PDA

Bekijk de volledige versie : Advocaat kost meer dan verwacht


Barst
25th October 2011, 18:09
Advocaat kost meer dan verwacht


BRUSSEL - Twee op de drie Belgen hebben een lage dunk over het gerecht, blijkt uit enquêtes van Test-Aankoop. Vooral in advocaten is het vertrouwen laag: die kosten doorgaans veel meer dan verwacht.


Wie een beroep deed op een advocaat, kwam vaak bedrogen uit: in 67 procent van de gevallen werd men zeer slecht ingelicht over de totale kostprijs van het proces, in 61 procent over het ereloon van de advocaat. Maar ook over de duur van het proces wist meer dan de helft te weinig, terwijl één op de drie een fout beeld voorgespiegeld kreeg van de winstkans. ‘Natuurlijk kunnen we niet verwachten dat een advocaat van bij het begin zijn ereloon tot op de euro berekent', stelt Test-Aankoop. ‘Maar het is van het grootste belang dat hij duidelijk uitlegt op welke manier hij zijn ereloon en andere kosten berekent.'

Veel geduld is ook nodig. De helft van de ondervraagden was de afgelopen tien jaar persoonlijk bij een juridisch conflict betrokken. Driekwart van die conflicten duurde langer dan verwacht. Eén op de zeven zaken duurde vijf jaar of meer, twee op de drie duurden langer dan een jaar. Precies daarom blijft een meerderheid van de bevolking liever weg uit de justitiepaleizen.


DS, 25-10-2011

mamaInge
26th October 2011, 12:45
Mijn mening:
Advokatenkantoren en het gerecht zelf zijn ook maar commerciële ondernemingen. Uiteraard probeert een advokaat zijn klanten zo lang mogelijk 'van dienst te zijn'. Ik ben het met test-aankoop wel eens dat ze op voorhand de klanten goed moeten inlichten over de gang van zaken en de vermoedelijke kostprijs van een bepaalde zaak maar sommige mensen gaan ervan uit dat deze kantoren sociale instellingen zijn en dat ze er gratis beroep op kunnen doen. Het gerecht zelf is ook een onderneming op zich die heel veel mensen in dienst heeft die ook betaald moeten worden.