Inloggen

Bekijk de volledige versie : Foto's verkeersovertredingen op Twitter zijn strafbaar


Cindy.Remijsen
17th October 2011, 09:42
[SIZE=2]Foto's verkeersovertredingen op Twitter zijn strafbaar [/SIZE]

Een groeiend aantal automobilisten fotografeert verkeersovertredingen van anderen en gooit die beelden op het internet. De praktijk, die verstrekkende gevolgen kan hebben, is echter strafbaar, waarschuwt de Privacycommissie.

Van Quickenborne reageerde tevreden op het verklikken van een overtreder op Twitter.
Afgelopen weekend raakte bekend dat een werknemer van Fabricom deze week aan zijn baas mag uitleggen waarom hij met zijn bedrijfswagen veel te snel reed. Dat gebeurde op basis van een melding op Twitter. Onder meer minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne reageerde tevreden.

Maar volgens de Privacycommissie is dit strafbaar. "Er bestaat zoiets als het recht op afbeelding: je mag alleen een foto van een ander publiceren met diens toestemming", zegt Eva Wiertz in de Coreleokranten. "Het probleem hier is vooral de bekendmaking van de nummerplaat. Dat is een persoonsgegeven en op basis daarvan kan de bestuurder worden geïdentificeerd."

Sowieso kan een burger geen andere weggebruiker aanklagen voor snelheids- en andere overtredingen. "Ten eerste weet je nooit wat iemands intenties zijn. Ten tweede zijn foto's makkelijk bij te werken met Photoshop", stelt Astrid Kaisin van de federale politie. (belga/vsv)
17/10/11 06u31

Bron: www.hln.be

Mijn mening:
Dit artikel toont nogmaals aan dat we allen voorzichtig moeten zijn met de informatie die we op het internet posten. Daarom vind ik het positief dat zulke artikels gepubliceerd worden. Internet is dezer dagen zo sterk ingeburgerd, dat velen vergeten dat we er nog steeds voorzichtig mee moeten omspringen.

Daarnaast ben ik van mening dat mensen beter eerst naar zichzelf kijken dan foto’s te posten van anderen. In het verkeer zijn er zoveel factoren, die invloed hebben op het rijgedrag van mensen. Ik geloof dat iedereen al wel eens een verkeersovertreding begaan heeft: te snel gereden, een voorrang niet gerespecteerd … Dus daarom zou ik zeggen, kijk eerst eens naar jezelf en geef dan pas kritiek op andere mensen. Je hebt natuurlijk altijd uitzonderingen, die steeds te snel rijden of dronken achter het stuur zitten, maar wanneer je een foto neemt is dit slechts een momentopname en weet je niet of dit een eenmalig feit is of niet. En zelfs als je weet dat het geen eenmalig feit is, zou ik persoonlijk nog geen foto’s op internet publiceren.

Jolien.Vissers
17th October 2011, 18:39
De praktijk, die verstrekkende gevolgen kan hebben, is echter strafbaar, waarschuwt de Privacycommissie.

Ik vraag me af hoe men dit kan controleren. Het kan zijn dat de praktijk strafbaar is, en inderdaad, men kan u snel op twitter vinden. Maar er zijn nog onnoemelijk veel mogelijkheden om beeldmateriaal op het internet te vinden.

Zelf begrijp ik dat bestuurders foto's willen nemen, want zo'n overtredingen wekken frustraties op bij diegene die wel braaf doen wat gezegd wordt. Als men deze frustraties kan delen op het internet en meteen daarbij de schuldige aan de schandpaal kan nagelen, geeft dat een heel bevredigend gevoel. Maar natuurlijk zijn er dan gevallen waarbij de verkeerde persoon geviseerd of waarbij de situatie verkeerd wordt ingeschat.

Zo heb ik ergens een voorval gehoord van iemand die een foto van zijn auto op het internet zag verschijnen omdat hij fout geparkeerd stond. Maar hij moest zo parkeren omdat andere auto's, voor hem, fout hadden geparkeerd en er voor de rest geen plaats meer was. Toen de foto werd getrokken waren de andere auto's al weg en leek het alsof de persoon in kwestie twee parkeerplaatsen in beslag had genomen zonder geldige reden.

De gevolgen van dit voorval vallen wel mee maar men mag niet onderschatten wat voor invloed het internet heeft. Zeker nu dat haast iedereen op het internet ziet.

Kimberly.Nuyts
17th October 2011, 18:53
Het nemen van foto's en deze zomaar op het internet smijten is bij wet verboden. De wet op de privacy zegt immers dat je de toestemming moet vragen van de gefotografeerde alvorens je die op het internet zet. Diegene die dus een overtreding hebben begaan kunnen nu geld eisen van de fotografen omdat zij de privacy van de bestuurders hebben geschonden.

Dit wilt niet zeggen dat ik vind dat een verkeersovertreding moet kunnen, helemaal niet! Maar denk eens na, als je een foto neemt van iemand die een straat inrijdt waar hij helemaal niet in mag rijden (bijvoorbeeld) dan ben jij op die moment bezig met je gsm in de wagen, en dat mag ook niet. Foto's nemen van een fout geparkeerde wagen is iets anders (als je zelf niet achter het stuur zit) uiteraard.

Even ter zijde: hoe ga je met een foto aantonen dat iemand te snel aan het rijden was? Dat is toch ronduit belachelijk !!