PDA

Bekijk de volledige versie : Toekomstige bossen nemen meer CO2 op dan gedacht


Raisa.Docx
21st October 2011, 12:27
Toekomstige bossen nemen meer CO2 op dan gedacht

In de toekomst zullen bossen meer koolstofdioxide kunnen opnemen dan eerst werd aangenomen. Hierdoor zouden er minder broeikasgassen vrij in onze atmosfeer hangen waardoor het deel global warming dat door de mens wordt veroorzaakt, iets vertraagd wordt. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan in de VS, meldt de website Click Green.

Het resultaat van de studie, die twaalf jaar in beslag nam, heeft een ander besluit dan wat eerst werd aangenomen. Vroeger werd gedacht dat bomen in de toekomst iets meer koolstofdioxide zouden kunnen opnemen, maar dat die toename snel zou afvlakken. Uit deze studie blijkt echter dat de toename gedurende twaalf jaar continu bleef stijgen. Van afvlakking was op geen enkel moment sprake, waardoor er dus meer broeikasgassen afgebroken kunnen worden dan eerst werd gedacht.

Geen afvlakking
Door extra koolstofdioxide toe te voegen, simuleerden onderzoekers de staat van de atmosfeer waarin die zich zal bevinden in het tweede deel van de eeuw. Er was reeds geweten dat koolstofdioxide als meststof optreedt, maar eerst werd gedacht dat de extra groei snel zou stoppen. Uit deze studie blijkt echter dat na twaalf jaar de groei bleef toenemen, en dat er geen afvlakking in deze groei te merken was.

Biodiversiteit
Een ander stuk bos werd blootgesteld aan hogere gehaltes smog. Daar is dan weer van geweten dat het de groei van bomen en planten vertraagt. De vertraging die door de smog optreedt, wordt echter tenietgedaan door de versnelde groei onder invloed van koolstofdioxide. Bomen die geen invloed ondervinden van de smog nemen het immers over van zij die wel invloed ondervinden. De onderzoekers concluderen dan ook dat het belangrijk zal zijn om de biodiversiteit van onze planeet in stand te houden. (sg)

Bron:
N.N., Toekomstige bossen nemen meer CO2 op dan gedacht. De Morgen online, 2011-10-21, (www.demorgen.be)
______________________________________________

Mening:
Ondanks het feit dat we overduidelijk te laat zijn met het tegengaan van de opwarming van de aarde, lucht dit artikel me een beetje op. Door deze studie zou deze opwarming een beetje vertraagd worden. Dit fenomeen dateert al van het begin van de twintigste eeuw, maar dit wil inderdaad niet zeggen dat we zonder enige hoop moeten verder leven. We hebben voor een groot deel deze global warming zelf veroorzaakt, dus vind ik het ook onze taak om dit proces tegen te gaan voor zover dit mogelijk is. Ook het instandhouden van de biodiversiteit van onze planeet vind ik van groot belang. Het is geruststellend dat bomen waarbij geen vertraging optreedt het overnemen van bomen waar dit wel gebeurt. Het was een goed idee om de bomen bloot te stellen aan een grotere hoeveelheid smog om de situatie over een paar jaar te kunnen inschatten.