PDA

Bekijk de volledige versie : In Memoriam Maurits Coppieters


Barst
12th November 2005, 16:26
Maurits Coppieters (Volksunie) overleden - reacties


Vrijdagnacht is Maurits Coppieters overleden. Hij overleed op 85-jarige leeftijd aan de gevolgen van keelkanker. Coppieters is bekend als oud-voorzitter van de Vlaamse Raad, de voorloper van het Vlaams parlement, en als mede-auteur van 'Het Sienjaal', dat de progressieve krachten in Vlaanderen wilde bundelen.

Vlaams minister Bert Anciaux (Spirit) reageert "geschokt en bedroefd" op het overlijden. Hij zag in hem zijn "politieke voorbeeld en politieke vader". "Ik had een onvoorstelbare bewondering voor hem en kan alleen heel nederig en met veel eerbied naar hem kijken", luidt het. Europees parlementslid Nelly Maes, huidig voorzitter van de Europese Vrije Alliantie (EVA), zegt dat ze indertijd werd aangetrokken door het soort Volksunie zoals Maurits Coppieters het belichaamde. "Een nieuw soort VU. Niet een oude, nostalgische beweging, maar één die internationaal gericht, sociaal en pacifistisch was", zegt ze.

Günther Dauwen, de directeur van de EVA, herinnert er aan dat Coppieters in 1981 de eerste voorzitter was van de nieuw opgerichte EVA, een Europese alliantie van progressieve nationalisten, autonomisten en regionalisten. Prego, de jongerenbeweging van Spirit, reageert "diep bedroefd". Het was een Vlaams Europeër, een visionair politicus en een warm mens", luidt het.


(lan) BELGA, 12-11-2005