PDA

Bekijk de volledige versie : Ook België sociaal kruitvat...


Barst
11th November 2005, 04:18
Jongerenorganisatie Kif Kif wijst op sociaal kruitvat - Organisatie eist structurele maatregelen van minister Keulen


De interculturele jongerenorganisatie Kif Kif (www.kifkif.be) is ontstemd over de recente beleidsnota van minister van Inburgering Marino Keulen. Volgens Kif Kif heeft het beleid niets geleerd van de mislukkingen uit het verleden en blijft het op dezelfde weg verdergaan. Woordvoerder Ico Maly: ‘De politici hebben geen enkele reden om op hun lauweren te rusten. Ook in Vlaanderen is er sprake van een sociaal-economisch kerkhof als het over allochtone jongeren gaat. Rellen zoals die in Parijs zijn dan ook hier niet volledig uit te sluiten’. Volgens de organisatie is het vooral te danken aan de koelbloedigheid van de allochtone jongeren zelf dat het in Vlaanderen nog maar tot sporadische schermutselingen is gekomen. Vele jongeren zouden het ook volstrekt oneens zijn met de wilde geweldplegingen in Parijs tegen scholen en andere sociale voorzieningen.

Om haar stelling kracht bij te zetten, geeft Kif Kif een aantal verontrustende cijfers. Niet minder dan 38 % van de allochtone jongeren behaalt geen diploma middelbaar onderwijs. Nauwelijks één op vijf stroomt door naar het hoger onderwijs, waarbij ook de slaagkansen aanzienlijk lager liggen dan bij autochtone jongeren. In sommige Brusselse wijken stijgt het werkloosheidspercentage tot 70 %. Een verpletterende meerderheid van de werkende jongeren zit in een slechtbetaalde job met weinig werkzekerheid. Ico Maly: ‘Een dergelijke uitzichtloze situatie zoekt vroeg of laat onvermijdelijk een uitlaatklep. De overheid kan beter vandaag dan morgen met een aantal structurele maatregelen voor de dag komen voor ook in Vlaanderen dit sociale kruitvat ontploft’. Volgens Kif Kif kan het onmogelijk de bedoeling zijn van een structureel beleid dat het afhankelijk is van de goodwill van groepen jongeren.

Van de beleidsopties die minister van Inburgering Marino Keulen onlangs bekendmaakte, verwacht de organisatie weinig heil. Coördinator Dany Neudt: ‘Het beleid is gewoonweg niet goed bezig. Minister Keulen viseert enkel de zwakste actoren zoals de nieuwkomers en de categoriale sector met allerhande repressieve maatregelen. Over de cruciale actoren in het verhaal lezen we nauwelijks een woord. Welke plannen heeft de minister met de onderwijsinstellingen, de werkgevers, de vakbonden, de overheid? Een sensibiliserende posteractie? Een culinaire praatavond in een Turks restaurant? Wij verwachten dat de minister ons vertelt wat hij aan de dramatische cijfers zal doen’. Kif Kif vraagt dan ook een grondige koerswijziging waarbij de problemen bij de wortel aangepakt kunnen worden. Hierbij schuift ze de volgende uitgangspunten naar voor: onvoorwaardelijk wederzijds respect, investeringen in het onderwijs, doorgedreven economische inburgering en de erkenning van diversiteit als een onomkeerbaar feit niet als een wenselijke doelstelling.

Niet dat de organisatie op dit vlak veel illusies koestert. Dany Neudt: ‘In het begin hadden we de indruk dat de huidige minister vernieuwende klemtonen zou leggen, maar ondertussen is gebleken dat dit valse hoop was. Zeker na de gebeurtenissen in Parijs is het overduidelijk dat de minister een hete extreem-rechtse adem in zijn nek zal blijven voelen. Wij vrezen dat er binnenkort een nieuw opbod van repressieve en stigmatiserende beleidsvoorstellen komt. En wie zal dan met het been heenlopen?’


Nieuwsbrief KIFKIF, 10-11-2005