PDA

Bekijk de volledige versie : Aantal studenten aan hogescholen +5%


Barst
13th October 2011, 02:16
Aantal studenten aan Vlaamse hogescholen stijgt met meer dan 5 procent


De Vlaamse hogescholen tellen dit schooljaar 132.447 studenten. Dat blijkt woensdag uit de resultaten van de jaarlijkse bevraging van de Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA). Het gaat om een stijging van 5,1 procent ten opzichte van 2010.


Tussen 2006 en 2011 zijn er 29.057 studenten bijgekomen op de Vlaamse hogescholen. Van die hogeschoolstudenten volgt 77 procent een professionele opleiding. Voor de academische opleidingen zijn 30.486 inschrijvingen geregistreerd.

Het aantal generatiestudenten, studenten die zich voor het eerst inschrijven in het Vlaamse hoger onderwijs, stijgt mee met 2,4 pct. Aan hogeschoolopleidingen zijn er nu 33.861 generatiestudenten. Ze vertegenwoordigen een aandeel van 25,6 procent.

Geografisch wordt de grootste stijging van het aantal studenten aan hogescholen gemeten in Vlaams-Brabant, waar 15,81 procent meer inschrijvingen geteld worden dan vorig jaar. Met 10.351 inschrijvingen blijft Vlaams-Brabant wel de provincie met het minste aantal hogeschoolstudenten.

Bij de professioneel gerichte opleidingen kenden de richtingen Onderwijs (+ 7,86 procent) en Gezondheidszorg (+ 7,70 procent) de grootste stijging van het aantal studenten. Ook wat de academische richtingen betreft doet Gezondheidszorg het zeer goed (+ 16,76 %), net als Handelswetenschappen en Bedrijfskunde (10,16 %).


Blog DS, 12-10-2011

Joren.Paulussen
13th October 2011, 11:19
[SIZE=4]Hogescholen botsen op grenzen van groei[/SIZE]
donderdag 13 oktober 2011, 03u00
BRUSSEL - Zesduizend studenten erbij dit jaar: dat is lachen en huilen tegelijk voor de hogescholen.
Van onze redacteur

‘Het water staat ons aan de lippen.' Vreemd om dat te horen van de 21Vlaamse hogescholen op het moment dat ze aardige groeicijfers voorleggen. Op 4oktober hadden zich al 132.447studenten ingeschreven, 6.390 of 5,1 procent meer dan vorig jaar. ‘Er is weer een gemiddelde hogeschool bijgekomen', zo formuleerde Marc Vandewalle, de secretaris-generaal van de Vlaamse Hogescholenraad (Vlhora), het gisteren. ‘Over vijf jaar bekeken zijn er bijna 30.000studenten meer, het equivalent van de Gentse universiteit.'

Onderwijs en gezondheidszorg lokken veel volk. ‘Er is veel gepraat over de tekorten in die sectoren op de arbeidsmarkt, je merkt dat jongeren daarop inspelen', analyseert Vandewalle. Ook industriële en handelswetenschappen zitten in de lift (zie grafiek). Het aantal generatiestudenten (die zich voor het eerst inschrijven) stijgt nog in de professionele bachelors, maar neemt af in de academische.

De aanwas bezorgt de hogescholen hevige groeipijnen. De financiële middelen die ze van de overheid ontvangen, zijn immers niet mee geëvolueerd. De hogescholen ontvangen nu 650 miljoen euro per jaar, maar als je de groei verrekent, hebben ze recht op 730 miljoen. Extra middelen komen pas met vijf jaar vertraging, er is geen volledige indexering, de investeringsmiddelen zijn al jaren gelijk, enzovoort. Er moet dus creatief met geld en ruimte worden omgesprongen –het washok wordt plots leslokaal– en de werkdruk op het personeel neemt alarmerende proporties aan. ‘We hadden financiële reserves, maar die zijn op', zegt Bert Hoogewijs, Vlhora-voorzitter en directeur van de Hogeschool Gent. ‘Sommige instellingen moeten lenen. Mijn boodschap aan de overheid is: er moet iets gebeuren.'

Minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) stelt een groeipad tot 2025 in het vooruitzicht, maar dat wordt ‘een druppel op een hete plaat' genoemd. Uitzonderlijk zetten de scholen al een rem op de groei. ‘Het mag niet, maar ik heb al een studentenstop op een opleiding gezet, met name vroedkunde', zegt Eric Halsberghe, directeur van de Katho in West-Vlaanderen en ondervoorzitter van de Vlhora. ‘We konden niet iedereen de noodzakelijke stage garanderen.'

Halsberghe vindt dat, gelet op de financiële toestand, een debat over een verhoging van het studiegeld onvermijdelijk is. Dat bedraagt nu 570 euro. ‘Studenten schrijven zich in met een smartphone op zak die meer kost. Als ik 800 euro zou mogen vragen, zoals mijn collega's over de taalgrens, dan had de Katho 1,5 miljoen euro meer.'

Het is nog geen standpunt van de Vlhora, maar de voorzitter sprak zijn ondervoorzitter niet tegen.

Tom Ysebaert
De Standaard Online

Mijn mening
De enorme groei van het aantal studenten heeft volgens mij zowel een positieve als een negatieve kant. Het is goed dat meer jongeren hun kans gaan in een opleiding na het secundair en doen wat ze echt willen. De keerzijde van de medaille is natuurlijk dat er een tekort komt aan technisch opgeleid personeel en dat de hoge scholen kampen met plaats- en geldgebrek.
Ik verwacht dat het niet lang meer zal duren voor het inschrijvingsgeld erg zal toenemen. De scholen hebben niet genoeg geld om alle studenten een volwaardige opleiding te laten volgen en de overheid heeft het geld niet om de scholen hierin te steunen. In andere landen is het inschrijvingsgeld al veel hoger dan in België. Het grote nadeel hieraan is dat voor meer jongeren studeren een te grote kost kan worden.