PDA

Bekijk de volledige versie : Verhuurder wordt beter beschermd tegen wanbetalers


Lynn.Van.Hoof
17th October 2011, 23:50
Verhuurders worden vanaf volgend jaar extra beschermd. Wanneer huurders die hun huur niet meer kunnen betalen respijt krijgen van de vrederechter, keert een nieuw fonds de huur maximaal twaalf maanden lang uit.

Het klinkt onlogisch, maar de laagste huurprijzen stijgen de laatste jaren het snelst. "De zwakste huurders, die zich geen goede woning kunnen permitteren, zijn er het slechtst aan toe", zegt Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a). "De verhuurder verwacht dat zij hun huur niet zullen kunnen betalen en calculeert dat risico in door zijn huurprijzen op te trekken. Zo ontstaat een vicieuze cirkel: hoe hoger de huurprijzen, hoe groter het risico dat de huurders die som niet elke maand op tafel kunnen leggen."

Per jaar moeten er in Vlaanderen 12.000 mensen voor de vrederechter verschijnen omdat ze hun huur niet kunnen betalen. Bijna 3.500 huurders worden effectief uit hun huis gezet. De oprichting van het huurgarantiefonds moet daar een mouw aan passen. Anderhalf miljoen in dat fonds komt van de Vlaamse regering, de rest van huiseigenaars. Zij kunnen vrijwillig toetreden tot het systeem door per huurcontract een klein bedrag in het fonds te storten.

Als de huurder zijn huisbaas niet meer kan betalen en voor de vrederechter moet verschijnen, zal die het huurgarantiefonds kunnen inschakelen. De verhuurder is dan verzekerd van zijn geld, de huurder moet zijn woning niet verlaten. Die gunst krijgt de huurder echter niet zomaar: hij moet zich aan een aantal strikte voorwaarden houden die de vrederechter bepaalt.

"Zo kan de vrederechter hem een afbetalingsplan opleggen of eisen dat hij zich laat begeleiden door het OCMW", legt Van den Bossche uit. "Als de huurder deze voorwaarden nakomt, kan er voor maximum één jaar uit het fonds geput worden. Hierdoor zal de verhuurder niet langer bang zijn dat hij zijn huurgelden niet krijgt en zal hij makkelijker verhuren aan mensen met lagere inkomens", voorspelt Van den Bossche. "De huurprijzen zullen hopelijk ook weer normale proporties aannemen."

Misbruiken lijken Van den Bossche weinig waarschijnlijk. "De huurders en verhuurders zullen niet kunnen samenspannen. Het fonds wordt enkel aangesproken als de vrederechter dat beslist. Alleen mensen met zware problemen, zoals ziekte of plotse werkloosheid, zullen het kunnen gebruiken. Wie de boel belazert, zal nog altijd op straat komen te staan."

Huisjesmelkers strenger aangepakt
Het huurgarantiefonds zou begin volgend jaar van start moeten gaan. De finesses moeten nog worden uitgewerkt, de onderhandelingen met het eigenaarssyndicaat zijn nog niet helemaal afgerond. Rond die tijd wil Van den Bossche ook een site lanceren met richthuurprijzen. Daarop zullen huurders de gebruikelijke huurprijs in een bepaalde wijk kunnen verifiëren.

Daarnaast werkt Van den Bossche aan een project om huisjesmelkers harder aan te pakken. Wanneer een krotwoning ongeschikt verklaard wordt, zal de eigenaar de huur van de woning moeten betalen. Hij zal bovendien verplicht worden om de woning volledig te renoveren.

Ik vind dit een zeer goede maatregel. Zo wordt niet alleen de verhuurder beschermd, maar ook de huurder. Zij die de huur niet kunnen betalen worden dan verplicht om maatregelen te nemen zodat ze dit wel kunnen. De verhuurders krijgen hun geld en als alles goed en naar plan verloopt zullen de huurprijzen dalen, wat dan weer goed is voor de zwakke huurders. Ook is het goed dat huisjesmelkers goed worden aangepakt. Het is mensonwaardig om in een krot te leven en dat zou niet meer mogen gebeuren. Dit hoort bij politiek omdat het door Vlaams minister Freya Van den Bossche wordt voorgesteld en hopelijk ook als een wet zal gaan gelden.