PDA

Bekijk de volledige versie : Genen oudste Nederlandse vrouw beschermden tegen dementie


Sam.Goris
16th October 2011, 03:32
De Nederlandse Hendrikje van Andel-Schipper, die in 2005 op 115-jarige leeftijd overleed, beschikte over bijzondere genen. Die beschermden haar tegen dementie. Dat blijkt uit onderzoek.
De vrouw had tijdens haar leven al besloten om haar lichaam na haar dood aan de medische wetenschap te schenken. Dr. Henne Holstege van VU medisch centrum in Amsterdam leidde het onderzoek en presenteerde de resultaten tijdens een congres in Canada.

Volgens Holstege bieden de uitkomsten een goed uitgangspunt bij verdere onderzoek naar de oorzaken van Alzheimer en andere vormen van dementie. Ook kunnen de bevindingen helpen bij het beantwoorden van de vraag waarom sommige mensen een zeer hoge leeftijd bereiken.

Hendrikje van Andel-Schipper, die geldt als de oudste vrouw van Nederland, werd enkele jaren voor haar dood al door wetenschappers onderzocht. Volgens Holstege bleek daarbij dat ze functioneerde als iemand van 60 of 70 jaar.

'Ondanks haar hoge leeftijd was ze nog zeer alert. Ze zat vol grapjes en had ook nog belangstelling voor politiek. Dat is heel bijzonder voor iemand van 112.'

DS, 15 oktober 2011

Dit kan een uiterst interessante ontdekking blijken... Als deze vrouw inderdaad een set genen bezat dat haar beschermde tegen dementie en men kan deze genen isoleren en onderzoeken zijn we wederom een stap dichterbij de genezing van (en eventueel vaccin tegen) trieste ziektes zoals alzheimer die het geheugen aantasten. Dit maakt het misschien ook mogelijk om onze levensduur te verlengen. Ik heb daar helaas wel een dubbel gevoel bij aangezien het voor velen een deugd lijkt om langer te leven maar onze 'Moeder Aarde' is nu al overbevolkt, nu we gemiddeld maar een goede 70 jaar worden. laat staan als we ieder nog eens 30 jaar langer zouden leven. Want ten slotte is onze aarde min of meer opgebruikt. begin oktober zaten we al voorbij onze jaarvoorraad van grondstoffen. maar aldus kan deze dame ons meer inzicht brengen in Alzheimer en andere vormen van dementie...