PDA

Bekijk de volledige versie : Zonnige oktobermaand


Sofie.DeWolf
1st November 2011, 15:30
Oktober 2011 zonnigste in 46 jaar

Na een wederom warm weekend zal het u niet verbazen: de zon scheen in oktober meer dan in juli en augustus. We kregen 161 uur en 45 minuten zon, tegenover een gemiddelde van 113 uur en dat maakt de afgelopen maand oktober was de zonnigste sinds 1965, toen er 226 zonuren waren.
“Na een sombere zomer is het najaar een kopie van het voorjaar aan het worden”, zegt Ruben Weytjens. “In september was het 2 graden te warm en ook in oktober waren de temperaturen flink te hoog. Er viel ook te weinig neerslag en de zon scheen een pak meer dan normaal."
In juli lag het aantal zonuren op 140 en augustus eindigde op 144. Een pak minder dus dan de 165 zonuren van oktober. "Dat is vooral bijzonder omdat de dagen nu veel korter zijn en de zon dus minder tijd heeft om te schijnen", aldus Weytjens.
De gemiddelde temperatuur bedroeg in oktober 12,1 graden, waar dat normaal 11,1 is. Door de werking van de zon kwam de maximumtemperatuur ruim boven het seizoensgemiddelde uit: 16,5 graden tegenover normaal 14,7 graden.
En het blijft warm, zij het met af en toe enkele buien. “Er kunnen hier en daar veel wolkenvelden zijn, maar er is één constante voor deze week: de hoge temperaturen. Tot vrijdag blijft het 17 graden, terwijl het deze tijd van het jaar normaal 12 graden is. Er gaat de komende tien dagen ook geen nachtvorst zijn”, besluit Weytjens
Het Belang Van Limburg
1/11/2011

Mening: Het is iedereen al wel opgevallen dat de seizoenen schijnbaar de kluts kwijt zijn. De zon scheen vorige maand meer dan in juli en augustus. Dit zou temaken kunnen hebben met de opwarming van de aarde. Zoals in het artikel al beschreven staat is dit najaar een kopie van het voorjaar aan het worden. De gemiddelde temperatuur bedroeg vorige maand 12.1 graden celcius, normaal is deze gemiddelde temperatuur 11.1 graden celcius. Het is natuurlijk zeer aangenaam dat het najaar zacht is. We moeten er ons natuurlijk wel bewust van zijn dat dit ook negatieve kanten kan hebben. Zulke temperaturen zijn natuurlijk zeer aangenaam voor de mens, maar ze kunnen ook voor natuurrampen zorgen. Op het journaal hoor je zeer frequent nieuwsfeiten over nieuwe natuurrampen. Dit is ook een gevolg van de opwarming van de aarde. Dit moeten de mensen ook leren inzien. Alles heeft voordelen en nadelen, alleen is niet iedereen daar altijd van bewust.