PDA

Bekijk de volledige versie : Wie een put graaft...


Barst
9th November 2005, 00:41
Brandende voertuigen in Gent, Antwerpen en Brussel


Voor de derde opeenvolgende nacht zijn gisterenavond in de omgeving van het station Brussel-Zuid enkele auto’s in brand gestoken. Ook in Antwerpen en Gent werden enkele brandjes gesticht. De politie vermoedt imitatiegedrag van oproerkraaiers naar aanleiding van de onlusten in Frankrijk. Het gaat om geïsoleerde gevallen.


De Gentse politie neemt de zaak ernstig maar waarschuwt voor overdreven reacties: ,,Dit maakt van Gent nog geen Parijs.’’ Daarover waren politiecommissaris Steven De Smet en allochtone jongeren het eerder op de dag grondig eens. Maar ’s avonds was het toch raak. Op amper een paar minuten tijd stonden gisteravond twee personenwagens in lichterlaaie.

Volgens de deskundige van het parket werd maar één van de twee wagens die vuur vatte, in brand gestoken, namelijk die in de Kriekerijstraat in Sint-Amandsberg. De andere brand, aan de Hogeweg, was accidenteel. ,,Het is een bijzonder toeval dat de branden van beide voertuigen direct na elkaar gebeurden, maar ze hebben niets met elkaar te maken", zei burgemeester Frank Beke. Er is een signalement van de daders van de brand in de Kriekerijstraat.

Politiecommissaris Steven De Smet neemt de brandstichting heel ernstig. ,,We voeren een zeer grondig onderzoek. Maar we mogen ook niet panikeren’’, meent De Smet. ,,Voorlopig kunnen we niet spreken van structureel geweld.’’


Twee jongeren gearresteerd in Antwerpen

De politie heeft gisterenavond twee jongemannen gearresteerd voor de brandstichting in de Van Kerckhovestraat in Antwerpen. Het gaat om twee jonge Belgen van 17 en 19 jaar die beiden van allochtone afkomst zijn. ,,We beschikken over voldoende aanwijzingen dat ze bij de brandstichting van het voertuig betrokken waren", zegt Dominique Reyniers van het Antwerpse parket.

De verdachten werden kort na de feiten met brandwonden in het Stuivenbergziekenhuis opgenomen. Vermoedelijk zijn ze door hun eigen brandbom gewond geraakt. Ze zouden er niet zo best aan toe zijn. Beiden werden gearresteerd en onder bewaking geplaatst.

De jonge kerel van 19 staat bij de politie gekend voor het toebrengen van slagen, het aanbrengen van vernielingen en weerspannigheid. Zijn minderjarige kompaan is niet gekend. Dominique Reyniers benadrukt dat het parket een nultolerantie zal hanteren bij dergelijke onlusten. ,,Aan elke inbreuk, hoe gering ook, wordt gevolg geven", aldus de woordvoerster.


Brussel: twee kelders en zes voertuigen in brand

In het Brussels gewest werden gisterenavond zes voertuigen en twee kelderverdiepingen in brand gestolken. Rond 23 uur werd de toestand opnieuw rustig. De politie was dinsdagavond massaal aanwezig in de hoofdstad, om incidenten te vermijden.

De brandweer had meerdere interventies, een eerste reeks om 20 uur, een tweede rond 22 uur. Er werd brand gesticht in de kelderverdieping van sociale woningblokken aan de Albert I-square in Anderlecht. Hetzelfde gebeurde in de kelder van een woning aan de Willemans Ceuppensstraat in Vorst.

In de Sergeant De Bruynstraat in Anderlecht, in de omgeving van het metrostation Clemenceau, werd een lichte vrachtwagen in brand gestoken. Hetzelfde gebeurde met een auto op het Lemmensplein in Anderlecht.

Twee voertuigen werden eveneens in brand gestoken op de Mariemontkaai en de Edmond Machtenslaan in Sint-Jans-Molenbeek. Een ander voertuig werd in brand gestoken in de Andennestraat in Sint-Gillis. Daar werd ook afval in brand gestoken.


Snelnieuws DS, 09-11-2005 (sdg)