PDA

Bekijk de volledige versie : Bisophenol-A leidt tot gedragsproblemen


Sofie.DeWolf
26th October 2011, 21:12
Blootstelling bisphenol-A tijdens zwangerschap leidt tot gedragsproblemen

Blootstelling tijdens de zwangerschap aan bisphenol-A, een stof die volop gebruikt wordt in blik en voedingsverpakkingen, heeft een invloed op gedragsproblemen tijdens het opgroeien van jonge meisjes. Dat blijkt uit onderzoek aan de Harvard School of Public Health.Bisphenol-A is populair in de chemische sector om hard, transparant plastic te maken dat voor allerlei toepassingen gebruikt wordt, van dvd's en tandvullingen tot conservenblikken en babyflesjes. Maar de stof is ook omstreden, omdat ze het menselijk hormoonstelsel kan beïnvloeden en de werking van het hormoon oestrogeen kan nabootsen. Begin dit jaar verbood de Europese Commissie het gebruik van de stof in babyflesjes.
Blootstelling zwangere vrouwen
De onderzoekers onderzochten 244 moeders en hun kinderen in het gebied rond de Amerikaanse stad Cincinnati. De moeders leverden tijdens de zwangerschap drie urinestalen, en de kinderen werden jaarlijks gecontroleerd tot de leeftijd van drie jaar. De moeders vulden ook een vragenlijst in over het gedrag van hun kind."De kinderen vertoonden klinisch weliswaar geen abnormale verschijnselen, maar sommige kinderen hadden meer gedragsproblemen dan andere", zegt hoofdauteur Joseph Braun. "Daarop gingen we op zoek naar een verband tussen de concentratie aan BPA en de gedragingen".
Hyperactief en agressief
Maar liefst 85 procent van de urinestalen van de moeders bleek sporen van bisphenol-A te bevatten. In de urine van de kinderen was dat zelfs 96 procent. Na het neutraliseren van externe factoren bleek een duidelijk verband tussen de mate waarin de moeder tijdens de zwangerschap was blootgesteld aan de stof en de gedragsproblemen bij de kinderen.Bij hogere blootstelling blijken vooral meisjes vaak hyperactief, agressief, angstig en depressief. Ze slagen er ook minder in om hun emoties te beheersen. De studie bevestigt voorgaande onderzoeken die uitwezen dat BPA-blootstelling in de baarmoeder het gedrag van een kind kan beïnvloeden, maar het is de eerste die aantoont dat de blootstelling tijdens de zwangerschap belangrijker is dan tijdens de kindertijd.

Het Belang Van Limburg

Mening: Ik heb dit artikel gekozen omdat ik onderwerpen als deze zeer belangrijk vind. Mensen moeten op de hoogte zijn van wat er allemaal kan gebeuren door bepaalde stoffen, dus ook zeker tijdens de zwangerschap. Deze stof is een endocriene disruptor, dit wil zeggen dat deze stof een invloed heeft op het menselijk hormonenstelsel. Het logische gevolg daarvan is dat het een invloed heeft op gedragsproblemen tijdens het opgroeien van jonge kinderen (volgens het artikel in het bijzonder bij meisjes). Uit het artikel blijkt dat bij hogere blootstelling aan deze stof vooral meisjes vaak hyperactief, agressief, angstig en depressief kunnen worden. Ze zouden er ook minder in slagen om hun emoties te beheersen. Ik vind deze symptomen al vrij serieus, dus daarom is het belangrijk dat zwangere vrouwen hiervan op de hoogte zijn (en natuurlijk ook voor vrouwen die in de toekomst zwanger wensen te worden).