PDA

Bekijk de volledige versie : Jongeren verkiezen nog steeds 'echte' boeken boven e-books


Shana.Loeckx
31st October 2011, 21:53
Liefst 84 procent van de Vlamingen neemt nog altijd liever een 'echt', gedrukt boek in handen dan een e-book te lezen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Boekbarometer, die in Antwerpen is voorgesteld op de 75ste Boekenbeurs. Opvallend is dat ook bij jongeren van 12 tot 18 jaar nog driekwart de gedrukte versie verkiest. Diezelfde leeftijdscategorie is er zich wel van bewust dat jongeren te weinig lezen.

Voor de Boekbarometer 2011 liet boeken- en multimediaverkoper ECI een peiling uitvoeren bij 4.000 Vlamingen. De vragen behandelden stereotype opvattingen over leesgedrag en -gewoonten. "Het onderzoek heeft me verrast", reageert Sandra van Geeteruyen van ECI België. "Vooral de felheid waarmee het boek tegenover het e-book wordt verdedigd, is frappant in een maatschappij die in razendsnel tempo digitaliseert." Een mogelijke verklaring ziet van Geeteruyen in het feit dat e-books in België nog steeds relatief duur zijn.

Enkel stripverhalen
De meerderheid van de Vlamingen vindt blijkbaar ook dat jongeren te weinig lezen. Opmerkelijk is dat de jongeren tussen 12 en 18 het daar zelf grotendeels mee eens zijn (60,6 procent). Overigens: hoe ouder de respondent van de peiling, hoe meer hij of zij ervan overtuigd is dat jongeren enkel stripverhalen lezen.

Heilig schrift
Tot slot nog een opvallend resultaat: meer dan 20 procent van de autochtone bevraagden denkt dat allochtonen uitsluitend een heilig schrift (Koran, Bijbel, ...) tot hun literatuur rekenen, terwijl 61,9 procent van de respondenten van allochtone afkomst dat sterk afwijst. (belga/odbs)

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/1006/Kunst-Literatuur/article/detail/1341910/2011/10/31/Jongeren-verkiezen-nog-steeds-echte-boeken-boven-e-books.dhtml

Mening:

Ik had eerder verwacht dat jongeren nu toch al digitaal een boek zouden lezen. Maar zelf vind ik ook een 'echt' boek nog altijd anders. Het zou me niet echt aanspreken om digitaal een boek te lezen. En vermits het ook nog steeds duur is in ons land, zal het toch nog altijd niet geliefd zijn bij jongeren. Over een paar jaar denken we hier misschien anders over.

valerie.burgers
1st November 2011, 15:41
Ikzelf verkies toch ook het gewone boek.
Een boek van een schermpje aflezen is dan ook niet aan mij besteed.
Ik vind dat op deze manier de charme van een boek verloren gaat.
Toch had ik wel verwacht dat meer jongeren ondertussen al gebruik zouden maken van de e-books.

Stef.Boonen
1st November 2011, 16:30
Ik vind het persoonlijker gemakkelijker om een boek te lezen dan een tekst van een scherm te lezen.
Zelf lees ik zeer weinig, en kan dus helemaal volgen als jongeren zeggen dat ze vooral stripverhalen lezen.
Dit doe ik zelf ook wel eens, gewoon om even te ontspannen.
Volgens mij is dit bij een 'echt' boek moeilijker omdat je er direct enige tijd mee bezig bent.

alexandra.moorkens
2nd November 2011, 20:41
[SIZE=5]Auteur geeft voortaan extra info bij e-book[/SIZE]
3/10/2011
Dankzij KnopsPublishing wordt het e-book verrijkt met filmbeelden. Zo kunnen specialisten interviews geven tussen de pagina's van boek. De farma-industrie gaat het baanbrekende idee gebruiken.

Een boek lezen op je computer wordt dankzij het Herentalse internetbedrijf KnopsPublishing heel wat informatiever. Het bedrijf ontwikkelde samen met het jonge Gentse bedrijf RGBscape een combinatie van tekst en bewegende beelden.

"Het e-book wordt op die manier een 'Movie Ebook', of 'MEbook', ligt zaakvoerder Anne Knops toe. Knops is de vrouw achter de bij juristen algemeen bekende sites Mijnwetboek.be en Advocatennet.be.

Privé-les
"In de juridische wereld is onze combinatie van tekst en beelden belangrijk omwille van de snelheid waarmee wetgeving en rechtsregels veranderen", zegt Knops. "De gebruiker krijgt met de lancering van ons MEbook een 'privé les', die wordt gekoppeld aan de juiste pagina in het Ebook."

De innoverende aanpak van het Herentalse bedrijf sprong in het oog van de farmaceutische industrie. Pharma.be, de grootste Belgische vereniging van farmaceutische bedrijven, tekende prompt een samenwerking met KnopsPublishing.

