PDA

Bekijk de volledige versie : Wraak voor dood Turkse soldaten zal groot zijn


Andy.Pinxteren
20th October 2011, 11:57
De Turkse president Abdullah Gül zegt dat zijn land de Koerdische rebellen met gelijke munt zal betalen.

In de provincie Hakkari in het zuidoosten van Turkije hebben Koerdische opstandelingen van de PKK een reeks aanvallen uitgevoerd op de Turkse politie en het leger. Daarbij zijn zeker 26 Turkse soldaten gedood, nog eens 22 anderen raakten gewond. De Turkse president Abdullah Gül verklaarde niet lang na de aanval dat de wraak van Turkije "zeer groot" zal zijn.

"Niemand mag dit vergeten, zij die deze pijn hebben veroorzaakt, zullen zelf veel meer pijn lijden", verklaarde Gül tegen journalisten in de Turkse stad Istanbul. "Zij die denken onze staat met deze aanvallen te verzwakken of denken onze staat zo te destabiliseren, zullen zien dat de wraak voor deze aanvallen enorm zal zijn en ze zullen deze wraakacties verschillende keren opnieuw voelen."

Koerdische rebellen hebben vanmorgen vroeg gelijktijdig verschillende posten van de Turkse politie en het leger in de provincie Hakkari bij de grens met Irak aangevallen. In totaal zijn er zeker 26 Turkse soldaten gedood en er vielen 22 gewonden. Het is een van de bloedigste aanvallen van de laatste jaren in de streek.

Sinds de verkiezingen in juni is de spanning in de streek, waar vooral Koerden wonen, wel toegenomen. De frequentie van Koerdische aanslagen op Turkse doelwitten is toegenomen. Zo zijn gisteren bij een bomaanslag nog 5 Turkse politieagenten om het leven gekomen zijn (foto links).

Turkse antwoord laat niet lang op zich wachten

Als antwoord op de aanvallen hebben de Turkse troepen vanmorgen de aanval ingezet op de Koerdische rebellen in Hakkari. Volgens recente berichten zouden daarbij al zeker 15 Koerdische opstandelingen zijn gedood.

Volgens getuigen heeft het Turkse leger ook raketten afgevuurd naar Irak, er zijn ook F16's vanuit de luchtmachtbasis van Dyarbakir opgestegen richting Irak om er bombardementen uit te voeren. Het Turkse leger zou ook al met grondtroepen naar de grens met Irak zijn getrokken om de Koerdische rebellen op te jagen.

Volgens verslaggevers ter plaatse is het Turkse leger ook al de grens met Irak overgestoken om jacht te maken op de Koerdische opstandelingen. De troepen zouden tot 4 kilometer ver in Irak zitten. Het Turkse leger heeft de aanvallen in Irak niet willen bevestigen, ook uit Irak is er geen nieuws daarover. Feit is wel dat Turkije Irak al jaren verwijt Koerdische rebellen te
herbergen.

Uit: Deredactie.be wo 19/10/2011 - 12:18

Al jaren voeren Koeridsche rebellen een onafhankelijkheidsstrijd in meerdere landen zoals Turkije. Ik vind dit echte tereuraanslagen en kies dus partij voor Turkije. In 1983 wer namelijk een Turkse president verkozen van gedeeltelijke Koerdische afkomst. Dit verwijst toch naar verzoenend gebaar naar de Koerden toe. Spijtig genoeg zijn er radicale Koerden die niet zullen wijken tot zij een onafhankelijkheid kunnen opeisen.

Deze zaak wordt des te meer pijnlijker door de militaire acties tegen rebellen in Irak. Ik ken nu persoonlijk wel niet de militaire relaties tussen Irak en Turkije maar Irak is nu eenmaal een land dat de belangstelling heeft van heel de wereld. Of dit een effect gaat hebben op de mogelijke toetreding van Turkije in de Europese Unie valt nog af te wachten. We zullen eerst moeten bekijken hoe deze situatie zal evolueren.