PDA

Bekijk de volledige versie : Domiciliefraude nauwelijks nog bestreden


Barst
21st October 2011, 18:15
Domiciliefraude nauwelijks nog bestreden


BRUSSEL - Een foute gezinstoestand opgeven, kan een sociale uitkering flink verhogen. Toch is er weinig controle. Zo werden in drie jaar tijd amper 71 van de 200.000 ‘invaliden' gecontroleerd.


De ziekteverzekering (Riziv) onderzoekt nauwelijks nog of de 200.000 langdurig zieken die een uitkering krijgen, hun gezinstoestand correct hebben opgegeven: 71 controles is niet echt veel; 22 leidden tot sancties. Dat vernam senator Bart Tommelein (Open VLD) van minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx (PS).

Onkelinx meldde dat het kinderbijslagfonds (RKW) frequenter controleert: 29.000 thuiscontroles (op 250.000 gezinnen). Het jaarverslag van de RVA leert dat in 2010 maar één procent van de werklozen gecontroleerd werd. Tommelein vraagt dat er van de fraudebestrijding een prioriteit wordt gemaakt. Zo is hij te vinden voor een ‘sociale regularisatie', naar analogie met de ‘fiscale regularisatie'. ‘Wie snel de fout komt rechtzetten, krijgt dan geen sanctie', zegt Tommelein.

Het is momenteel verleidelijk om een foute gezinstoestand op te geven of een verandering niet te melden. Een alleenstaande met kinderen krijgt voor het eerste kind per maand 44 euro meer dan een samenwonende of gehuwde, 27 euro voor het tweede en 22 voor derde kind. Een werkloze die zich opgeeft als alleenstaande, kan tot 225 euro per maand meer krijgen. Voor een invalide loopt dat op tot 300 euro. Vakbonden en ziekenfondsen waarschuwen mensen ook dat ze inkomsten kunnen verliezen als ze gaan samenwonen.

Controle is moeilijk. De RVA deed vroeger controles door 's ochtends binnen te vallen bij werklozen om na te gaan of een tweede persoon er zijn pyjama en pantoffels had liggen, en of het bed door twee personen beslapen was. Onder druk van de vakbonden werd deze ‘schending van de privacy' gestopt. De controleurs erkennen dat de gezinstoestand nu vaker complexer is dan vroeger.

Bij de ziekteverzekering erkent men dat de gegevensverzameling en de controle feitelijk is uitbesteed aan de gemeenten en de lokale politie en dat die ‘niet altijd gemotiveerd zijn om op dat punt absolute juistheid te betrachten'.


DS, 21-10-2011