"Pharma.be staat, samen met de leden farmaceutische bedrijven, voor een doorgedreven innovatie in de geneesmiddelenindustrie. Het ligt voor Pharma.be dan ook voor de hand dit boeiend nieuwe medium van Knopspublishing aan te wenden bij onze professionele kennisoverdracht", aldus directeur Leo Neels, in een vroeger leven ooit nog 'big boss' bij VTM.

Direct downloaden
Klanten van Mijnwetboek.be, die zich aanmelden met hun iPad of iPhone, kunnen onmiddelijk het MEbook aankopen en downloaden, terwijl de pc-bezoeker nog de keuze kan maken tussen de aanschaf van een papieren boek, een digitaal boek of een combinatie van beide.

"Kennisoverdracht behoort tot de kernactiviteiten van ons land", legt Anne Knops uit. "De lancering van het MEbook is een volgende stap om die kennisoverdracht efficiënt, gericht en gepersonaliseerd te organiseren tegen een beperkte kost."

Mijnwetboek.be richt zich met deze professionele spitstechnologie tot de juridische, fiscale en financiële markten. "Maar het is duidelijk dat onze aanpak ook erg geschikt is voor andere markten zoals de farmacie, geneeskunde en andere sectoren waarvoor kennisoverdracht zo belangrijk is", besluit Anne Knops.

Bedrijfsfiche
*Activiteiten: professionele uitgever van producten en diensten voor de fiscale, financiële en juridische beroepen.
*Personeelsleden: 4
*Omzet: 500.000 euro
*Ontstaan: eind 2007
*Gegevens: Watervoort, 85 Herentals,www.mijnwetboek.be, www.advocatennet.be * info@mijnwetboek.be, tel. 0475-31.92.67.

Marc HELSEN

Bron:
http://www.gva.be/antwerpen/herentals/auteur-geeft-voortaan-extra-info-bij-e-book.aspx

Mening:
Dit artikel toont het net van een e-book aan. Dus voor de informatieve lezer kunnen die extra filmpjes of uitleg zeer nuttig zijn.
Maar voor de hobbylezer of genietende lezer (zoals ik) blijft het tastbare boek nog altijd het meest interessant voor die lezer. Anders beleef je niet de geur van een oud boek of het gevoel van het boek in je handen.
Dan ondervind je de ziel van een boek niet.

Linde Luyten
2nd November 2011, 23:05
Deze resultaten verrassen ook mij. De jeugd is tegenwoordig veel meer bezig met computer en dergelijke. Ik had verwacht dit ook aan de resultaten van het onderzoek te zien. Wilt dit dan zeggen dat de jeugd helemaal niet meer leest? Want je moet toegeven dat je dikwijls alleen volwassenen in een bib tegenkomt.
Zelf prefereer ik nog steeds het echte boek. Gezellig onder een dekentje met een warme choco. De echte authentieke geur van het boek.
Al moet ik toegeven dat ik ook niet echt goed met een computer overweg kan.

Veronique.Peeters
3rd November 2011, 01:11
In tegenstelling tot wat andere studenten op dit artikel reageren, verbaast het mij niet dat de e-books nog niet zo populair zijn. Het is en blijft een andere manier van lezen, het authentieke van een boek gaat eraf wanneer je dit leest op een scherm. Ondertussen is de boekenbeurs ook volop aan de gang. Tijdens de drie dagen van het lange weekend bezochten al 36.280 mensen de beurs. Met het huidige bezoekersaantal zit de beurs ruim tienduizend bezoekers hoger dan vorig jaar. Daaraan zie je ook dat mensen/jongeren nog altijd de echtheid en de materialiteit van een boek waarderen ondanks de technologische vooruitgang.

Ik heb zelf enige beperkte ervaring met het lezen van e-books. Ik heb het eens uitgeprobeerd, maar na enkele 'schermpagina's' was ik het al beu. Mijn ogen werden er enorm uitgeput van en het voelde ook niet goed aan om met een scherm in de hand een heel boek te lezen. Het is wel handiger dan een boek om mee te nemen en bijvoorbeeld op de trein of in de file is het een leuk tijdverdrijf. Toch sluit ik mij aan bij die meerderheid die kiest voor een echt boek.

dorien.wellens
3rd November 2011, 19:22
Een e-book. Ik zou het me ook niet kunnen voorstellen dat ik een boek op het internet of op mijn computer zou lezen. Ik kan nu amper de krant online lezen, laat staan een boek van meer dan 100 bladzijden. Natuurlijk heeft deze e-book ook wel positieve gevolgen. Vele jongeren lezen niet meer zoveel maar door misschien een boek op het internet te raadplegen dat ze gestimuleerd worden tot het lezen. Het is natuurlijk ook veel gemakkelijker om in één klik een boek te voorschijn te toveren dan helemaal naar de bib te fietsen.

Maar toch ben ik niet overtuigd. Ik denk dat er ook enkele negatieve gevolgen aan gekoppeld moeten worden. Zoals op het vlak van gezondheid van onze jongeren. Uren naar een computerscherm turen is niet gezond. Maar om zo'n e-book te lezen moet je dit wel doen. Ik denk dat de gezondheid van onze jongeren zo zeker achteruit gaat gaan. Dit probleem ga je niet hebben bij het lezen van een echt boek!

