.
In de 70-jarige geschiedenis, zijn er 4 grote incidenten gebeurd, toch net iets minder dan de ingestorte mijnen waar we elk jaar van horen denk ik.
Ook is alternatieve energie nog verre van perfect. Zonnepanelen maken is zéér vervuilend (http://www.energieexpert.nl/wp-content/uploads/2011/09/20110920____sectionVKN01_page016_article2.pdf) en windenergie is verre van efficiënt genoeg.
Geloof dus niet dat een kerncentrale werkt zoals in "The Simpsons" (een actuele grap die blijven hangen is volgens Matt Groening zelf.)
Kernenergie is niet perfect, maar op dit moment is het de beste en properste energie die we hebben.