PDA

Bekijk de volledige versie : Belgen dateren oudste rotstekeningen Noord-Afrika


Peter.Van.Loock
3rd November 2011, 20:33
Belgische archeologen hebben nabij Egypte de oudste rotstekeningen van Noord-Afrika blootgelegd. De rotstekeningen werden zes jaar geleden al ontdekt, maar zijn nu pas exact gedateerd.

http://www.deredactie.be/polopoly_fs/1.1147090!image/1596431176.jpg_gen/derivatives/landscape470/1596431176.jpg

De onderzochte rotstekeningen bevinden zich niet ver van de stad Qurta, op de oostoever van de Nijl. Ze zijn minstens 15.000 jaar oud. Ze zijn aan de hand van sedimenten gedateerd aan de Gentse universiteit.

De gravures dateren uit het steentijdperk. Dat is dezelfde periode als de rotstekeningen in Lascaux in Frankrijk en Altamira in Spanje. Archeologen kunnen nu verder onderzoeken of er een verband is tussen de rotstekeningen in Europa en Noord-Afrika.

In de omgeving van Qurta is al 13 jaar een Belgisch team van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis actief. De rotstekeningen werden onderzocht in samenwerking met de Amerikaanse Yale universiteit en de universiteit van Gent.

VRT - Deredactie.be do 03/11/2011 - 17:14
(Bron (http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/kunsten/111103_rotstekeningen))

Ik verwacht hier wel degelijk een verband met de rotstekeningen gevonden in Europa. In die tijd waarin Europa grotendeels bedekt was met ijs kon men bijvoorbeeld, omwille van de massa's water opgeslagen in de gletsjers van onder meer de Alpen, nog gewoon van Parijs naar Londen wandelen. En bestond er als het ware een sneeuwvrije corridor die Frankrijk met Duitsland verbond, volgt men nu die corridor vindt men hierlangs veel gemeenschappelijke vondsten in zowel Frankrijk en Duitsland.
Het zou mij dus alleszins niet verbazen moest deze lijn kunnen worden doorgetrokken tot in Noord-Afrika.