Tot slot blijf ik toch een voorstander van een echt boek. Hopelijk blijft de opmars van het e-book nog even achterwege zodat wij nog kunnen genieten van de charme van een echt boek! En nu: op naar de boekenbeurs ;)

Heleen.Mariën
4th November 2011, 12:56
Ik vind het niet meer dan normaal dat men voornamelijk kiest voor het lezen van boeken ipv e-books. Een gewoon boek kan je altijd en overal lezen. Je laptop, laat staan je computer, kan je niet overal mee naartoe nemen. Het duurt ook een tijd voordat je het boek gelezen hebt en als je zo lang naar een computerscherm moet kijken, kan dit ook een schadelijk effect hebben op je ogen (http://www.e-gezondheid.be/zijn-computerschermen-schadelijk-voor-de-ogen/actueel/1631#). Ik vind ook dat men al te veel tijd achter de pc spendeert en net het lezen van een goed boek je toch kan overtuigen om even de pc uit te schakelen.

Lindl Wijnants
4th November 2011, 13:24
Ik vind het ook nog altijd leuker om een gedrukt boek te lezen dan een e-book. Ik zit echt niet graag de hele tijd achter mijn pc en als ik een boek lees, lees ik dit het liefst rustig in de zetel of in mijn bed. Daar voel ik mij ook het comfortabelst bij. Ik zit niet vaak achter mijn pc en als ik dan achter mijn computer kruip, doe ik dit niet om een boek te lezen. Ik krijg ook ongelooflijk veel last van mijn ogen als ik een hele tijd op mijn computerscherm moet kijken, laat staan dat ik een boek zou lezen op mijn pc. Ik vind het ook altijd leuk om voor mijn boekenkast te gaan staan en daaruit een boek te kiezen. Om via internet een boek te kiezen zou voor mij nogal vreemd overkomen. Ik denk ook dat dit een kwestie is van wat je gewoon bent en het liefst gebruikt.

Ingeborg.Pecqueur
4th November 2011, 16:49
Ik lees zelf ook redelijk veel en vind het persoonlijk ook veel leuker om een echt boek te lezen. Het lijkt mij ook gemakkelijker om een echt boek te lezen. Ik heb wel nog geen ervaring met een e-book. Ik heb momenteel ook niet echt interesse in een e-book, ik ben erg tevreden van de gewone boeken. Het grote voordeel volgens mij van een e-book is, dat het e-book veel lichter is dan sommige andere gewone boeken.

Thomas.Schellekens
4th November 2011, 18:49
Ik vind het nog altijd de charme van een goed boek dat je verschillende delen hebt, de papieren, gebundeld tot een geheel, het boek. Het boek zou niets zijn als er een deel wegvalt, want dan wordt het verhaal onduidelijk. Ik vind het juist gezellig om zo gewoon een boek te lezen, ipv op de zo gezegde 'moderne manier' met e-books. Natuurlijk is dit zeer persoonlijk en breek ik tegenstrijdige meningen van andere niet af. Het belangrijkste is hoe je zelf het moment met het boek ervaart.

Lynn.Van.Hoof
4th November 2011, 22:21
Ik denk dat een echt boek veel gezelliger is om te lezen dan een e-book. Constant op een scherm kleine lettertjes zitten lezen geeft me sowieso al hoofdpijn, wie weet wat een e-book zou geven. Volgens mij zou ik een e-book daardoor ook sneller weg leggen, aan een echt boek kan ik uren plezier beleven. Het is de authenticiteit die het volgens mij doet. Tenslotte heb je dat boek echt vast, met cover en pagina's. Ook de geur van een boek is onvervangbaar, elk boek heeft zijn eigen geur en dat heb je jammer genoeg niet met een e-book. Ik ben dus compleet voorstander van een echt, authentiek boek!

Shana.Scheveneels
5th November 2011, 20:47
Mijn mening sluit aan bij Veronique. E-books kunnen moeilijk de authenticiteit van een gewoon boek evenaren. Niet alleen gewone boeken bevatten trouwens die authenticiteit, denk bijvoorbeeld ook maar aan kranten: een krant online lezen is niet hetzelfde als het vasthouden van een pas gedrukte krant. Een volledige krant en/of boek lezen op een scherm lijkt in mijn ogen minder aandoenlijk, minder 'echt'.

Zeker oudere generaties zullen de oude leesmethode verkiezen maar aangezien deze vorm van technologie nog maar recent is, zullen komende generaties meer in contact komen met e-books dan met gewone boeken, wat ik zelf ook niet slecht vind aangezien men moet meegaan met de technologie.

Als je meer wil lezen dan enkel en alleen het boek, dan is een e-book een efficiënte optie o.w.v. het grote aanbod dat je krijgt: je kan meer bekijken en lezen dan enkel en alleen het boek (in dit geval e-book). Maar als je wil genieten van een verhaal dat eenvoudig en waarachtig wordt aangeboden, dan blijft een gewoon boek nog altijd het beste alternatief.